Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

Cukrzyca

Zaczęty przez adamgraza, 2008-10-22, 17:03:46

Poprzedni wątek - Następny wątek

lilek

Cytat: Radzio w 2012-07-01, 18:13:23
Jeśli taką jaka jest u mnie (+33oC), to niczego nie zmieniaj. ;)
Zaraz robię lody- może bólu głowy nie będą w stanie złagodzić, ale otępienie. :D
A jak zelży temperatura, to na spacer. Jedyne ryzyko, że coś stracę to ... meczyk.  :lol:

Nieee tak dobrze to tu niemamay, w tej chwili okolo 22 C jest...

renia

Cytat: lilek w 2012-07-01, 17:01:46
Hejka Wam,
chce poprosic TYLKO o RADE nie o LECZENIE przez Computer.....(napisalam tez maila do "Admina)-ale moze nie doszlo...

chodzi mi o poprawienie mojego jadlospisu-poniewaz mam bole glowy od 2 dni jakies takie otepienie i zbyt malo Energii....(ketony mam na 0 o dziwne)...
mam cukrzyce 1+hashimotto...nadwage i niemoge kazeiny....miesa nie lubie zbytnio-stad taki moj jadlospis....:

Sniadanie:
100gr zoltek (sklepowych )
50gr.masla
100gr.ziemniaka mlodego

Tak samo na obiad,

kolacja to albo 1  jablko (po jednym cukier mi sie dosc dobrze trzyma) lub znow ziemniak +maslo (zeby "dobic" do 45gr Wegli) lub warzywka+maslo...nie jem zadnych zboz-nawet przy chlebku optymalnym cukier do 240mg/dl "skakal"....mam sredni Tryb zycia-nie pracuje-zajmuje sie dziecmi(dwojwczke mam) i domem...chcialabym znow zaczac biegac ale energii mam zamalo+od 2 dni bole glowy+otepienie....

Moja waga nalezna to 56kg (wyliczylam sobie ze TYLKO jedzac B-w samych zoltkach to ich 8,6 powinno byc-a ja jem narazie nawet 10)....
Czy moglby ktos mi troszke podpowiedziec co zle robie???pozdrawiam,Lidia

Jakie wychodzi Ci dziennie BTW w gramach? Obliczałaś? Te bóle głowy od 2 dni mogą być związane z upałami...

lilek

Witaj Reniu :P...w gramach mi wychodzi:

B-32,6gr-tylko same zoltka
T-140-170gr tylko zwierzece (maselko+zoltka)
W-45gr ( ziemniaki lub ,pomidor+cebulka lub jablko)

Pozdrawiam,Lidia

lilek

Ach Reniu bym zapomniala-ja jeszcze nigdy nie mialam bolow glowy z upalu-a Tu w Hamburgu jeszcze narazie takich upalow nie mamy-bardziej duszno.... :D

renia

Cytat: lilek w 2012-07-01, 20:47:27
Witaj Reniu :P...w gramach mi wychodzi:

B-32,6gr-tylko same zoltka
T-140-170gr tylko zwierzece (maselko+zoltka)
W-45gr ( ziemniaki lub ,pomidor+cebulka lub jablko)

Pozdrawiam,Lidia

Witaj Lidia... :D

Szczerze to nie mam pojęcia przy cukrzycy czy to jest dobrze...a hormony tarczycy przyjmujesz?

renia

A czytałaś ten cały artykuł dr. Agaty Płoweckiej o leczeniu cukrzycy?

lilek

tak Reniu,narazie jestem na 150mg Euthyrox....a czemu pytasz?

renia

No bo ja też miałam Hashimoto i w ogóle tych hormonów (tabletek) nie brałam, bo to się zbiegło w czasie z moim przejściem na DO i czekałam na rezultaty bez leków, ale często robiłam badanie hormonów z krwi...trochę się bałam... 8)

MariuszM

cukrzycy nie leczy się jak niżej
1:3-4:0,5  :D zwłaszcza w początkach,gdy organizm spala własne białka (enzymy od glikolizy) i tych Ww jest i tak więcej
O jabłkach zapomniałbym. Ziemniaki i cebulka+warzywa gdzie jest mało błonnika

Z tego co czytałem 20-30g/dzien Ww jakoś wychodzi

Teresa Stachurska

I paski Keto-Diastix do badania ketonów w moczu. Jak się pokażą trzy krzyżyki do węglowodanów dojeść?

renia

Cytat: MariuszM w 2012-07-01, 21:36:30
1:3-4:0,5  :D zwłaszcza w początkach,gdy organizm spala własne białka (enzymy od glikolizy) i tych Ww jest i tak więcej

Wiem, że jeśli są same najbardziej wartościowe białka, to stosunek białka do węglowodanów może być 1 :1 ale nie jestem pewna czy przy cukrzycy też...

lilek

Cytat: renia w 2012-07-01, 21:15:26
No bo ja też miałam Hashimoto i w ogóle tych hormonów (tabletek) nie brałam, bo to się zbiegło w czasie z moim przejściem na DO i czekałam na rezultaty bez leków, ale często robiłam badanie hormonów z krwi...trochę się bałam... 8)

Ja wiem ze kazdy organizm jest inny Reniu i nie moge sie Toba kierowac jednak pamietasz moze po jakim czasie poprzejsciu na DO przestalas brac tabletki???Bo z tym bede miala napewno Problem,KIEDY.....

lilek

Czesc Mariuszu,czy moglbys cos na ten Temat mi wiecej napisac???Wegli jem z moich wyliczen do 45gr...podlug kalkulatora optymalnego ziemniaki wczesne maja w 100gr 16gr wegli -sniadanie+obiad to razem 32gr +np.jablko to mi 44gr wegli wychodzi....

lilek

Cytat: Teresa Stachurska w 2012-07-01, 22:39:56
I paski Keto-Diastix do badania ketonów w moczu. Jak się pokażą trzy krzyżyki do węglowodanów dojeść?

Witaj Teresko ,tak mam i badam ale mam (no chyba ze te paseczki"diabli" wzieli) caly czas na 0 zadniutkiego krzyzyka nic,bo tez myslalam ze zzamalo Weglowodanow te moje otepienie+bole glowy sie wziely...hmmmm.....

lilek

Cytat: renia w 2012-07-01, 22:51:48

Wiem, że jeśli są same najbardziej wartościowe białka, to stosunek białka do węglowodanów może być 1 :1 ale nie jestem pewna czy przy cukrzycy też...

Reniu ja policzylam 0,8 gr Weglowodanow na moja wage nalezna (56kg) wyszlo mi prawie 45gr......

1;1 czyli 32gr B;32gr W  ...czy raczej chodzi Ci 32gr B; 64gr W....???Ja sie znow zaczynam gubic..... :shock: :? :? :?

renia

Chodziło mi o tą pierwszą wersję (1:1 przy najbardziej wartościowym białku)...ale chyba 0,8g węglowodanów na kg/n.m.c. to jest zalecenie dla zdrowych a nie dla chorujących na cukrzycę...

lilek

Cytat: renia w 2012-07-01, 23:48:49
Chodziło mi o tą pierwszą wersję (1:1 przy najbardziej wartościowym białku)...ale chyba 0,8g węglowodanów na kg/n.m.c. to jest zalecenie dla zdrowych a nie dla chorujących na cukrzycę...
??? Bylabym bardzo wdzieczna gdyby sie Admin wymowil na ten temat....

renia

Przypomnę tylko zalecenia dr. Płoweckiej przy leczeniu cukrzycy (i będę cicho :|):"Ilość węglowodanów jest niska ok. 30 - 40 g/dobę, także ilość białka jest w granicach 30 - 40 g/dobę, tłuszczu można jeść do woli. W tych warunkach można odstawić tabletki obniżające poziom cukru i redukować dawki insuliny".

Ale jeśliby były ketony to dr. Kwaśniewski pisał, że okresowo można zwiększać ilość węglowodanów...

administ

Cytat: lilek w 2012-07-01, 23:57:13

Ja tam się nie znam na leczeniu, a cukrzycy szczególnie.
Wiem trochę na temat utrzymania organizmu w homeostazie i dobrostanie.
Najlepiej własnego!

PS
ale tak sobie myślę, że nie wolno jeść w nadmiarze wszystkiego, co łatwo zamienia się w szczawiooctan, szczególnie unikać aminokwasów trójwęgolwych!

lilek

Cytat: admin w 2012-07-02, 08:15:26
Cytat: lilek w 2012-07-01, 23:57:13

Ja tam się nie znam na leczeniu, a cukrzycy szczególnie.
Wiem trochę na temat utrzymania organizmu w homeostazie i dobrostanie.
Najlepiej własnego!

PS
ale tak sobie myślę, że nie wolno jeść w nadmiarze wszystkiego, co łatwo zamienia się w szczawiooctan, szczególnie unikać aminokwasów trójwęgolwych!
Przepraszam a mozna poprosic troche jasniej???