Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Pyszny sernik optymalny

Zaczęty przez RamboRat, 2010-10-08, 23:03:44

Poprzedni wątek - Następny wątek

grenis

Cytat: vvv w 2015-06-26, 11:58:08
Cytat: admin w 2015-06-26, 10:46:18wpływ na nieszczelność jelit - czyli wchłanianie substancji odżywczych i to według ustalonej kolejności.  8)
Przypominam, że u młodych ssaków szczelność jelit jest bardziej upośledzona niż u osobników dorosłych, dlatego wchłaniają więcej toksyn typu przeciwciała, czy dwucukry niezbędne do życia.  :D

Termin "nieszczelność jelit" jest lansowany przez antyków, żeby było straszniej.

Chodzi o procesy zapalne powierzchni jelit, które upośledzają proces wchłaniania pokarmów, stąd jeśli występują w organizmie procesy zapalne lub autoimmunologiczne jest hasło "gojenie organizmu rozpoczynamy od gojenia jelit", dla jelit pokarm jest opatrunkiem zapalającym lub gojącym, zależy z czego.

Młode ssaki w jelitach to raczej mają mieć mleko własnej matki, a nie schemizowane wytwory przemysłu spożywczego i farmaceutycznego, oparte często na mleku krowim.
:|

Zdrowotne skutki zastosowania wytworow przemysłu mleczarskiego  :D
prof. dr hab. Grażyna Cichosz

Wartość biologiczna tłuszczu mlekowego.
Spośród tłuszczów pożywienia tłuszcz mlekowy wykazuje najwyższą strawność.
Charakteryzuje się bardzo dużym zróżnicowaniem składu (ok. 400 różnych kwasów tłuszczowych), obecnością nasyconych kwasów krótko- i średniołańcuchowych (4-8 i 8-I4 atomów C). obecnością kwasu oleinowego, wielonienasyconych kwasów Q-ó i 9-3 oraz kilkunastu związków biologicznie
aktywnych o udokumentowanych - w badaniach klinicznych i epidemiologicznych
- właściwościach prozdrowotnych.

Krótkołańcuchowe KT egzogenne oraz uwalniane przez mikroflorę jelitową
(endogenne) wchłaniane w jelicie cienkim i grubym regulują adsorpcję wody oraz
elektrolitów, są konieczne do tworzenia prawidłowej struktury i funkcjonowania
nabłonka jelita grubego. Wplywają terapeutycznie na różnego rodzaju patologie
jelita grubego, np. stany zapalne. Kwas masłowy jest skuteczny w profilaktyce
a także leczeniu nowotworu sutka, jelita grubego i wątroby.

Jarek

 A ile czego, to nikt z tych habilitowanych ,do dziś nie napisał.

Gavroche

Wychowałem kilka osieroconych szczeniąt, kocię, szczeniaka fretki, jeża i kunę kamionkę, które nawet nie liznęły matczynego mleka.
Zawsze na skondensowanym mleku krowim z kartonika, żółtku od tych biednych kur z więzienia i maśle, być może chrzczonym margaryną, w różnych proporcjach. :D
O ile można to stwierdzić, z pomocą współczesnej medycyny weterynaryjnej, nie ma żadnych uchwytnych różnic w rozwoju takich zwierząt.

Jasne, że mamine mleko najlepsze na świecie, ale jak nie ma, to zrobić?
Doktor Kwaśniewski też zalecał podobną mieszankę, tylko dostosowaną do wolnorosnącego organizmu ludzkiego. ;)

vvv

Cytat: admin w 2015-06-26, 12:08:30
A takie coś to "naukowo" nazywa się dysbioza jelit, a upośledzenie tego "narządu" niesie za sobą bardzo poważne konsekwencje metaboliczne począwszy od awitaminoz, niewłaściwej gospodarki mineralnej, a na kamieniach kałowych, wiatrach, czy rozwolnieniu kończąc przyczyniających się do stanów zapalnych jelit.  8)
"Podoba" mi się dylemat jelit, co do chemii spożywczej, choćby w przypadku banalnych azotanów z wędlin, i płynnego dymu, którym są "wędzone", wiadomo, że wydala się mniej niż się zjada, więc "odpady" ulegają zagęszczeniu. Jelita mają dylemat przepuszczać do organizmu te azotany i płynny dym, czy zagęszczać i peklować się dalej bardziej, a żeby to tylko o azotany i płynny dym chodziło.
:|

Gavroche

A słyszałeś kiedy o, uwaga, trudne słowo, metabolizowaniu?
To jest coś czego mięso nie potrafi, a żywe tkanki, owszem. ;)

vvv

Znowu będzie, że Cię podpuszczam. Akurat azotany nie metabolizują się do niczego mniej toksycznego niż one same i to jest magia, że wędliny peklują, a jelit niby nie, teoretycznie wydalane są z moczem w postaci niezmienionej i krwi i nerkom to zwisa, choć tylko teoretycznie. Potencjalnie mogą się w jelitach przy udziale bakterii lub na grillu przekształcić w azotyny i nitrozaminy.

http://www.piwet.pulawy.pl/por/nitrozoaminy.html
CytatZe względu na działanie kancerogenne N-nitrozoaminy są klasyfikowane przez różne organizacje międzynarodowe. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) umieściła N-nitrozodimetyloaminę (NDMA) i N-nitrozodietyloaminę (NDEA) w grupie 2A (substancje prawdopodobnie rakotwórcze dla ludzi). Unia Europejska zaliczyła je do kategorii 1B (substancje o domniemanym działaniu kancerogennym). Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska (EPA) zaklasyfikowała te dwa związki do kategorii B2 (substancje prawdopodobnie rakotwórcze dla ludzi).

Niezależnie od drogi podania działanie toksyczne większości alkilonitrozoamin przejawia się głównie w znacznym uszkodzeniu wątroby, najczęściej w postaci śródzrazikowej martwicy tkanki wątrobowej z licznymi zmianami krwotocznymi. Niektóre N-nitrozoaminy cykliczne, jak np. NMOR i NPIP, nie uszkadzają wyraźnie wątroby, ale wywołują ostre objawy neurotoksyczne.

Ale nie zgłębiałem tematu i nie zamierzam, azotanów unikam, mają taki paskudny niebieski smak.
8)

administ

Ale te badania były robione pod propagowanie 5*wio i to na zwierzętach, więc są nieadekwatne i już nieaktualne... ;)
Bo w biochemii piszą, że nitrozoaminy  praktycznie się nie wchłaniają u człowieka ze względu na szczelność jelit.  8) ;)
A żeby było jaśniej - znacznie większe szkody powodują azotyny z przedawkowanych nawozem nowalijek niż soli peklującej.   :?
Tylko po co ja to piszę!  :mrgreen:  :D


administ

 :shock:
No teraz to żeś dowalił...  :?
Cały sens detoksu i szczelności jelit legł w gruzach! ;)


vvv

Cytat: admin w 2015-06-26, 18:39:33
No teraz to żeś dowalił...  :?
Cały sens ...
Ja to bardziej czytam dlaczego jednak jakoś bezpośrednio zwykle przeżyje,
i niekoniecznie natychmiast zrakowacieje,
a nie jakie to dobrodziejstwo z tej chemii jest.

Taka OPTyka.
8)

Zyon

Cytat: admin w 2015-06-26, 18:34:52
Ale te badania były robione pod propagowanie 5*wio i to na zwierzętach, więc są nieadekwatne i już nieaktualne... ;)
Bo w biochemii piszą, że nitrozoaminy  praktycznie się nie wchłaniają u człowieka ze względu na szczelność jelit.  8) ;)
A żeby było jaśniej - znacznie większe szkody powodują azotyny z przedawkowanych nawozem nowalijek niż soli peklującej.   :?
Tylko po co ja to piszę!  :mrgreen:  :D
No wlasnie ocjiec, po co ty to piszesz jak to rzucanie grochem (dobre bialko niemieszane, nie powoduje wzdec, nietolerancji i reakcji krzyzowaych) o sciane?

Ja schowalem ostatnie kawalki sernika zeby miec na rano a i tak zdybali i opedzlowali moj kulinarny debiut  :? :?
Nie wiem czy sie cieszyc, ze docenili i smakowalo czy smucic, ze juz nie ma i trzeba robic nowy?  :lol:
Work Buy Consume Die

Jarek

Że trzeba robić nowy ,dbać o siebie nie dawać ,sami niech robią ,K 700 na stół i gitara .

Zyon

Najgorsze bylo to, ze taki tlusty ten sernik. No ale jakos widac nawet to nikomu nie obrzydzilo smiaku  :D
Work Buy Consume Die

Blackend

To pewnie pół lub pełni korytkowcy, bo takiego pastwiskowca by zemgliło lub co gorsza nagła nieszczelność jelit dopadła. ;)

Gavroche

A może "co z oczu, to i z serca"? :D
Tak, jak z chudziutkimi parówkami. :D

Blackend

Znam takiego, który sera żółtego nie jest w stanie zjeść, bo go mgli.  :D

Gavroche

Dla mnie nie do pojęcia. :shock:
Znaczy, wiem, że są na świecie różne odpały, ale nie rozumiem tego.
Ludzie nie byli nigdy głodni, czy nie pracowali fizycznie, że "tego nie lubię, a tamtego nie zjem, bo wiem, że niedobre, choć nigdy nie jadłem". :lol:
Umierający z pragnienia na pustyni: Brrr, nie znoszę oranżady. ;)

Wiem, że Ty jesteś niejadkiem, to nic osobistego, mój ukochany braciszek cioteczny też wydziwiał: A to tłuścinki wykrawał ze schabu (!), a to rodzynki wydłubywał z sernika, a to strzępek kożucha ganiał w kubku, aż dziw bierze, że go nie zabiłem. :D
Wiesz ile czasu posiłki trwały, a tam zabawa stygła? :P

Mnie jak się chce pić, to pomyj się napiję, a jak jeść, to byle g*wno zjem. ;)

Gavroche


RafałS

Byś był na pastwisku, byś wiedział.