Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

Pare pytan do doswiadczonych optymalnych

Zaczęty przez kasara1991, 2010-11-16, 22:21:13

Poprzedni wątek - Następny wątek

kasara1991

Dzien dobry!

Nadal, ze juz ktorys miesiac jestem na ZO, to mam pare pytan:

1. Lekarz wyliczyl mi proporcje: 45-50 :110- 125: 50- 55 (mam 162 wzrostu, waze okolo 52-53 kg i mam 19 lat), ale moje dziennie spozycie wynosi o wiele wiecej niz te proporcje.. np dzisiaj bylo 72 : 234,7 : 70. Czy to normalne i czy to moze mi zaszkodzic? Czy powinnam sie ograniczyc do zalecanych proporcji czy moge np. jesc ile chce (byle nie przekraczac 100 g weglowodanow) ale obliczac proporcje?

2. Od zeszlego roku meczy mnie katar i nie wiem jak mam sie go pozbyc- mam zaczac jesc wgl. proporcji lekarza?

3. Mam czesto podkrazone oczy, chcociaz w ksiazce jest napisane, ze optymalnym potrzebne jest jedynie 5- 7 godzin snu, a ja po 7 godzinach mam podkrazone oczy... co moge na to poradzic?

Z gory Wam dziekuje, wiem, ze mozecie mi pomoc!

zeto555

Katar moze byc wynikiem zbyt duzej ilosci bialka. Czy te proporcje sa na odchudzanie?

kasara1991

Kiedy rozmawialam z lekarzem (mailowo), to on mi podal te proporcje, ale ja sie nie chce odchudzac, absolutnie! Chce sie poprostu optymalnie zywic.

zeto555

Bialka wydaje sie troche malo te 45-50 , chyba  ze to z zoltek lub podrobow. To wszystko zalezy od stylu zycia, napisz cos wiecje o sobie

kasara1991

Mam 19  lat, studiuje i pracuje w sklepie- to oznacza, ze moj dzien jest troche stresujacy. Dawniej, kiedy bylam nieoptymalna jadlam DUZO, ale nigdy nie bylam otyla. Do szkoly bralam 8 kromek chleba z szynka, serem zoltym i jakims warzywkiem, i na sniadanko jadlam 2 kromki, na kolacje pare kromek, wiec ogolnie szlo okolo 1 duzy bochenek chleba na dzien na mnie. Jadlam tez duzo owocow i warzyw no i oczywiscie obiad. Ale ogolnie rzecz biorac, znajomio sie zawsze dziwili, ze ja, taka mala a tyle jadlam.

Nie uprawiam specjalnie sportu jakiegos, zeby byl jakis duzy wysilek fizyczny, ale dzien jak co dzien, troche sie chodzi, czaami sie pobiega.

renia

Cytat: kasara1991 w 2010-11-16, 22:21:13

3. Mam czesto podkrazone oczy, chcociaz w ksiazce jest napisane, ze optymalnym potrzebne jest jedynie 5- 7 godzin snu, a ja po 7 godzinach mam podkrazone oczy... co moge na to poradzic?

Może masz ciała ketonowe w moczu? Sprawdzałaś? Wtedy ma się kłopoty z zasypianiem i ze wstawaniem z rana. Jest się takim otumanionym, śpiącym i może boleć głowa.

kasara1991

Nie sprawdzalam, ale od dziecka zawsze mnie sie wydawalo, ze mam podkrazone oczy. Problemow ze snem, wstawaniem czy bolem glowy nie mam.

zeto555

jestes jeszcze mloda wiec potrzebujesz troche wiecej energi do zycia. Proporcje masz super . Ten katar to faktycznie moze byc duzo bialek, ale nie musi tak byc.
Napisz co jadasz na codzien. A moze warrto zrobic badania krwi. Cholesterole, trojglicerydy, cukier.

zeto555

Na  tak wysokie wegle to pewnie ketonow nie masz. Jak mowilem, proporcje sa modelowe, tylko troche duzo tego, ale zalezy co jesz. Napisz troche o tym. Ilosci podane przez lekarzy moga sie roznic. Inny organizm, inny tryb zycia, rozwoj mlodego organizmu. Sprobuj zrobic te badania tak z ciekawoci.

zeto555

Podaj kilka jadlospisow dziennych, zobaczymy jak to sie ma do Twoich wyliczen.

kasara1991

Sniadanie mam takie samo co dzien:
1 jajko, 2zoltka, 50 gr masla, 60 gr boczku, 80 - 100 gr pomidora, 100 gr marchwi

do szkoly/ na lunch robie np. burgery z mielonego z kurczakow (400 gr mielonego, 40gr  papryki, 25 gr cebuli, 35 gr sosu taco, smazone na 100 gr smalcu) badz waffle optymalne (3 jajka, 5 zoltek, 400 gr kremowki, 100 gr maki, 30 gr masla,. 15 gr cukru pudru)

na obiad to jakies zwykle mieso, dzisiaj byl filet wieprzowy ze smalcem i papryka

Czesto uzupelniam sobie tez tluszcze kremowka (powiedzcie, czy to dobry pomysl), ktora ubijam i dodaje troche kakao. Jako inne "przekaski" mam tez ser zolty (1: 2: 0) albo smaze na patelni migdaly.

zeto555

Z tego to bialka wychodzi wiecej niz 70g

kasara1991

No tak, tak, bo zdazaja sie dni kiedy  mialam np: 86,4 : 237,4: 68,4 albo 104,9: 260,5: 26,6

zeto555

No to na Twoje potrzeby to stanowczo zbyt wiele. Ten katar to pewnie z nadmiaru bialka. Sprobuj ustawic bialko na 60g, tluszcz max 200, a wegle nie wiecej niz 60. Jesli chcesz to zrob te badania.

kasara1991

No dobrze, sprobuje tak zrobic i zobaczymy jak bedzie!

adampio

Cytat: kasara1991 w 2010-11-16, 22:21:13
Dzien dobry!

Nadal, ze juz ktorys miesiac jestem na ZO, to mam pare pytan:

1. Lekarz wyliczyl mi proporcje: 45-50 :110- 125: 50- 55 (mam 162 wzrostu, waze okolo 52-53 kg i mam 19 lat), ale moje dziennie spozycie wynosi o wiele wiecej niz te proporcje.. np dzisiaj bylo 72 : 234,7 : 70. Czy to normalne i czy to moze mi zaszkodzic? Czy powinnam sie ograniczyc do zalecanych proporcji czy moge np. jesc ile chce (byle nie przekraczac 100 g weglowodanow) ale obliczac proporcje?

2. Od zeszlego roku meczy mnie katar i nie wiem jak mam sie go pozbyc- mam zaczac jesc wgl. proporcji lekarza?

Z gory Wam dziekuje, wiem, ze mozecie mi pomoc!

Jezeli jestes, jak piszesz, na ZO to Twoja glowna zasada powinno byc prawidlowe BTW, jesc do syta. Prawidlowe BTW to 1:2,5-3,5:0,5-1,5
Jestes mloda dziewczyna, organizm sie dopiero ksztlatuje dlatego potrzebujesz wiecej bialka niz 40 gr a w zwiazku z tym i T i W wiecej.

Sprobuj zrobic tak, jak kazdy z nas na poczatku tzn wyprobowac swoje dzienne granice sporzywanych BTW czyli zjadasz tyle na ile masz ochote, nastepnie wprowadzasz to do kalkulatora optymalnego i na koniec dnia regulujesz to czego masz za malo.

Iga

Dlaczego ten katar miałby być z nadmiaru białka? Jakaś alergia,czy co?

Kasara,a ten katar to jest jakiś uciążliwy? Masz zatkane dziurki,leci Ci z nosa,musisz używać chusteczki?

adampio

Cytat: kasara1991 w 2010-11-16, 23:23:13
No tak, tak, bo zdazaja sie dni kiedy  mialam np: 86,4 : 237,4: 68,4 albo 104,9: 260,5: 26,6

Bialka za duzo natomiast weglowodanow stanowczo za malo.

Poza tym jesz duzo miesa. :lol:

Iga

Cytat: adampio w 2010-11-17, 08:02:02

Poza tym jesz duzo miesa. :lol:
Musi mieć apetyt na mięso.  :P
Jakbym patrzyła przez własny pryzmat,to bym powiedziała,że kasara zjada w ogóle dużo,ale kasara to nie ja,więc co tu gadać.Młoda dziewczyna,może jeszcze rośnie itd.