Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Siara (colostrum)

Zaczęty przez Dasna, 2010-11-18, 10:08:52

Poprzedni wątek - Następny wątek

Dasna

Cytat: adampio w 2010-11-18, 12:46:12
CytatAdampio mleko do krowy Jersey przegotowałam , poezja Very Happy. Nie znosiłam kożucha z mleka . A tu to nie kożuch to takie delikatne , "chrupkie" masełko Smile. A jaki smak mleka. Mój mąż (znad Biebrzy) tez się rozpłynął. Smile

Nie dziwie sie. Od momentu kiedy przez przypadek kupilem smietane z tych krow nie chce nic innego. A maslo jakie dobre.

A dieta japonska ma takie BWT jak my BTW...nie wiem czy jasno sie wyrazilem.

Eee, jasno? No, nie kumam. Ma BTW jak my BTW?  :? :roll:

renia

Cytat: Dasna w 2010-11-18, 12:41:44
Mój mąż (znad Biebrzy) tez się rozpłynął. :)

Mój mąż też jest z tych stron. Nawet mamy łąki nad Biebrzą.. :D

Dasna

:DRenia gdzie?

My mamy w Sztabinie  rodzinę, 25 km do Augustowa. Nad Biebrzę jeździmy łowić ryby. :)

zeto555

Cytat: Dasna w 2010-11-18, 13:06:32
:DRenia gdzie?

My mamy w Sztabinie  rodzinę, 25 km do Augustowa. Nad Biebrzę jeździmy łowić ryby. :)
To wpadnijcie kiedys do mnie.

zeto555

A daleko mieszkasz od sztabina?

renia

My mamy łąki w Karpowiczach koło Sztabina. Mąż pochodzi z okolic Dąbrowy Białostockiej (Wiązówka) a do łąk nad Biebrzą jest stamtąd 15 km. Teraz tam pozwoliliśmy rolnikom krowy wypasać.

zeto555

No to pewnie odwiedzacie te tereny? Daj znac jak bedziecie

zeto555

Iga

Cytat: renia w 2010-11-18, 13:16:22
My mamy łąki w Karpowiczach koło Sztabina. Mąż pochodzi z okolic Dąbrowy Białostockiej (Wiązówka) a do łąk nad Biebrzą jest stamtąd 15 km. Teraz tam pozwoliliśmy rolnikom krowy wypasać.
:lol: Z tej Dąbrowy Białostockiej pochodził mój teść,czy tam okolic.Piszę "pochodził",bo już niestety nie żyje.
Znałam nazwę jeszcze jednej miejscowości,ale wypadła mi z głowy.

renia

Cytat: zeto555 w 2010-11-18, 13:17:46
No to pewnie odwiedzacie te tereny? Daj znac jak bedziecie

Ja bardzo rzadko. Teściowie już nie żyją. Mąż z córą tam był na Wszystkich Świętych. Gospodarstwo stoi tam teraz niezamieszkane, tylko sarny tam sobie w sadzie rzadzą..

renia

Cytat: Iga w 2010-11-18, 13:18:33
Cytat: renia w 2010-11-18, 13:16:22
:lol: Z tej Dąbrowy Białostockiej pochodził mój teść,czy tam okolic.Piszę "pochodził",bo już niestety nie żyje.
Znałam nazwę jeszcze jednej miejscowości,ale wypadła mi z głowy.

Mój mąż może go znał? Tam się praktycznie wszyscy znali.

Iga

Przypomniała mi się ta nazwa.O Suchowole chodzi,czy jak tam zwał.  :P

renia

Możliwe, że my jeszcze to gospodarstwo przeprosimy i jak będziemy na emeryturze, to tam się przeprowadzimy. Maszyny wszystkie tam czekają..

renia

Cytat: Iga w 2010-11-18, 13:23:51
Przypomniała mi się ta nazwa.O Suchowole chodzi,czy jak tam zwał.  :P

Do Suchowoli mój mąż chodził do szkoły. Miał 2 km.

Dasna

:D Mąż mówi,że to jak na Krasnybór. Jeżdziliśmy tam do takiego startego kościółka. Przy tej drodze siostra mojego męża ma gospodarstwo.Schodząc w dół dochodzi sie do Biebrzy. A Krasnoborki a tam gdzieś jeżdziliśmy daleko w las po drzewo chyba?
Karpowicze to za rzeką. Mama męża mieszka w centrum Sztabina vis a vis tego wielgaśnego kościoła.

zeto555

Suchowola  kilkanascie km od Sztabina, w strone Bialego - wlasciwie przejezdzam tamtedy 2x w tygodniu

zeto555

Dasna - a gdzie teraz mieszkasz?

renia

Z Suchowoli pochodził Popiełuszko.

Iga

Dobre.  :lol:
Ale ja tam niestety nigdy nie byłam.  :P

zeto555

Cytat: Iga w 2010-11-18, 13:28:35
Dobre.  :lol:
Ale ja tam niestety nigdy nie byłam.  :P
No to bedziesz miala okazje w przyszlym roku