Aktualności:

Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com

Menu główne

Keks makowy

Zaczęty przez Teresa Stachurska, 2010-12-19, 19:35:26

Poprzedni wątek - Następny wątek

Teresa Stachurska

Składniki:

- 200 g mielonego maku (zmełłam sama (można np w młynku do kawy), ale w sprzedaży jest również mielony)
- 200 g mielonych orzechów włoskich (też zmełłam sama)
- 100 g roztopionego masła
- 6 jajek (tyle miałam, można dać więcej, albo dodatkowo dołożyć wg uznania żółtek)
- 32 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (posypać nim "po całości" składników w naczyniu przed miksowaniem)
- mała szczypta soli
- mała szczypta gałki muszkatołowej

zmiksowałam starannie. Następnie dodałam:

- 30 g rodzynek
- 30 g suszonych wiśni
- 50 g pokrojonych suszonych moreli
- 30 g pokrojonych śliwek kalifornijskich
- 100 g migdałów w płatkach

wymieszałam i upiekłam w keksowej formie.  Smakuje dobrze. Jeśli komuś byłby za mało słodki to można dodać mu polewę czekoladową albo lukier, albo dołożyć ze 20 g cukru do składników.

Gotowy keks ważył 990 g, a w 100 jego gramach jest: B - 13,26 g;  T - 37,05 g;  W - 17,31 g; BTW = 1 : 2,8 : 1,3




Dasna

Ile czasu piekłaś ?

Teresa Stachurska

50 minut. Sprawdzałam patyczkiem.

Dasna

Na jaką temperaturę nastawiałaś piekarnik?

Teresa Stachurska

Nie mam w piekarniku termometra, na oko, jak dla ciasta.

Gazda412

   Upiekłem zaraz po przeczytaniu. Ze względu na moją cukrzycę, ograniczyłem ilość bakalii, beż wiśni i śliwek kalifornijskich. Mam wspaniałe ciasto na święta.
   Jest naprawde b. smaczne. polecam go szczególnie diabetykom. Pozdrawiam wszystkich optymalnych i życzę Zdrowych, Wesołych Świąt.

Teresa Stachurska

Cytat: Gazda412 w 2010-12-23, 00:06:32
   Upiekłem zaraz po przeczytaniu. Ze względu na moją cukrzycę, ograniczyłem ilość bakalii, beż wiśni i śliwek kalifornijskich. Mam wspaniałe ciasto na święta.
   Jest naprawde b. smaczne. polecam go szczególnie diabetykom. Pozdrawiam wszystkich optymalnych i życzę Zdrowych, Wesołych Świąt.


Świetna recenzja :)  , tym bardziej, że to eksperyment był.  Dziękuję.