Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

Boczek korzenny

Zaczęty przez Teresa Stachurska, 2010-12-23, 17:06:08

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Cytat: Radomiak w 2018-01-27, 17:49:03
Mam empatię dla grabarzy. :lol:

A gdzie Ty się wybierasz? Masz jakąś umowę z ZUS-em... :roll: :lol:

Radomiak

Cytat: renia w 2018-01-27, 17:50:42
Cytat: Radomiak w 2018-01-27, 17:49:03
Mam empatię dla grabarzy. :lol:

A gdzie Ty się wybierasz? Masz jakąś umowę z ZUS-em... :roll: :lol:
To riposta do Gavroche. :lol: :lol:

renia

Wiem... ale mnie zaciekawiła... :lol:

Gavroche

Cytat: Radomiak w 2018-01-27, 17:49:03
Mam empatię dla grabarzy. :lol:
Już się zawijasz? :shock:
Ja zdążę jeszcze zredukować. ;)

Radomiak

W planach nie uwzględniam, ale dochtórka (siksa) ochrzciła mnie chodzącą bombą zegarową, to może pierdyknę z hukiem,...z nagła.  :roll:

Gavroche

Fakt, licho nie śpi, pozostaje kremacja. ;)

renia

Spojrzałam na początek wątku  :roll: i ten przepis na boczek korzenny mnie się podoba. :D
Nie zrobiłam go do tej pory, ale teraz mam zamiar.
W przyszłym tygodniu. Pokażę zdjęcie.  :D No chyba, że coś tam sknocę, to nie pokażę... :mrgreen: :lol:

Teresa Stachurska

Cytat: renia w 2018-01-27, 19:47:07
Spojrzałam na początek wątku  :roll: i ten przepis na boczek korzenny mnie się podoba. :D
Nie zrobiłam go do tej pory, ale teraz mam zamiar.
W przyszłym tygodniu. Pokażę zdjęcie.  :D No chyba, że coś tam sknocę, to nie pokażę... :mrgreen: :lol:

Trzymam kciuki :) 

vvv

Aby smak boczku dopasować do niezdecydowanych kubków smakowych i węchu potrzebne jest:

Cytat: Teresa Stachurska w 2010-12-23, 17:06:08
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- kilka ząbków czosnku pokroić w słupki i naszpikować górę boczku nie rzadziej niż co 2 cm.
Takie ulepszenie.
:idea:

Jak boczek o smaku boczku nie smakuje,
to może wystarczy zaczekać,
smak sam przyjdzie.
:roll: :mrgreen:

renia

Cytat: Teresa Stachurska w 2018-01-27, 19:53:48
Cytat: renia w 2018-01-27, 19:47:07
Spojrzałam na początek wątku  :roll: i ten przepis na boczek korzenny mnie się podoba. :D
Nie zrobiłam go do tej pory, ale teraz mam zamiar.
W przyszłym tygodniu. Pokażę zdjęcie.  :D No chyba, że coś tam sknocę, to nie pokażę... :mrgreen: :lol:

Trzymam kciuki :) 

:lol: Tylko nie w piekarniku... :wink:
Masz na swoim blogu jego zdjęcie? :roll:

renia

Cytat: vvv w 2018-01-27, 19:55:54
Aby smak boczku dopasować do niezdecydowanych kubków smakowych i węchu potrzebne jest:

Cytat: Teresa Stachurska w 2010-12-23, 17:06:08
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- kilka ząbków czosnku pokroić w słupki i naszpikować górę boczku nie rzadziej niż co 2 cm.
Takie ulepszenie.
:idea:

Jak boczek o smaku boczku nie smakuje,
to może wystarczy zaczekać,
smak sam przyjdzie.
:roll: :mrgreen:


Dzięki za pomoc... 8) :lol:

vvv

... a zaoszczędzony w kuchni czas można przeznaczyć np. na wyrżnięcie niedźwiedzia.

http://www.likable.info/img/w/a/watermelon-art-bear-fruit-carving.png
(http://www.likable.info/img/w/a/watermelon-art-bear-fruit-carving.png)

8)

renia

http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4399.0

Teresa, nie za dużo tego cukru ma być? A po co on w ogóle? :roll:
A tej przyprawy do piernika aż dwie duże łyżki?

Na jaką wagę tego boczku to jest?

vvv

Cytat: renia w 2018-01-27, 20:05:04
Teresa, nie za dużo tego cukru ma być? A po co on w ogóle? :roll:
Kolor po karmelizacji no i trochę smak, ale ja się nie znam.
Za to lubię "gderać" ...
... że od boczku na słodko o smaku piernika
jest tylko mały krok
do piernika o smaku boczku.
:wink:

renia

Też ciekawe.  :roll: Ale co ma piernik do...boczku? :shock: :lol:

administ

Cytat: vvv w 2018-01-27, 20:00:59
... a zaoszczędzony w kuchni czas można przeznaczyć np. na wyrżnięcie niedźwiedzia.

http://www.likable.info/img/w/a/watermelon-art-bear-fruit-carving.png
(http://www.likable.info/img/w/a/watermelon-art-bear-fruit-carving.png)

8)

SUPER!  :D

Teresa Stachurska

Cytat: renia w 2018-01-27, 20:05:04
http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4399.0

Teresa, nie za dużo tego cukru ma być? A po co on w ogóle? :roll:
A tej przyprawy do piernika aż dwie duże łyżki?

Na jaką wagę tego boczku to jest?

Boczku było 1,68 kg. Cukier - zamiast saletry, :)  Przepis jest OK.

renia

Dzięki. :D Wierzę, bo na razie nie mam innego wyjścia... :wink:

Teresa Stachurska