Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

białko z warzyw

Zaczęty przez juan, 2011-01-17, 18:57:52

Poprzedni wątek - Następny wątek

juan

witam Was forumowicze :D i mam pytanie odnosnie białka z warzyw, czy je tez liczymy do btw? bo na przykład taki groszek zielony ma tego białka troche dużo biorąc pod uwage inne warzywka oczywiście :lol:Wiem ze moge na Was liczyc,pytam bo cały czas sie ucze :idea: i z góry Dziekuje

WojciechS

Białko roślinne wliczamy koniecznie, jeśli ...
Np: jeśli zjesz 10kg ogórków, to dostarczysz organizmowi 50g białka!!!
JASNE?  :D

zeto555

Ogolnie przyjelo sie, ze nie liczymy.
Jednak moim zdaniem zalezy ile tych warzyw zjadasz i jak one maja duzo bialka - sa rozne warzywa, jedne maja znikome ilosci, a drugie duzo.

renia

Ja wiem, że jeśli jesteśmy chorzy, czy też mamy jakieś dolegliwości, to powinniśmy wszystkie białka liczyć. Np w jednej arkadii liczą białko roślinne (wdedy lekarz zapisuje go w dziennym przydziale ok. 10g więcej) a w drugiej nie zalecają liczyć białka roślinnego i wtedy (przynajmniej mi) lekarz wpisał w dzienną rozpiskę go o 10g mniej.

adampio

No to juz wiesz "juan"?

renia

Cytat: WojciechS w 2011-01-17, 19:10:42
Białko roślinne wliczamy koniecznie, jeśli ...
Np: jeśli zjesz 10kg ogórków, to dostarczysz organizmowi 50g białka!!!
JASNE?  :D

Jak ja lubię ten przykład z ogórkami... :evil:  też go na początku DO dostałam jako przykład... :lol:

adampio

"juan" ja Ci radze rob jak uwazasz  :lol: ale przede wszystkim zacznij od przeczytania  ksiazki, bo tu jest nas kilku aktywnych forumowiczow ale jak widzisz kilkanascie zdan. Miej swoje po przeczytaniu ksiazki.

A tak pomijajac juz wszystko inne to ile wg Twoich danych jest proteiny w zielonym groszku?

renia

Poczytaj książki to będziesz wiedział... :P :lol: 8) :wink: :mrgreen:

WojciechS

Bez żadnej wątpliwości białko z groszku wliczamy do dawki pokarmowej, jeśli ten groszek stanowi podstawę potrawy.
0,5kg groszku dostarcza aż około 20g białka!!!To pasza wybitnie wysokobiałkowa, jak reszta strącznowych.
Tylko to nie jest Dieta Optymalna!  :(

Gwidon

...groszek jest chyba jeszcze gorszy od czkru,nie doec ze nic nie warty to jeszcze powoduje silne wzdecia i....GAZY :lol:...

juan

dziekuje za wyczerpujące  odpowiedzi i nie omieszkam sie do nich dostosować :lol:

Diogenes z Synopy

CytatM.in. źródło białka — na topie jest białko z serwatki i groszku. Zdaniem ekspertów, na wielką karierę czeka jeszcze białko owadów. Odczarowywane są też tłuszcze. Przez lata do jednego worka wrzucano te dobre i niedobre, teraz konsumenci szukają nienasyconych[/b]

http://www.pb.pl/4321510,28799,czego-chcemy-na-stolach-galeria

no i znajdują, oleje w śmietanach serach jogurtach, maśle.   :?

Zyon

Ciekawostka dosc dziwna jest w ogole pojmowanie tematu "trendow" w zywieniu czlowieka. Tak jakby to zalezalo od mody. No i zalecenia jak zrobic etykietke zeby klient byl zadowolony. Pachnie manipulacja i oszustwem.
Work Buy Consume Die

Gavroche

Przy okazji marketingu i etyki producenta:
http://treningbiegacza.pl/jak-moze-oszukac-cie-producent-odzywek-czyli-miedzy-marketingiem-a-prawda
Ile pozycji liczy rynek suplementów?
Kilkaset w różnych zestawach, czyli kilka-kilkanaście tysięcy..?
A działających supli jest ile?
Z pięć? :lol: