Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Mielone po grecku

Zaczęty przez renia, 2011-05-19, 21:41:25

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Nazwę tę wymyśliłam z tego względu taką, iż potrawa ta bardzo przypomina "dorsza po grecku" - ale smakowo z pewnoscią nie. Przypuszczam, że w Grecji nie słyszeli o dorszu po grecku, a tym bardziej o mielonych po grecku... :lol:

Składniki:

Mięso mielone 1 kg
Jaja 3 całe + 3 żółtka
Bułka tarta 50g
Cebula 150g
Mrożona "Włoszczyzna krojona w paski" 450g (mogą być warzywa świeże, pokrojone w paski lub starte na tarce na grubych oczkach)
1 puszka pomidorów 400g
Smalec 170g (100g do smażenia kotletów 70g do włoszczyzny)

Bułkę tartą i jaja dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy pieprz, sól, vegetę lub inne przyprawy wg uznania
Po wymieszaniu mięsa z przyprawami formujemy nieduże kotleciki i smażymy je obustronnie na smalcu (bez obtaczania w bułce tartej).
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na drugiej patelni z pozostałą ilością smalcu, dodajemy do niej włoszczyznę i pomidory z puszki, pół szklanki wody (dodałam jeszcze ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, trochę soli i cukru) i dusimy to ok.15 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Następnie warzywami zakrywamy usmażone kotleciki (można na patelni lub w brytfannie w piekarniku) i dusimy całość jeszcze ok.15 minut. Podajemy z ziemniakami. :D

Gotowa potrawa waży 2200g.  W 100g jest B=7,5g   T=23,2g   W=3,3g
B:T:W  wynosi  1 : 3 : 0,4



[załącznik usunięty przez administratora]

Gwidon

...co to jest do cholery? :lol: 8) mieso z warzywami? a gdzie  tluszcz wartosciowy? :shock: :lol: 8)...

renia

Jak Ty się wyrażasz . Łacina kuchenna?
Tłuszczu niemało tam pływa. Widać na dnie półmiska i w BTW...

Gwidon

Cytat: renia w 2011-05-19, 21:56:24
Jak Ty się wyrażasz . Łacina kuchenna?
Tłuszczu niemało tam pływa. Widać na dnie półmiska i w BTW...

...a  chyba ze tak :lol: 8)...



renia

Cytat: Gwidon w 2011-05-19, 21:51:36
.... a gdzie  tluszcz wartosciowy? :shock: :lol: 8)...

Jednak się przyznam  8) wypiłam cały, nie mogłam się powstrzymać... 8) :lol: :wink:

adampio

No i zazely sie schody :lol:
Mam nadzieje, ze beda tez piora w odpowiednim miejscu :shock:


fewa

Wygląda bardzo apetycznie.  :P

renia

Są podobne do tych z papryką, ale łagodniejsze w smaku...

adampio