Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

Ekologia w naszym domu

Zaczęty przez friga, 2011-08-28, 23:19:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

friga

Jako ze teraz na topie jest watek wszytskiego co ekologiczne, chcialam zapytac wszytskich znajacych sie na rzeczy co mysla na ten temat?
Czy warto kupowac zywnosc niby ekologicza?Chodzi mnie tu o mieso , warzywa?

Nawiazalam kontakt z jednym takim zfrikowanym ekologiem i mam chyba wszytsko co eko ale jak wyslal cennik to nie wierzylam wlasnym oczom.Takiej drogiej wedliny i kurczaka to na oczy nie wiedzialam,a wydawalo mnie sie ze jak juz kupuje jakas wedline z "bobrownika" za 37zl /kg to jest juz drogo.

CZy Wy korzystaci z takich produktow?

A jak jest jesli chodzi o produkty gospodarstwa domowego?Płyn do naczyn, proszek do prania i asortyment do zmywarki?

WojciechS

Naturalnie!
Przeważnie sprowadzamy sobie żywność z Alp z wyjątkiem masła i jaj...  :D

Dasna

Friga wystarczy zastanowić się i przeczytać co sama napisałaś.

Moda na "ekologiczne" na "organic" to kasiora.
Chcesz mieć ekologiczne to zacznij sama uprawiać, nawozić(obornikiem) , hodować , karmić, wyrabiać np.wędliny, itd. To będziesz miała gwarancje a tak to slogany .Aha jeszcze znajdź ziemię do uprawy nieskażoną.

WojciechS

Trzeba jakoś wciskać ludziskom ekologicznie te dioksyny...  :wink: :mrgreen:

friga

jedzenie to ja raczej bym nie kupowala.chodz.... no na uprawianie obornika nie mam szans:)
co z tego ze bede sama robic wedliny jak mieso bedzie od krowy z hodowli sztuczna pasza.

A co jesli chodzi o plyn do naczyn itp?Robicie takie z octu miesznki?itp?

Dasna

Cytat: friga w 2011-08-29, 09:20:57
.chodz.... no na uprawianie obornika nie mam szans:)

A czemu? Świetny pomysł- uprawa ekologicznego obornika. :mrgreen: :lol: :lol: Słuchaj jeszcze miliony na tym zarobisz. Ludzie się podorabiali na hodowli dżdżownic, więc na wyrobie ekologicznego łajna też można. Krowie, świńskie , końskie ,kurzak a jak by dołączyć ludzkie . Sprzedają ekologiczna dietę tasiemcowa i są jednostki , które to kupują. Ba, już Japończycy myślą nad ekologicznym jedzeniem z ludzkiej kupy.Nawet pierwsze próby już były. :mrgreen:

adampio

jedzenie to ja raczej bym nie kupowala.chodz.... no na uprawianie obornika nie mam szans:)
co z tego ze bede sama robic wedliny jak mieso bedzie od krowy z hodowli sztuczna pasza.

Ja tam uzywam jednorazowek, po co myc, robic jakies odczyny z octu. Mamy w koncu 21 wiek  :lol:

CytatRobicie takie z octu miesznki?itp?
Dobre sobie!!! Ty sie kobieto cowasz w rozwoju!!!! :lol: Tu trzeba do przodu  :lol: :lol: :lol:

Teresa Stachurska

Friga, to ciekawe. Środki do mycia naczyń można zrobić w domu?

WojciechS

A ciepła woda i zmywak nie wystarcza?  8)

renia

A co zrobić ze zmywarką? Kostki smalcu wkładać... :roll: :wink:

friga

NO i sie zrobilo ciekawie :lol:

Dawniej sie do mycia uzywalo takiej mieszanki z octem(albo pewnie co ciekawe co bylo bardziej ptzypalone mylo sie popilem z pieca)Obecnie wielu moich znajomych taki wlasnie plyn do mycia naczyn robi sobie w domu-stara sprawdzona receptura, a co do zmywarki do daje sie kostki z mleka kokosowego.....same naturalne skladniki.

W kazdym badz razie dobrze znac opinie innych (szersze grono niezfrikowanych ekologow)

Ale dodam na marginesie ze sie smiejecie ale gdzies wyczytalam ze jeden ze znanych optymalnych w Polsce jako balsamu do ciala stosuje parafine z dodatkiem odrobiny olejkow eterycznych!Wiec chemia w jedzeniu i w detergentach nie koniecznie musi znaczyc postep cywilizacji.

renia

Kiedyś zmawiałam ze sklepu internetowego jakieś ekologiczne łupiny orzechów - do prania. Ale chyba zrobilam jakiś błąd przy zamówieniu, bo do mnie nie doszły... :?

http://paczini.republika.pl/

friga

Teresa to Cie zaskocze ze wiecej w domu rzeczy mozna samemu zrobic-ludzie bobmy w domu robia a co dopiero wymieszac ocet zz woda :lol:

gniewko

wędliny robię sam. nawet słoninkę wędzę.

jeśli idzie o płyn do mycia garów, to używam wyłącznie dish dropsa firmy amway - tak samo, jak pozostałych ich produktów

WojciechS

To chyba niedobrze, tak uzależnić się od jednej firmy...  :shock:

Teresa Stachurska

Wiem, że płukać szkło w wodzie z octem jest dobrze, ale że zmywać naczynia również nie wiedziałam. Jakie proporcje?

renia

Kiedyś w jakimś kobiecym piśmie czytałam, że octem dobrze zmywa się plamy z pleśni...ale nie sprawdzałam...
Cola też ponoć plamy usuwa, ale to już nie jest ekologiczne... :lol:

WojciechS

Cytat: Teresa Stachurska w 2011-08-30, 00:29:37
Wiem, że płukać szkło w wodzie z octem jest dobrze, ale że zmywać naczynia również nie wiedziałam. Jakie proporcje?

No a jakieś naukowe uzasadnienie tego zjawiska?
Może coś o reakcjach słabych kwasów organicznych?
Ciekawe w której klasie się teraz chemia zaczyna?
Ciekawe czego teraz uczą na chemii?
Ciekawe, czy szkoda czasu siem nad tym zastanawiać?

friga

CIEKAWOSTKA:W naszym instytucie byly robione badania w czerwu 2011 majace na celu wykryc jak najwięcej substacji chemicznych znajdujacych sie na pospolitym talerzu.A o to wyniki:   
    * oksyetylenowane alkohole tłuszczowe,
    * tlenki amin lub dietanoloamidy jako stabilizatory piany (np. cocamide DEA – dietanoloamid kwasów oleju kokosowego),
    * środki enzymatyczne,
    * wybielacze,
    * syntetyczne barwniki (czyli „żywe”, miłe dla oka kolory)
    * środki odrdzewiające,
    * regulatory twardości wody (krzemiany, fosforany, cytryniany),
    * polimery regulujące lepkość,
    * gliceryna lub lanolina dla ochrony dłoni,
    * etanol,
    * chlorek sodu,
    * kwas octowy,
    * substancje konserwujące, barwiące i zapachowe (syntetyczne),
    * zwierzęce tłuszcze i inne surowce z martwych zwierząt,
    * surowce modyfikowane genetycznie,
a o dzialaniu tych substacji to juz nie trzeba wspominac.

friga

Oczywiscie po pospolitym myciu płynem do mycia naczyn.