Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

rekacje odkwaszjace organizm

Zaczęty przez friga, 2011-11-20, 19:25:24

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

W tym dziale? :shock: Żeby wszyscy się odkwasili w Nowym Roku? I promieniowali miłością do bliźniego jak do siebie samego? 8)

Dasna

 :lol: :lol: a to dobre. Życzę wszystkim i sobie też , żeby nie kwasić w Nowym Roku. :lol: :lol:

administ


MariuszM

Cytat: wloczykij w 2011-12-31, 17:19:32
Cytat: MariuszM w 2011-12-31, 17:15:28
Co w takim razie zakwasza wloczkiju?

Np wodor,wegiel?
P.S MA to wplyw na poczucie humoru? ;)

Zależy o czym mówimy. Zatrzymajmy się na układzie pokarmowym. Żółć ma odczyn zasadowy, czyżby to znaczyło że powoduje rozwój złych bakterii czy raczej brak żółci?
Mnie, zolci,kwasom tluszczowym jest to obojetne,a dla Ciebie zasadowe. Dlatego pierwsze linie obrony sie kwasza na widok zasadowych warzyw o innych stworach nie wspominajac  :lol: :) :P

adampio

Cytat: admin w 2011-12-31, 18:58:21
:D damy radę.  :wink:

Z pewnoscia. :D

Prosze pozdrowic rodzicow.

adampio

Cytat: renia w 2011-12-31, 18:24:13
W tym dziale? :shock: Żeby wszyscy się odkwasili w Nowym Roku? I promieniowali miłością do bliźniego jak do siebie samego? 8)

No tak, to byl taki "przecinek" odkwaszajacy, mam nadzieje, ze zadziala jak burak. :lol:

administ

Cytat: adampio w 2011-12-31, 19:52:51
Prosze pozdrowic rodzicow.

Przekażę, dziękuję, wzajemnie!

renia

Proszę pozdrowić od nas wszystkich... :D

administ

Tak było ze wzajemnością!  :D


friga

Pani Tomaszu jesli bym mogla zapytac i skorzystac z Pana wiedzy, prosze o podanie odpowiedzi na moje pytanie (moze byc forma skrotowa "tak" lub "nie")
Czy do produkcji zwyklych serow bialych twarogowych uzywa sie metody fermentacji mleka przy pomocy paleczek kwasu mlekowego???

Moze ktos wogole wie??To chetnie skorzystam

administ

Za: ippc.mos.gov.pl/ippc/custom/BAT%20-%20mleko.pdf

cyt:
"Sery świeże (niedojrzewające) powstają z mleka standaryzowanego i pasteryzowanego, czasami homogenizowanego (patrz produkcja mleka spożywczego).
Do mleka dodawane są sole wapniowe (najczęściej chlorek wapniowy), w celu przywrócenia równowagi soli mineralnych, zachwianej na skutek pasteryzacji mleka.
Chlorek wapniowy działa jako środek wspomagający koagulację. Koagulacja jest tościęcie mleka, w skutek czego wydziela się serwatka i skrzep serowy.
Po dodaniu kultur bakteryjnych mleko ogrzewane jest w wannach twarożkarskich, gdzie przechodzi około 12-16 godzinny okres inkubacji w temperaturze około 28C. Po koagulacji skrzep ogrzewany jest do temperatury 37-45 C, pakowany w tkaniny i prasowany lub przenoszony do ogrzewanych kadzi, w których przechodzi proces granulacji. Odciśnięty skrzep może być wzbogacony o dozwolone dodatki smakowe
(przyprawy, substancje aromatyzujące, cukier itp.)."

friga

Dziekuje,

Doczytywalam wlasnie najrozniejsze inf o tych serach ze moga byc podpuszkowe itp ale nigdzie nie widzialam konkretnej inf o dodatku kultur bakterii-tylko pojecie "zakwas"-co mogło sugerować....

Czyli rozumiem jesli moge skorzystac jeszcze  z Pana wiedzy ze podczas takiej produkcji te kultury bakteryjne przeprowadzaja proces fermentacji mlekowej?????


Czy tylko taki proces fermentacji jest w kefirze i mleku kwasnym czy tez kiszonkach????


friga

Czyli nie ma w serze bialym paleczek kwasu mlekowego
Dziekuje-jest to istotna informacja dla mnie!

administ

Skoro tak to rozumiesz, to faktycznie nie ma!  :(

friga

 :lol:
Dziekuje,Panie Tomaszu!
To byla inna forma uzyskania potrzebnych bardzo informacji (krótsza:))

MariuszM

Ja tam pałeczek nie widzę,ale czuję 'kwas' :)

administ


friga

Nie kazdy (nad czym ubolewam) dysponuje taka obszerna wiedza jak Pan czego szczerze zazdroszczę i podziwiam.

Szkoda ze Pan tego nie wykorzystuje szerzej , myślę ze wielu pacjentów by skorzystało z bezpośredniej porady Pana jako kontynuatora Dr. Kwaśniewskiego - ale rozumiem ze długotrwała walka Doktora zniechęciła Pana jednoznacznie

Dziekuje za pomoc.