Aktualności:

7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.

Menu główne

Badania nad Dietą Optymalną dr Kwaśniewskiego

Zaczęty przez MariuszM, 2011-12-03, 11:58:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

Maniek

a po cholerę bym się wpraszał na to forum?

Gavroche

Cytat: Maniek w 2014-06-20, 21:08:54
a po cholerę bym się wpraszał na to forum?
Dla przemiłego towarzystwa? :roll:

Maniek

to też, ale
ps. wiem do czego pijesz...

Jedno białko/doba, tahini i te sprawy - próbowałem, przy moim aktualnym trybie pracy i aktywności fizycznej - niestety cienko.
Jedyne co mi z tego zostało, to staranie się rozdzielania mlecznych i mięsnych. Żydzi tak robią, to ja też mogę, nie?  :wink: NO

Gavroche

Cytat: Maniek w 2014-06-20, 21:17:43
to też, ale
ps. wiem do czego pijesz...

Jedno białko/doba, tahini i te sprawy - próbowałem, przy moim aktualnym trybie pracy i aktywności fizycznej - niestety cienko.
Jedyne co mi z tego zostało, to staranie się rozdzielania mlecznych i mięsnych. Żydzi tak robią, to ja też mogę, nie?  :wink: NO
DDP to też DO podobno :D

To taki żarcik był, nic więcej :wink:
Muszę Cię trochę "wymacać" :D
Chętnie widziałbym tutaj osoby na DJ, a nie tak tylko te żółtka, słonina i masło... :wink:

administ

Cytat: Maniek w 2014-06-20, 21:02:53
Muszę się pochwalić, że byłem na tych badaniach, 1.5 godzinki rowerku w strefie tlenowej (135-140 bpm), siodełko niewygodne jak cholera! Ale przejechałem...

Bardzo serdecznie dziękuję!  :D
Trochę potu się polało!  :wink:

administ

A ja gdzieś czytałem, że "żadnych badań nie było" ...  8) :D
Nie było, nie ma i nie będzie kreciku, bo po co krecikom zakłócać spokój!  :?

Gavroche

Ciekawe czy badana, czy nie badana bardziej szkodzi na czerwoną gębę? :lol:

Wpadają ruscy żołnierze do wsi i w pierwszym gospodarstwie żądają:
-Gospodyni, mlyka dajcie!
-Oj, dopiero południe, jeszcze nie dojone...
-Dawajcie niedojone!
:lol:

administ

Na czerwoną gębę najzdatniejsza pomada, choć i na glacę zdatna też!  8)  :wink:
Bo zdrowa gęba, to błyszcząca gęba. Glaca też.  :D

Teresa Stachurska

Cytat: admin w 2014-06-22, 15:03:27

Jeszcze by się okazało że się w ocenie pomylił mimo 10-letniego "praktykowania".

Gavroche

Cytat: Teresa Stachurska w 2014-06-22, 19:36:38

Jeszcze by się okazało że się w ocenie pomylił mimo 10-letniego "praktykowania".
To taka pisanina tylko :D
Nie trzeba reagować, samo przejdzie :lol:

Na płocie było napisane: dupa.
Facet chciał podrapać i mu drzazga wlazła.

MariuszM

Cytat: Gavroche w 2014-06-22, 20:22:05
Cytat: Teresa Stachurska w 2014-06-22, 19:36:38

To taka pisanina tylko :D
Nie trzeba reagować, samo przejdzie :lol:

Na płocie było napisane: dupa.
Facet chciał podrapać i mu drzazga wlazła.
:lol: :twisted:

Maniek

Cytat: admin w 2014-06-21, 09:51:51
Cytat: Maniek w 2014-06-20, 21:02:53
Muszę się pochwalić, że byłem na tych badaniach, 1.5 godzinki rowerku w strefie tlenowej (135-140 bpm), siodełko niewygodne jak cholera! Ale przejechałem...

Bardzo serdecznie dziękuję!  :D
Trochę potu się polało!  :wink:

Nie ma problemu, to ja dziękuję za możliwość zrobienia sobie takich badań. Uczestniczę jeszcze w jednym badaniu odbywającym się w szpitalu na Solcu. Badania wydolnościowe:

http://bieganie.pl/?show=1&cat=24&id=6356

EKG (ocena elektrycznej czynności serca)
Echokardiografia (ocena budowy i funkcji serca)
Ergospirometria (badanie czynności płuc i układu sercowo-naczyniowego)
Za pomocą urządzenia do bioimpedancji elektrycznej zostanie zbadany skład ciała (procentowa zawartość mięśni, tłuszczu oraz wody)
Badanie krwi w celu oceny stężenia glukozy na czczo, hemoglobiny glikowanej, lipidogramu oraz adiponektyny

Po trzech miesiącach ćwiczeń (trzy razy w tygodniu bieganie, raz siłownia), będzie ponowne badanie i ocena poprawy/pogorszenia wskaźników, wymiarów, wagi. Jestem po pierwszej turze tych badań i co mogę powiedzieć: dość wysoki cholesterol (260), ale HDL bardzo wysoki i TG bardzo niskie. Prowadzący badania kardiolog coś tam bąknął o wysokim cholesterolu, ale nie dał ciała i powiedział, że biorąc pod uwagę hdl i tg jest ok :D

Płuca -132% normy!! Po nastu latach palenia :shock: Gość myślał, że będę miał POCHP albo przynajmniej jej początek, a tu zonk.

vo2max - przeciętne, ale na badaniach byłem praktycznie wycieńczony po zawodach na 10km i bez uzupełnienia węglowodanów.

Ogólnie super ekstra, zobaczę jak będzie po cyklu treningowym. Jakby coś ciekawiło to nie ma problemu, udostępnie, tylko muszę odebrać wyniki badań od P.Steczkowskiej z PAN, bo z pośpiechu niestety je u niej zostawiłem.

Ps. Jeśli mogę się zapytać jak to jest z tymi węglami, podczas biegania. Z moich doświadczeń wynika, że o wiele lepiej biega mi się właśnie na węglach (zwiększeniu ich ilości). Oczywiście wysiłek beztlenowy, przy tętnie powyżej 150. Czy to jest prawidłowość, czy raczej popełniam jakieś błędy w stosowaniu ŻO? Czy po prostu, jak gdzieś przeczytałem : trening na ŻO, a zawody doładowanie na węglach?

administ

Bo o własne zdrowie trzeba dbać samemu, a nie "powierzać je fachowcom"...  8)

MariuszM

Tu masz http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4863.msg284571#msg284571 duży chłop :D
I jego brat :) http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4718.msg285879#msg285879 ,bo jak mawia wieli człowiek
CytatDieta optymalna dla sportowca zbliżona jest do diety optymalnej dla człowieka ciężko pracującego fizycznie. W pewnych dyscyplinach wskazane byłyby pewne jej modyfikacje w zależności od tego czy chcemy u zawodnika rozwinąć szybki refleks, szybkość, wytrzymałość czy siłę.
oraz
CytatWęglowodany ogranicza się do minimum.
Dla krecika, FB i MH oraz bieganie "znafców" nie jest to 50-60g Ww  :lol: :lol: 8)
Ament 

Maniek

Mariuszu ja mało kumaty jestem, powiedz proszę po "ludzku" - zwiększyć węgle? Czy ograniczyć do minimum i więcej białka? Chodzi mi bardziej o wydajność beztlenową, chociaż zdaję sobie sprawę, że najlepsze wyniki dałoby zgubienie paru kg mięśni.

A na forum bieganie.pl, jest naprawdę mocna grupa tłuszczowców, i co ciekawe, coraz więcej biegaczy przerzuca się na Kwaśniewskiego/LCHF. Nawet niektórym się to już nie podoba, czemu dają upust w swoich postach:

"Nim zaleje Cię fala zwolenników diet tłuszczowych i ogólnie zdecydujesz się na rezygnację z węgli to wrzucę parę groszy od siebie ;).",
"...Tyle ode mnie, teraz szykuj się na gwardię LCHF :D."

Tyle, że ludzie mają dużo pytań, właśnie typu ile węgli, czy to normalne że na LCHF tętno mam o 10 wyższe niż na węglach, itd. A nie ma kogoś, kto mógłby konkretnie odpowiedzieć.

Gavroche

Męcz Admina, on jest biegaczem, tylko teraz ma off'a :wink:

MariuszM

Jakby ktoś wątpił,że Jan Kwaśniewski się my(d)li niech uważnie przeczyta do skutku, aż zrozumio :D
dr-kwasniewski.pl/media/2/bib-1/Krystyna.txt/news%20831.doc
Masz jeść tak,aby Cię nie zatykało,czyli przy biegach będzie to pi razy oko 1:3,5-5:1-1,5. "Madre" księgi podają,że im białko jest bardziej wartościowe potrzeba go mniej (przy bieganiu klucz do sukcesu), a tym samym 'więcej' potrzeba Ww , a ilość tuścu uzależniona jest od intensywności i objetości wysiłku ;)
100-150gWw to 400-600kcal, co przy 5000kcal stanowi ~10% z magicznej puli ;)

anakin

Cytat: Maniek w 2014-06-22, 21:41:11
(...)czy to normalne że na LCHF tętno mam o 10 wyższe niż na węglach, itd. A nie ma kogoś, kto mógłby konkretnie odpowiedzieć.

* anakin zakonotował to sobie.

A co do sprintu, to tak jak Mariusz Ci podpowiedział. Niskobiałkowo, za to na *mocnym* białku. Jakbyś mierzył 170 cm i ważył około 65 kg, to BTW np: 60gB:210-240gT:70-80gW

Z tego wychodzi do 2720 kcal. Ja bez takich sprintów nie przekraczam 2000 kcal na co dzień. 8)

MariuszM

Cytat: Gavroche w 2014-06-22, 21:47:46
Męcz Admina, on jest biegaczem, tylko teraz ma off'a :wink:
tu maja gotowca http://profgrant.com/2013/07/05/how-ketogenic-low-carb-high-fat-diets-work/ z ktorego zdaje sie wielu na bieganie.pl korzysta i cierpi wielkie katusze. :)