Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

Golonka w śmietance

Zaczęty przez Zonia, 2012-02-04, 12:10:02

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zonia

Podaję przepis na 1 dużą golonkę z kością :)

1 duża golonka
1/2 litra śmietany 30 %
1 cebula
pieprz, sól, maggi

Golonkę pokroić, jak na gulasz, posolić, popieprzyć.
Podsmażyć na patelni, tylko do kolorku (jak na gulasz).
Wrzucić do tego drobno pokrojoną cebulę i tylko ją zeszklić.
Dodać do tego ok. 1/2 szklanki wody i dusić na małym ogniu ok. 1/2 godziny (do miękkości).
Gdy mięso będzie miękkie, wlać do niego 1/2 litra śmietany, wymieszać.
Jeśli sos będzie za rzadki, dodać odrobinkę mąki rozrobionej z wodą.
Całość doprawić maggi i ewentualnie solą i pieprzem (do własnych preferencji smakowych), ale niekoniecznie :)

SMACZNEGO  :D

renia

Kroisz mięso razem ze skórą? Pół godziny do miękkości to chyba mało? Ja wieprzowinę piekę (czy duszę) przynajmniej 2 godziny...Dajesz śmietanę kwaśną? - czy słodką śmietankę?

Zonia

Cytat: renia w 2012-02-04, 12:44:36
Kroisz mięso razem ze skórą? Pół godziny do miękkości to chyba mało? Ja wieprzowinę piekę (czy duszę) przynajmniej 2 godziny...Dajesz śmietanę kwaśną? - czy słodką śmietankę?

Mięso kroję ze skórką, niczego nie wyrzucam :) Dusić ok. pół godziny, ale do miękkości oczywiście ;) a śmietanę daję słodką  :D

Zonia

Dodam jeszcze, że ta skóra, to najlepsze w tej potrawie  :D

renia

Mi, i mojemu mężowi, z pewnością by ta potrawa smakowała :D, ale dzieciom bym musiała coś innego upitrasić... :(

administ

Cytat: Zonia w 2012-02-04, 13:08:15
a śmietanę daję słodką  :D

Nie ma słodkiej śnietany nawet (u)bitej!
Śmietana jest zawsze ukwaszona.
Choć są tacy, co twierdzą inaczej na podstawie słownika języka "polskeigo"  :wink:

renia


Zgadza się...ale mi się to też myli... 8)

Zonia

Dlaczego zmieniono nazwę wątku z "Golonka w śmietanie", na "Golonka w śmietance" ?

Dodaję śmietanę nie zakwaszaną  :P

Zonia

OK, niech będzie: ....nie ukwaszaną  :P

administ

Bo w przepisie nie ma śmietany.

Zonia

Cytat: admin w 2012-02-04, 13:45:48
Bo w przepisie nie ma śmietany.

Jak to nie ma???
1/2 litra śmietany  8)

administ


administ

Cytat: Zonia w 2012-02-04, 13:49:39
Cytat: admin w 2012-02-04, 13:45:48
Bo w przepisie nie ma śmietany.

Jak to nie ma???
1/2 litra śmietany  8)

No to w końcu to z mleka jest słodkie, czy ukwaszone?  :shock:

renia

...ciotka wiki i wujek google... :lol:

Zonia

Ok, ok - na pewno mowa tu o śmietance  :P
...ale jesteście...:(

renia

Tutaj nic nie jest darowane... :lol:

administ

 :D
nie damy utrwalać błędu!  :twisted:
Śmietanka i śmietana to dwa różne produkty.  8)

renia

Racja. Powinniśmy wsławiać się w sposób optymalnie poprawny...  :wink: i bez brzydkich wyrazów... :lol: :wink:

administ

Precyzyjnie, bo każde słowo się liczy!  :wink:

administ

Cytat: renia w 2012-02-04, 13:59:30
Tutaj nic nie jest darowane... :lol:

I wszystko będzie POLICZONE!  :wink:  :lol: