Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

lipaza lipoproteinowa

Zaczęty przez Mike, 2006-04-11, 17:33:00

Poprzedni wątek - Następny wątek

viola44

Cytat: admin w 2009-08-03, 08:27:07
:) "violu44" ty nie rób sobie jaj, bo przyjmuję, że żartujesz... Nie ładnie podpuszczać małotatów!
A jeśli nie żartujesz? - no nie ma takiego emonitka, co wyraziłby moje zdziwienie, w takim przypadku!

admin nawet nie wiedziałam ze mar91 to młody chłopak, pewnie 91 to rok urodzenia, :-) i popatrz admin, taki młody chłopak i takie ciekawe rzeczy pisze, jestem pełna uznania dla jego wiedzy....

adminku a kiedy emonitki zawitają? ;-)

admin

Cytat: mar91 w 2009-08-03, 08:29:39
W dodatku glukoza moze zostać zmieniona w glicerol,

"mar91"
Nie ma takich genów, ani enzymów, które umożliwiałyby powstanie glicerolu z glukozy! Natomiast są takie geny, które z glicerolu powstałego z lipolizy robią G3P(aldehyd 3-fosfoglicerynowy) i DHAP (fosfodihydroksyaceton) bez którego nie powstanie tłuszcz zapasowy.
Prośba!
Przestań powtarzać wyuczone z Internetu brednie! bo szkoda miejsca na moim serwerze na takie pierdoły!.

admin

Cytat: grizzly w 2009-08-03, 00:23:24
W Biiochemiach w rozny sposob opisuja badania naukowe...

"misiek"
kiedy wreszcie otworzysz ten twój nowy ilustrowany "modlitewnik", czy jeszcze długo będziesz się tylko tak nabożnie mu przyglądał?
Może chociaż zacytujesz dokładnie frazę o ilości wchłanianego cholesterolu z pożywienia, bo jestem ciekaw, czy coś się zmieniła?

slawek

Cytat: admin w 2009-08-03, 08:53:55
"mar91"
Nie ma takich genów, ani enzymów, które umożliwiałyby powatanie glicerolu z glukozy!
A może mu sie rypsło ?? i chciał napisać odwrotnie że z glicerolu może powstać glukoza ?? ;)

admin

A taka sytuacja jest akurat jak najbardziej możliwa !
I nie chodzi mi oczywiście tylko o to "jego rypsnięcie"... ;)

admin

Dodam tylko, że pod magiczną nazwą "CLA" - kryje się zwykły kwas linolowy o wzorze sumarycznym - C17H31COOH.. :) - składnik tłuszczów zwierzęcych i roślinnych, i wchodzi jak każdy tłuszcz pokarmowy praktycznie w całości na beta-oksydację.

PS
no chyba, że ktoś użyje preparatu "Alli" ;)

grizzly

Cytat: admin w 2009-08-03, 09:00:29
...Może chociaż zacytujesz dokładnie frazę o ilości wchłanianego cholesterolu z pożywienia, bo jestem ciekaw, czy coś się zmieniła?...

Na razie nie czytam! :-) Lezy sobie i cieszy oko. :-)
Tym czasem, chce jescze troche "pomiec stara wiedze". :-)

BTW
Wchlanianie jest uzaleznione rowniez od osobniczej "przepustowosci"
a "finalnie" najwazniejsze jest, ile tego "dobrodziejstwa" jest zabetonowane w naczyniach.
Ten "beton" bezposrednio wplywa na "efekt trumienny" :-)


admin

No to zacznij studiować (nie tylko ilustracje), abyś swoją cyt: "wiarę w cudowną moc żółtek i podgardla" - zamienił na Wiedzę o Diecie Optymalnej. ;)

mar91

Cytat: admin w 2009-08-03, 10:45:55
Dodam tylko, że pod magiczną nazwą "CLA" - kryje się zwykły kwas linolowy o wzorze sumarycznym - C17H31COOH.. :) - składnik tłuszczów zwierzęcych i roślinnych, i wchodzi jak każdy tłuszcz pokarmowy praktycznie w całości na beta-oksydację.

PS
no chyba, że ktoś użyje preparatu "Alli" ;)

CLA to nie jest zwykły kwas linolowy, choć ma identyczny wzór sumaryczny to inny strukturalny, dlatego jest sprzężony. Najważniejsza jej struktura przestrzenna, ona decyduje o włąściwościach cząstki. Jakjuż napisałem CLA jest bardzo bardzo mało w normalnych produktach roślinnych i zwierzecych! CLA zeby dzialało trzeba zażywac conajmniej w dawce 3g na dzień, ponieważ faktycznie pewna jego częsć od razu zostanie rozłożona w wątrobie, a pozostałość dostanie się do tkanki tłuszczowej gdzie zablokuje LPL.

Z przemianą glukozy w glicerol faktycznie mój błąd. Jednak Ty wprowdzasz w błąd z CLA, którego kwestia została juz raczej rozwiazana.

viola44

mar91 skąd posiadasz wiedze biochemiczną,? sam się uczysz czy studiujesz tą dziedzine?:-)

grizzly

Cytat: mar91 w 2009-08-03, 12:21:24
...Z przemianą glukozy w glicerol faktycznie mój błąd...

Dziwie sie, ze przyznajesz sie do "bledu" a nie idziesz w "zaparte".  :-)
Widac, ze jestes "poczatkujacy" w te "Biochemiczne Klocki".  :-)

BTW
Co by jednak "nie zrozumiec" to najwazniejsze jest aby:

1.) zmusic metabolizm do "zdrowia i dlugiego przezycia"
2.) zmusic metabolizm do "zdrowia i dlugiego przezycia"
3.) zmusic metabolizm do "zdrowia i dlugiego przezycia"

Czyli tak, aby w 60-80-tym roku zycia nie bylo "efektu trumiennego",
ktory decyduje o "globalnej sumie emerytury"
czyli o "wyjeciu z naddatkiem" tego co sie "wlozylo". :-)


admin

Cytat: mar91 w 2009-08-03, 12:21:24
CLA to nie jest zwykły kwas linolowy, choć ma identyczny wzór sumaryczny to inny strukturalny, dlatego jest sprzężony.

A wiesz ty, co to są "dieny"?
Kwas linolowy ma dien sprzężony, co w żaden sposób nie wpływa na jego metabolizm.
Ale "sprzężony kwas linolowy", a jeszcze lepiej CLA, albo Bio-CLA - to taka świetna nazwa kwasu linolowego robiąca większe wrażenie na naiwniakach. Czyli taki sprzężony marketing "oleju lnianego". ;)

viola44

Cytat: admin w 2009-08-03, 14:38:37
Cytat: mar91 w 2009-08-03, 12:21:24
CLA to nie jest zwykły kwas linolowy, choć ma identyczny wzór sumaryczny to inny strukturalny, dlatego jest sprzężony.

A wiesz ty, co to są "dieny"?
Kwas linolowy ma dien sprzężony, co w żaden sposób nie wpływa na jego metabolizm.
Ale "sprzężony kwas linolowy", a jeszcze lepiej CLA, albo Bio-CLA - to taka świetna nazwa kwasu linolowego robiąca większe wrażenie na naiwniakach. Czyli taki sprzężony marketing "oleju lnianego". ;)

admin ja nie bardzo kumam co to dieny, chciałam zapytac czy ten kwas linolowy o którym kiedys pisałam  olej lniany budwingowy który zakupiłam, nie wiem czy kojarzysz to to samo co CLA?

admin

Nie mam pojęcia, bo nic nie wiem o budwingowym oleju lnianym.
Olej lniany - to olej lniany. Niejadalny, jak każdy olej na ŻO i tyle.
A CLA - to izomer kwasu linolowego i już. A gadanie o cudownych właściwościach sprzężenia, "bo jest wygięty i w cis, i trans" - no lubię takie gadanie.

mar91

dieny to poprostu chodzi o to, ze ma dwa wiązania podwójne w łańcuchu, w przypadku zwykłego kwasu linolowego są one przy oddalonych od siebie atomach węgla, a przy CLA przy sąsiednich. Zmienia to wygięcie czasteczki kwasu i zapewnia odpowiednie wlasciwości. może uzasadnisz mi czemu na diecie optymalnej nastąpi chudnęcie, z biochemicznego punktu widzenia, tylko nie mów o weglowodanach, bo to i ja uzasadniłem, typowa ketoza. Dlaczego niby duże sożycie tłuszczy jakie jest doradzane w diecie ma powodować spadek wagi. Watpie by własciwości kwasu linolowego i CLA były identyczne, bo mają inne położenie wiazan podwójnych.

admin

Cytat: mar91 w 2009-08-03, 16:12:47
może uzasadnisz mi czemu na diecie optymalnej nastąpi chudnęcie, z biochemicznego punktu widzenia,

Jakoś nie chce mi się powtarzać. A nie możesz sobie odszukać na tym Forum samodzielnie, albo na www.dr-kwasniewski.pl ?

mar91

Cytat: admin w 2009-08-03, 17:44:09
Jako¶ nie chce mi się powtarzać. A nie możesz sobie odszukać na tym Forum samodzielnie, albo na www.dr-kwasniewski.pl ?

tam nie ma napisanego nic konkretnego. Jak byś mógł powtórzyć, to byloby super!

admin

A np: tu - http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=288 - jeśli mało to szukaj, aż znajdziesz, co cię intresuje.

viola44

Ja rozumiem to w ten sposób,  przyczyną braku odkładania tłuszczu w postaci sadła na D.O. jest przede wszystkim spożywanie niewielkiej ilości węglowodanów a jak wszyscy wiemy to właśnie one występując w nadmiarze bardzo łatwo w wątrobie zamieniane są na TG  a następnie w postaci frakcji VLDL oddawane tkance tłuszczowej ( po rozłożeniu przez lipazę lipoproteinową do wolnych kwasów tłuszczowych i glicerolu gdzie kwasy tłuszczowe wędrują do adypocyta a glicerol do krwi) w adypocycie łatwo k.t. ulegają estryfikakcji z uwagi na dostępność glicerolo3 fosforanu (pochodzącego z glukozy), glicerol nie może być wykorzystany w tkance tłuszczowej jako źródło glicerolo-3 fosforanu z uwagi na brak kinazy glicerolowej, potrzebna jest właśnie dostępność glukozy.

Ponieważ na diecie optymalnej nie ma nadmiaru glukozy więc tym samym nie ma mowy o tyciu, główne źródło energii stanowią  kwasy tłuszczowe które nie mogą odkładać się w postaci tkanki tłuszczowe :
1) ze względu na brak możliwości wykorzystania glicerolu jako źródła glicerolo-3 fosforanu (brak kinazy glicerolowej) niezbędnego do estryfikacji kwasów tłuszczowych w adypocycie, glicerol nawiasem mówiąc nawet nie wchodzi do tkanki tłuszczowej, po rozłożeniu  TG przez lipaze lipoproteinową glicerol wędruje z powrotem do krwi gdzie jest wychwytywany przez wątrobe i zużywany albo do glukoneogenezy albo syntezy glikogenu albo lipogenezy 
2) ze względu na zbyt małą podaż glukozy w pokarmie która jak wcześniej pisałam jest źródłem G3P niezbędnego do utworzenia TG w tkance tłuszczowej.

Więc jednym z elementów tego że nie przybieramy na wadze jest ograniczona podaż węglowodanów,
elementem który przyspiesza spalanie własnych tłuszczów u ludzi z nadwagą( wiedza zaczerpnięta z książki dr Kwaśniewskiego) jest po pierwsze ograniczenie tłuszczy do 1,5-2 g tłuszczy  na 1 g białka /dobe oraz spożycie całej puli węglowodanów w jednym posiłku ale już bez tłuszczy na noc. Aby organizm mógł spalić spożyte węglowodany musi dostarczyć energii, tę właśnie energie pobierze z własnych zapasów tłuszczowych i tym oto sposobem organizm spali własne tłuszcze. Oczywiście tak należy postępować do momentu osiagniecia wagi należnej po czym zwiekszyć nieco tłuszcze w zależnosci od potrzeb organizmu.

Oczywiście sytuacja może zmienić się diametralnie gdy na D.O. będziemy spożywać zbyt duże ilości węglowodanów czy białek a najniebezpieczniej gdy jednego i drugiego równocześninie, wówczas waga bardzo szybko zmieni swoje parametry.

admin

Cytat: viola44 w 2009-08-03, 15:03:09
olej lniany...

"viola44"
Same puste kalorie!. Nie ma nic z wyjątkiem wit. E :(
Jeśli chcesz sprawdź sobie sama: http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/ - wpisz w keyword(s) - Flaxseed oil