Aktualności:

1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.

Menu główne

Blade - dziennik treningowy

Zaczęty przez Blade, 2013-01-10, 10:40:31

Poprzedni wątek - Następny wątek

Blade

Hejka,

dzisiaj luz, pomijając obwodówkę rano, Miało być testowe 5 km, ale przysnąłem ;) Może to i lepiej, bo po porannych ćwiczeniach jeszcze się prawy któryś mięsień pośladkowy odezwał. Słabość tego mięśnia może skutkować ITBSem właśnie. Jak były nieduże stosunkowo górki to wystarczyło, a jak większe to już nie ;) I pytanie, jak te mięśnie intensywnie wzmacniać? Smarowanie gwintów? jakie ćwiczenie? ze dwie sesje na siłce? Gavro, help :) Najlepiej coś, co nie wymaga dużo czasu...

Gavroche

Cytat: Blade w 2014-03-19, 10:24:32
Hejka,

dzisiaj luz, pomijając obwodówkę rano, Miało być testowe 5 km, ale przysnąłem ;) Może to i lepiej, bo po porannych ćwiczeniach jeszcze się prawy któryś mięsień pośladkowy odezwał. Słabość tego mięśnia może skutkować ITBSem właśnie. Jak były nieduże stosunkowo górki to wystarczyło, a jak większe to już nie ;) I pytanie, jak te mięśnie intensywnie wzmacniać? Smarowanie gwintów? jakie ćwiczenie? ze dwie sesje na siłce? Gavro, help :) Najlepiej coś, co nie wymaga dużo czasu...
Wklejałem Ci różne filmiki na gluteusy :D
Ale teraz z opisu już nie wiem co to...
Najlepsze ćwiczenie jakie znam na całe pośladki to wchodzenie na wysoki stopień z obciążeniem.
High step-up.
http://youtu.be/OozEhxvL0_E
Zacznij od wysokości stopnia, kiedy udo jest równolegle do podłogi, trzymając lekki odważnik przed sobą "za rogi" (nie jak na filmiku w opuszczonych rękach, lepsza dźwignia działa), jak do goblet squat.
W miarę wytrenowania podwyższaj stopień, ale tylko do komfortowego dla Ciebie ustawienia.
Zacznij od szybkiego 5x5, by dojść do 3x3 z dwoma ciężkimi odważnikami na klacie.
Stopień ma być stabilny!
Goleń trzymaj w pionie i przeszywaj piętą podłoże.
Ciężarowcy i giriewicy ręczą za to ćwiczenie :D

Blade

Cytat: Gavroche w 2014-03-19, 10:51:19

Najlepsze ćwiczenie jakie znam na całe pośladki to wchodzenie na wysoki stopień z obciążeniem.
High step-up.
Zacznij od wysokości stopnia, kiedy udo jest równolegle do podłogi, trzymając lekki odważnik przed sobą "za rogi" (nie jak na filmiku w opuszczonych rękach, lepsza dźwignia działa), jak do goblet squat.
W miarę wytrenowania podwyższaj stopień, ale tylko do komfortowego dla Ciebie ustawienia.
Zacznij od szybkiego 5x5, by dojść do 3x3 z dwoma ciężkimi odważnikami na klacie.
Stopień ma być stabilny!

a jak często to robić?

Gavroche

Cytat: Blade w 2014-03-19, 11:05:53
Cytat: Gavroche w 2014-03-19, 10:51:19

High step-up.
Stopień ma być stabilny!

a jak często to robić?
Idealnie, 5 razy w tygodniu, ale wtedy 2x3-5 :D
Ale bez ciśnienia, zacznij od 2 sesji na tydzień i zobaczysz.

Blade

Cytat: Gavroche w 2014-03-19, 11:09:14

na wysokość to idealnie mój taras pasuje ;)

Blade

Cytat: Blade w 2014-03-19, 11:13:24

Gavro, a chodzenie po schodach z kettlami? mieszkam w piętrowym domu w końcu ;)

Gavroche

Cytat: Blade w 2014-03-19, 14:52:08

Pewnie, wypróbuj co drugi stopień, z podanymi wyżej wskazówkami, tylko wtedy odważniki w dłoniach opuszczonych rąk :lol:
Żebyś nie zleciał.
To jednak nieco inne ćwiczenie :roll:

Blade

Cytat: Gavroche w 2014-03-19, 14:56:30
Cytat: Blade w 2014-03-19, 14:52:08

Pewnie, wypróbuj co drugi stopień, z podanymi wyżej wskazówkami, tylko wtedy odważniki w dłoniach opuszczonych rąk :lol:
Żebyś nie zleciał.
To jednak nieco inne ćwiczenie :roll:
no na pewno - ale chyba bardziej naturalne ;) przydałaby się mała górka w pobliżu ;) :D

Swoją drogą wiem po tej Śnieżce, że samo klepanie odległości nie wystarczy - bardzo duże znaczenie mają jednak podejścia i zbiegi. Dlatego planu nie będę idealnie przeskalowywać, drugie cztery tygodnie zrobię lżejsze. To jednak nie bieganie po płaskim. W sumie zadowolony jestem - ustawiam wieżę z klocków, bawię się nimi, kombinuję - bardzo wciąga ;) nie wiem, czy nie za bardzo ;)

Gavroche

To się okaże :D
Ale dobrze się czyta i, jak na Ciebie, długo trwa...

Blade

Cytat: Gavroche w 2014-03-19, 15:59:33
To się okaże :D
Ale dobrze się czyta i, jak na Ciebie, długo trwa...
touche :)

Blade

Witojcie :)

Wczoraj wieczorem, potem ja przed meczem koszykówki musiałem się przebiec do samochodu, bo telefonu zapomniałem, i cudownie wyleczyło mi się wszystko ;) Doszedłem do wniosku, że ćwiczenia ćwiczeniami ale naturalny ruch najlepszy, i byłoby idiotyzmem skupiać się na ćwiczenia, podczas gdy obok mam las i parę wzniesień. I rano kamizela na plecy i w las ;) Zrobiłem sobie parę górek, muszę przyznać, że takie fajne 4 km. I zamiast roweru, orbitreka, i innych pomysłów na razie będę to testował, wliczając to do ogólnej liczby kilometrów. Ale ćwiczenia początkowo raz na tydzień też włączę.

Gavroche

Cytat: Blade w 2014-03-20, 09:24:52

Wczoraj wieczorem, potem ja przed meczem koszykówki musiałem się przebiec do samochodu, bo telefonu zapomniałem, i cudownie wyleczyło mi się wszystko ;) Doszedłem do wniosku, że ćwiczenia ćwiczeniami ale naturalny ruch najlepszy, i byłoby idiotyzmem skupiać się na ćwiczenia, podczas gdy obok mam las i parę wzniesień. I rano kamizela na plecy i w las ;) Zrobiłem sobie parę górek, muszę przyznać, że takie fajne 4 km. I zamiast roweru, orbitreka, i innych pomysłów na razie będę to testował, wliczając to do ogólnej liczby kilometrów. Ale ćwiczenia początkowo raz na tydzień też włączę.
Trzymasz wodze, rządzisz :D
Pamiętaj, że koniem można powodować na wiele sposobów, np. kolanami :D

renia

Wczoraj wieczorem, potem ja przed meczem koszykówki musiałem się przebiec do samochodu, bo telefonu zapomniałem, i cudownie wyleczyło mi się wszystko ;) Doszedłem do wniosku, że ćwiczenia ćwiczeniami ale naturalny ruch najlepszy, i byłoby idiotyzmem skupiać się na ćwiczenia, podczas gdy obok mam las i parę wzniesień. I rano kamizela na plecy i w las ;)

Coś mi ciągle podpowiada (ponoć to intuicją nazywają :lol:), że bieg z obciążającą kamizelką nie jest naturalną formą ruchu... :? Myślę, że ta kamizelka obciążą niepotrzebnie kręgosłup...

Gavroche

Cytat: renia w 2014-03-20, 19:44:56

Wczoraj wieczorem, potem ja przed meczem koszykówki musiałem się przebiec do samochodu, bo telefonu zapomniałem, i cudownie wyleczyło mi się wszystko ;) Doszedłem do wniosku, że ćwiczenia ćwiczeniami ale naturalny ruch najlepszy, i byłoby idiotyzmem skupiać się na ćwiczenia, podczas gdy obok mam las i parę wzniesień. I rano kamizela na plecy i w las ;)

Coś mi ciągle podpowiada (ponoć to intuicją nazywają :lol:), że bieg z obciążającą kamizelką nie jest naturalną formą ruchu... :? Myślę, że ta kamizelka obciążą niepotrzebnie kręgosłup...
Z kamizelką się chodzi, nie biega :D
A trening polega właśnie na naprzemiennym obciążaniu ciała i odpoczynku.
Wiec dobrze Ci intuicja podpowiada, obciąża ciało (nie sam kręgosłup) by stało się silniejsze :D

renia

Może i tak to działa... :roll:

Blade

Dzień dobry.

Piękne słoneczko, piękna pogoda :) Poranny bieg po lesie, 7,5 km. Generalnie dobre tempo, połowa dystansu to dwa zbiegi i podbiegi. Średnio się biegło, wczoraj sauna, dzisiaj rano kawa, nieodpowiedni, zbyt ciepły ubiór i brak picia, bo bez plecaczka biegłem spowodowały lekkie odwodnienie. O ile kawa mi nie przeszkadza, sauna przed długim wybieganiem to średni pomysł. Jutro regeneracja, czyli prace polowe ;) a na niedzielę przewidziane jest 18 km w deszczu ;)

nu

Jak na koniec marca to nie mogę sobie wyobrazić lepszej pogody. Jutro otwieram sezon biegowy :)
18km to niezły cel, a jaki jest Twój ostatni max?

Blade

Cytat: nu w 2014-03-21, 11:45:01
Jak na koniec marca to nie mogę sobie wyobrazić lepszej pogody. Jutro otwieram sezon biegowy :)
2 tygodnie temu 21 ;)

Gavroche

Cytat: Blade w 2014-03-21, 12:02:35
Cytat: nu w 2014-03-21, 11:45:01
2 tygodnie temu 21 ;)
Szacun.
To półmaraton?
Mam tyle na wiochę.
Autem 20 minut, rowerem godzinę, a ile się to biegnie?