Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

Szkolna edukacja :)

Zaczęty przez elmo, 2007-09-19, 15:07:28

Poprzedni wątek - Następny wątek

toan

Cytat: bea561 w 2008-02-17, 19:53:11
Można Twojej córce  to  zadanie tak wytłumaczyć:

1.Trzy kroki taty = cztery kroki Tomka
Narysuj obok siebie dwa jednakowej długości prostokąty. Jeden z nich podziel na trzy mniejsze, równe prostokąty, drugi na cztery - czyli kroki taty i Tomka.
2.Wytłumacz córce, że cały odcinek 240 kroków składa się z mniejszych odcinków 3 kroków taty i 4 kroków Tomka. Tych odcinków jest 240 : 3=80.
3. Skoro Tomek też musiał zrobić 80 odcinków po 4 kroki każdy to wykonał 4x80=320 kroków.

Super!!!
Bardzo dobre wytłumaczenie dla dziecka! :D

bea561

Cytat: Edyta w 2008-02-17, 18:55:44
Albo takie :

Na podwórku biegają pieski i chodzą kury,razem jest 17 zwierząt.Adam policzył,że mają one łącznie 42 nogi.Ile kur chodziło po podwórku?

A)20 B)24  C)15  D)13  To też jest zadanie "magiczne"  :)
A to zadanko wytłumaczyłaś córce?

toan

Cytat: toan w 2008-02-17, 19:26:51
c) 268,8

Wyjaścienie:
przyjmuje się, że w normalnych warunkach mol każdego gazu ma objętość - 22,4l
Przy spalaniu glukozy (np: palnikiem gazowym) powstanie para wodna...
a więc: 6 moli dwutlenku węgla + 6 moli pary wodnej = 12x22.4

Ryjek

Edyta

Cytat: bea561 w 2008-02-17, 20:10:28
Albo takie :

Na podwórku biegają pieski i chodzą kury,razem jest 17 zwierząt.Adam policzył,że mają one łącznie 42 nogi.Ile kur chodziło po podwórku?

A to zadanko wytłumaczyłaś córce?

Tego jeszcze z nią nie przerabiałam. Wiem,że 13,ale jeszcze się nie zastanawiałam jak jej logicznie wytłumaczyć,a może sama będzie wiedzieć? Nie wiem.
Jak możesz,to napisz mi wytłymaczenie.Bardzo super tłumaczysz!Szkoda,ze takich nauczycieli nie ma .

Edyta

Cytat: toan w 2008-02-17, 20:19:52

Przy spalaniu glukozy (np: palnikiem gazowym) powstanie para wodna...

Ja już sobie wyobraziłam jedno.Biorę glukozę i rozpylam ją nad palnikiem gazowym  :) Lepiej tego nie próbować  :!:

bea561

Albo takie :

Znów na zbiorach.
Kury mają po 2 nogi , psy po 2x 2 nogi. Czyli takich zbiorów nóg po 2 nogi jest 42 : 2= 21.
Rysujesz na kartce 21 kółek ( tych zbiorów 2 nóg)

:shock: :shock: :shock: :shock:
                                             :shock:
Pieski - to nowy zbiór 2x2 nóżki=4
Zaznaczasz tyle górnych zbiorów 2x2 (cztery nóżki czyli pieski) aby wszystkich zbiorów ( tych po 2 nóżki i tych po 4 nózki ) było 17 ( wszystkie zwierzęta razem).  Z rysunku liczysz ile jest kur i ile piesków. Wychodzi : 4 pieski i 13 kur.

bea561

Trochę nierówno wyszło z tymi "uśmieszkami". Mam nadzieję,ż e zrozumiesz o co mi chodzi :lol:

adam319

Cytat: toan w 2008-02-17, 19:26:51
Ja bardziej lubię np takie zadanka:
ile litrów gazu powstanie z utlenienia 180g glukozy?:
a) 22,4 b) 134,4 c) 268,8

Czuję, że wbijasz kij w mrowisko, więc piszę co spostrzegłem:

Wersja biologiczna:
Jak Toan pisze to myślę o utlenianiu w organizmie.
A w organizmie to chyba ani woda ani dwutlenekwęgla nie występuje w postaci gazowej?
W ostateczności mogę przyjąć objętość dwutlenku węgla wydychanego z organizmu, choć jeśli organizm coś z tej glukozy zbudował to będzie go mniej.

Wersja chemiczna
Jeśli nie ma podanych warunków to dla pomiaru objętości produktów reakcji przyjmuje się warunki normalne, a w warunkach normalnych woda nie jest gazem, więc trudno ją wliczać jako gaz?

Zwłaszcza, że by praktycznie zmierzyć objętość powstałych gazów trzeba je zebrać, co w tym wypadku pewnie zostałoby wykonane „nad” solanką.

To jeszcze przewrotnie spytam jaką objętość ma mol pary wodnej w warunkach normalnych?

Ryjek

Eeee.... to żeś zabił żart.  :mrgreen:

Toan ma rację, nie mówi o "wodzie" a o "parze wodnej" - a to jest jak najbardziej gaz z tego co pamiętam.

Ryjek

Ps. Toanowi chodziło wyraźnie o taką wersję "idealną" - gdzie przyjęto całkowite spalenie.  :wink:

toan

Cytat: bea561 w 2008-02-17, 20:56:02
Wychodzi : 4 pieski i 13 kur.

Tak! no pięknie! :D

adam319

Albo takie :

Adam jak by był mały to by policzył to tak:

P – piesek K – kura (p=4, k=2), Cel = 42 nogi

1p+16k=36nóg za mało
16p+1k=66nóg za dużo
8p+9k=50nóg za mało
5p+12k=44nogi za dużo
3p+14k=40nóg za mało
4p+13k=42nogi OK. KONIEC

Wbrew pozorom gdy liczba zwierząt jest liczona w milionach potrzeba tylko kilkanaście prób :-)

adam319

Cytat: Ryjek w 2008-02-17, 21:08:33
Ps. Toanowi chodziło wyraźnie o taką wersję "idealną" - gdzie przyjęto całkowite spalenie.  :wink:

Ryjku jest tak:

1 mol (18 g) wody w temperaturze 100°C i pod ciśnieniem 1 atm zajmuje objętość około 19 mL, zaś 1 mol pary wodnej zajmuje w tych samych warunkach około 30 litrów.

Wynika z tego, że mol pary wodnej ma 22,4 litra tylko przy ciśnieniu mniejszym od atmosferycznego :-)

Warto jeszcze zaznaczyć, że cukier w temperaturze 100°C się jeszcze nie pali! Więc temperatura powstałej pary wodnej (jak i objętość) musi być znacznie większa :-)

Ryjek

Hmm... a te 100 C to też nie jest przypadkiem założenie?  :mrgreen:

Ale oki, sporo już z chemii zapomniałem więc nie wypada mi  tego komentować.

----

A co do zadania z kurami - to sądzę że wszyscy się mylicie - po podwórku nie chodzi ŻADNA kura.

adam319

Cytat: adam319 w 2008-02-17, 21:27:54
(...) mol pary wodnej ma 22,4 litra tylko przy ciśnieniu mniejszym od atmosferycznego :-) (...)

No i niestety muszę sam się poprawić:
1 mol pary wodnej ma 22,4 litra tylko przy ciśnieniu większym od atmosferycznego :-)

Ryjku, 100°C dlatego można rozważać, że jest to najmniejsza możliwa temperatura pary wodnej przy ciśnieniu atmosferycznym  :wink:

Ryjek

Eeee.... jak to? Zgłupiałem. Z tego co pamiętam para wodna wcale nie musi mieć 100C. Przecież jako gaz wchodzi skład powietrza atmosferycznego a to przecież nie ma 100C. A z lodu to para nie powstanie?

Ryjek

z lodu - znaczy się to bezpośrednie przejście - sublimacja?

toan

:shock:
Przy dalszych rozważaniach proponuję jeszcze się zastanowić nad następującym problrmem: czy mgła to już woda, czy jeszcze para wodna?  :wink:  :lol:

Ryjek

Toan nie żartuj sobie, tylko zechciej przypomnieć, powiedzieć gdzie błąd robię. Bo mnie ciekawią takie rzeczy  :wink: