Aktualności:

1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.

Menu główne

Miesięcznik "Optymalni"

Zaczęty przez renia, 2013-04-09, 11:20:20

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Biuro OSO tel. 32 616 51 82
biuro@optymalni.org.pl

:D

Teresa Stachurska

Może się przyda: "Przy wpłacie na konto koszty wysyłki pokrywa OSO"

administ

No wreszcie mój pomysł sprzed wielu lat doczekał się realizacji. Lepiej późno... ;)
Tylko postulowałem, aby dla prenumeratorów płytka była za darmo. 8)

renia

Bardzo zachwalano (osoby z Pomorskiego Oddziału) "Bardzo tłusty twaróg", na który Teresa dała w tym wydaniu przepis.
Ponoć rewelacyjny... :D

administ

A nie zapomniałaś wspomnieć, że "Pan Tomasz" - mistrz serowarski na papierach szwajcarskich pisał na tym Forum, że "nie ma potrzeby dodawać mleka do śmietanki aby wyszło mascarpone"?  :roll: :wink:
I że zamiast cytryny można zakwasić w celu uzyskania skrzepu kwaskiem cytrynowym?

renia

Cytat: admin w 2015-01-27, 14:19:52
A nie zapomniałaś wspomnieć, że "Pan Tomasz" - mistrz serowarski na papierach szwajcarskich pisał na tym Forum, że "nie ma potrzeby dodawać mleka do śmietanki aby wyszło mascarpone"?  :roll: :wink:
I że zamiast cytryny można zakwasić w celu uzyskania skrzepu kwaskiem cytrynowym?

A nie lepsza cytryna od kwasku? Bliżej natury... :roll: :|

administ

Nie rozumiesz, czy udajesz, o co pytam?  :roll: :wink:

administ

A, czyli jakby co, to jednak rozcieńczać będą mlekiem!  :shock:
Szkoda. :?

renia

Podałeś link do swojej wypowiedzi i każdy ma teraz wybór...

administ

Nie bardzo, bo ci co czytują gazetę raczej tu nie zaglądają i będą błądzić dalej.
Może jakie sprostowanie do tego przepisu zaproponujesz w następnym numerze? ;)

administ

Ja niestety nie mam kontaktu do redakcji gazety. :)

renia

OK, OK postaram się aby było takie sprostowanie. A kontakt do redakcji jest w tym wątku (do Biura OSO, ale to wystarczy)

renia

Może jeszcze w lutowym wydaniu będzie sprostowanie, bo jutro wychodzi do druku. :D

Zyon

Czy jak podalm haslo "Cooler" to dostane znizke rabaatowa?
Work Buy Consume Die

renia

Prędzej będziej miał dopłatę... :?

renia

...będziesz miało być... 8)

renia

Cytat: admin w 2015-01-27, 14:19:52

Znalazłam fragment, w którym dr Kwaśniewski pisze o mleku:
"Mleko można spożywać w ograniczonych ilościach. Kupowane w sklepie zawiera mało tłuszczu, nie wiele więcej niż 3,2 %, mniej więcej tyle samo białka i przeciętnie 4,7 % cukru mlecznego, tzw. laktozy. Toteż jeśli bardzo lubimy mleko, trzeba je mieszać pół na pół ze słodką 30-procentową śmietanką i mimo to nie pić go za wiele. A najlepiej napić się albo wody, albo słodkiej śmietanki, ale nie można traktować jej jako napoju gaszącego pragnienie, bo wnosi ona do organizmu dużą ilość tłuszczu - 15 g na 1 g białka Może być więc traktowana jako wysokotłuszczowa, sycąca potrawa.
Jeśli pijemy kawę z mlekiem lub kakao z mlekiem w żadnym razie nie słodzimy ich, a mleko "dotłuszczamy" śmietanką".

"Żywienie Optymalne" s. 49.