Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

BIEGANIE

Zaczęty przez toan, 2007-06-19, 11:42:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

Radzio

Cytat: Daniel w 2011-05-15, 21:00:14
............Poprawiłem czas życiowy o 1 minutę. To niewiele, ale kosztowało mnie to sporo wysiłku...

Gratuluję. :)
Mnie ta niewielka minuta imponuje.  :D 

Blackend

Kto biega - doceni :)

renia

Cytat: Daniel w 2011-05-15, 21:00:14
Jestem już XXIX Maratonie Metropolii z Bydgoszczy do Torunia. Poprawiłem czas życiowy o 1 minutę. To niewiele, ale kosztowało mnie to sporo wysiłku. Pogoda deszczowa, całą drogę lekko kropiło przy temperaturze ok.10 stopni czyli w sam raz do biegania. Dostałem piękny medal i sportową koszulkę.

Gratulacje Danielu... bardziej samodyscypliny i wytrwałości, niż medalu... :D

administ

Brawo Daniel!
A ja się za 10 minut wybieram się na moją rundkę.
BIEGAJ!

PS
kupiłem sobie do moich starych "sprandków" nowe wkładki i przez to jeszcze trochę posłużą.

renia

A potem będzie można zrobić nowe nalewki... 8)

administ

Nalewki z bieżnikiem na szutry!
Dziś mi się bardzo dobrze biegło. Nogi same niosły i czas osiągnąłem przyzwoity, czyli 56 min.
Teraz chłodna kąpiel.

renia

Ja bym się obawiała chłodnej kąpieli, gdybym była taka zgrzana... :roll: wolę letnią...

Radzio

Cytat: renia w 2011-05-16, 14:10:19
Ja bym się obawiała chłodnej kąpieli, gdybym była taka zgrzana... :roll: wolę letnią...

A kto by wytrzymał z letnią do lata, wiosną lepsza chłodna. ;)  :D :D

administ

Schłodzenie skóry po wysiłku fizycznym, zmniejsza zapotrzebowanie tego narządu na tlen, co jest zjawiskiem korzystnym, stymuluje i szybciej przywraca wegetatywny układ nerwowy do równowagi spoczynkowej, przyczynia się do szybszego wyhamowywania betaoksydacji i cyklu Krebsa, produkcji ciał ketonowych, przyczynia się do szybszej glukoneogenezy z nadmiaru szczawiooctanu, alaniny i mleczanu, ułatwia wychwytywanie wolnych rodników przez organiczny zespół antyoksydacyjny, pobudza układ imunologiczny. Czyli samo ZDROWIE.

Radzio

Od dziś powoli ograniczam "zasięg" biegu. W czerwcu oczekuję ważnego sprawdzianu ... nie biegowego.
Dziś 10km spacerowo. :D

Cytat: admin w 2011-05-17, 08:41:21
Schłodzenie skóry po wysiłku fizycznym, zmniejsza zapotrzebowanie tego narządu na tlen,......Czyli samo ZDROWIE.

:lol: :lol:
Nie wiem jeszcze jak to działa, ale wiem że działa! Póki co ;) ograniczam się do szybkiego rozebrania "do rosołu"- po biegu.:D :D

administ

Cytat: Radzio w 2011-05-17, 08:49:24
...ale wiem że działa! Póki co ;) ograniczam się do szybkiego rozebrania "do rosołu"- po biegu.

Jeszcze lepsze wyniki daje szybka gorąca kąpiel i zimny przysznic na koniec. Ale trzeba mieć do tego bardzo "zdrowe serce"!

A ja mam palnowaną przerwę biegową. Dziś też dzień spacerów.

Daniel

Dziękuję wszystkim za gratulacje!

Mięśnie dużo nie ucierpiały, tylko przy kucaniu trochę odczuwam. Dzisiaj miałem z żoną dłuższy spacer, ale jutro już wybiegam na trasę.
Odkąd piję więcej wody, to po maratonie normalnie wyglądam. Dziwią się wszyscy, że tak jakbym ze spaceru wrócił. Przedtem przybierałem zielonkawo-siny odcień.

administ

Cytat: Daniel w 2011-05-17, 10:48:38
Mięśnie dużo nie ucierpiały, tylko przy kucaniu trochę odczuwam.

To nie ma nic wspólnego z zakwaszeniem. Błędnie przyjęto powszechnie, że za ból mięśni odpowiedzialny jest kwas mlekowy. Metabolizm mleczanu jest bardzo szybki i w godzinę po wysiłku, u roztrenowanej osoby praktycznie wraca do stanu przedwysiłkowego.
Podczas pracy mięśni, prócz metabolitów stresowych powstaje bardzo dużo wody (z 1g kwasu tłuszczowego powstaje około 1,05g), której organizm nie jest w stanie wypompować z pracującego mięśnia, co prowadzi do jego obrzmienia, zwiększenia napięcia mięśnia i jego skrócenia, skutkiem czego jest gwałtowna zwyżka reobazy, chronaksji i czasu użytecznego. Prowadzi to bezpośrednio do zmęczenia zakończeń nerwowych i naruszenia płytki ruchowej, a w konsekwencji oddalenia zakończeń nerwowych i synaps od włókien mięśniowych. Dlatego ból mięśni pojawia się u roztrenowanej osoby po kilku godzinach od wysiłku, gdy poziom kwasu mlekowego jest dawno w normie spoczynkowej. To uszkadzanie płytki ruchowej ma swoje dodatnie strony ponieważ, gdy mięsień wraca do swojej homeostatycznej objętości, pobudza zakończenia nerwowe do wytwarzania nowych synaps polepszających w konsekwencji unerwienie mięśnia, a przez to do zamiany większej ilości włókien białych na czerwone, co z kolei skutkuje poprawą wydajności mięśnia. I na tym polega trening w uproszczeniu.

Radzio

Dziś zaledwie 6km, ale z próbą ograniczenia kadencji na całym dystansie.  :D

renia

Radzio nie rób mi wstydu... 8) :lol: :wink:

Dasna

:lol: :lol: :lol: oj Renia , bo zdechnę. No tak, noblesse oblige Radziu. jak się biegało i w zimie 15- 16 km to teraz co najmniej jakbyś wyszedł na spacer na deptak :lol: :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=FCB7BuJ6YNk

renia

Na deptaku w Ciechocinku... :roll: może tam się dobrze biega... :roll: :lol:

Daniel

Dziś rano biegałem. Wszystko w normie i nie ma śladu po maratonie. Nawet waga powróciła do tego samego poziomu.

Radzio

Cytat: Daniel w 2011-05-18, 17:04:44
... i nie ma śladu po maratonie...

Szczęście, że chociaż medal został. ;)  :lol: :lol:

Cytat: renia w 2011-05-18, 16:47:05
Na deptaku w Ciechocinku... :roll: może tam się dobrze biega... :roll: :lol:

Kto będzie,  ten- z czystej solidarności- powinien to sprawdzić dla tych, którzy nie będą mogli tego uczynić z przyczyn... różnych. ;) :D :D

renia

Nie wiem czy bym mandatu nie zapłaciła... :roll: kto wie jaka prędkość jest dozwolona na deptaku... :roll: :lol: