Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

BIEGANIE

Zaczęty przez toan, 2007-06-19, 11:42:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Dzień przerwy ... :D .Dzisiaj mi dzieciaki wyznaczyły kilometrowa trasę i tym razem na pewno bedą biegać ze mną .Zobaczymy :? Mój mąż, jak się dowiedział, że biegałam, normalnie był w szoku  :shock: .Całe życie go zaskakuję i chyba jeszcze nieraz zaskoczę. :shock:  :lol:

renia

Na pewno nie będę biegać kilometr (chyba bym padła) 5 min. lekkiego biegu i marsz, marsz...dąbrowski.. :D

admin

Dziś MUSISZ się dużo ruszać - to jedyna pewna metoda, abyś jutro nie nadawała się tylko do "leżenia" 8) NIE MA ŻE BOLI!  :lol:

renia

I dzisiaj będzie też opalanie... 8)

admin

Uważaj!
Opalanie (leżenie na słońcu) bardzo osłabia organizm przy zakwaszeniu!. To nie jest dobry pomysł nawet dla rozruszanej "zakwaszonej" osoby. :(

renia

Przegram z córą zawody w opalaniu  :( Ale lato się dopiero zacznie.  :D "adminie" Ty zawsze jesteś taki ostrożny?

admin

Roztropność nakazuje nie igrać z ciałem, a tylko o nie stosownie dbać, aby rozumu nie zawiodło zbyt wcześnie...  :wink:

renia

Wiesz, gdybym miała odwagę to bym Ci powiedziała: "adminku" jesteś boski!  :wink:, no ale nie mam odwagi.. :(

admin

Jestem malutki i zdaję sobie z tego sprawę, choć wartość swą znam!  :wink:

renia

No tylko żartowałam  8), A Ty odrazu piszesz na czerwono  :?

admin

Rzadko się zdarza powiedzieć coś godnego podkreślenia. :(

renia

Już jestem poważna  :| i w 100 % zgadzam się z Tobą, że trzeba dbać o ciało, aby nam umysl nie płatał figli.  :)

renia

Właśnie taka powinna być kolejność: najpierw ciało, potem umysł, a nie odwrotnie. Odwrotnie probowałam  :(

renia

Cytat: admin w 2009-05-26, 09:13:31
Je¶li bardzo "boli" - gotuj nóżki - http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=351 i pij do syta z dodatkiem żółtek i masła.
"Zimne nóżki", są dobrym pomysłem na te ciepłe dni.

RTS

Cytat: admin w 2009-05-26, 09:52:46
Uważaj!
Opalanie (leżenie na słońcu) bardzo osłabia organizm przy zakwaszeniu!. To nie jest dobry pomysł nawet dla rozruszanej "zakwaszonej" osoby. :(
Witam wszystkich!
Czy opalanie sprzyja ketogenezie? Jak się to osłabienie odbywa?

admin

Niepotrzebnie poruszyłem ten temat, bo jest bardzo obszerny!  :shock:
Dlatego proszę sobie samodzielnie wpisać w googlu "światłolecznictwo", "helioterapia" albo "miażdżyca a promieniowanie", ale się zbytnio nie przestaraszać, tym co się wyczyta i nie popadać w skrajności!.
Wiele badań naukowych potwierdziło wprawdzie spadek poziomu cholesterolu surowiczego pod wpływem ultrafioletu, ale nadmierne napromieniowanie jednak przyspiesza postęp miażdżycy u podatnych.
Słońce nie jest tak straszne jak to przedstawiają producenci filtrów do opalania i okularów.
Smarowanie tłuszczem skóry przed opalaniem (najlepiej oliwa) w znacznym stopniu chroni przed tą "naukową" błazenadą.
To i najbliższe 2-3 lata są bardzo bezpieczne do opalania, bo choć Słońce niespodziewanie przygasło tego roku, to prawdopodobnie? osiągnie "apogeum ultrafioletowe" w 2016r. Ale pewności nie ma! :wink:

PS
zainteresowanych odsyłam do danych statystycznych - "Czerniak (lub raki skóry) a aktywność Słońca".
Umiarkowane opalanie wpływa prozdrowotnie, ale osoby starsze (średnio po 50-ce) muszą bardziej uważać, starannie maszcząc oliwą skórę!

admin

Bardzo ważne!
podczas opalania nie wolno usypiać nawet na krótko, bo skutki mogą być opłakane!  :cry:

viola44

Cytat: admin w 2009-05-26, 17:10:47
Bardzo ważne!
podczas opalania nie wolno usypiać nawet na krótko, bo skutki mogą być opłakane!  :cry:

osobiście uważam, że leżenie na słońcu  nie jest najlepszym pomysłem, być może dlatego tak myślę, ponieważ kąpiele słoneczne  bardzo mnie męczą.  :(