Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Masło wraca drobnymi kroczkami do łask

Zaczęty przez Ewa, 2014-01-21, 21:17:43

Poprzedni wątek - Następny wątek

Diogenes z Synopy

Doktor kazał przeliczać produkty, gdzie najtaniej wychodzi zestaw białka i tłuszczu w stosunku do  jakości.  I ja tak robię  :)   Natomiast jakość mleka trudno w tej chwili zweryfikować. Wielkie zlewnie nie rozróżniają krów pasących się przy autostradach , od krów niby z czystych Mazur. Wszystko idzie w jeden kocioł.   A  zapewnienia,, że nasze masło to niby jakieś lepsze - to czysty marketing. Klient musi czuć się wyróżniony.   ;-)


CytatNależy kupować te produkty, w których za 200g białka i tłuszczu zapłacimy możliwie mało. Nie oznacza to, że nie wolno nam kupić czasami produktu droższego, ale trzeba wiedzieć, na co wydaje się własne pieniądze — czy na faktyczne potrzeby organizmu czy też, by zadowolić podniebienie. Po uwzględnieniu wartości biologicznej produktem najlepszym i najtańszym okazuje się szpik wołowy, a jajka wcale nie są takie drogie, jak mogłoby się wydawać.

http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=78




renia

Ja też Doktora słucham pod każdym względem.  8)"Zabronił" kobietom obcinać włosy,  :wink: więc ja fryzjerów omijam szerokim łukiem... 8) :lol:

Diogenes z Synopy

Ja szczególnie sobie wziąłem do serca, aby omijać lekarzy.  Zaszczycam ich swoją obecnością tylko jako czyjś adwokat . Po jakimś czasie jestem zwykle persona non grata.   Fryzjerów nie omijam. Ale do kosmetyczek nie chodzę. Chociaż niektórzy faceci znajomi chodzą.

Gavroche

Niektóre kosmetyczki to są, ho, ho, ho. :lol:

Diogenes z Synopy

http://stooq.pl/n/?f=1003112&c=2&p=4+22

Eksperci: masło dla dzieci i osób zdrowych, margaryna dla zawałowców

CytatSpecjalistka twierdzi, że spór o to, czym należy smarować pieczywo - masłem czy margaryną - ma długą tradycję, znacznie wybiegającą w przeszłość. Zaczął się już w latach przedwojennych, gdy zwiększono produkcję margaryny. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa "margaritari", co znaczy perła, bo początkowo wyglądała jak masa perłowa

Opty smarują smalcem  ;-)

Cytatosoby z nadwagą czy otyłością, które powinny pozostawać na diecie redukującej masę ciała. "Zwykle zaleca się im zaprzestanie smarowania pieczywa, bo jest to najprostszy sposób, aby zmniejszyć całodobowy podaż energii" - dodaje

chleb bez niczego ?   :shock: 

CytatDlatego masło jest bardziej polecane w żywieniu dzieci, jak i osób starszych oraz w podeszłym wieku" - podkreśla prof. Bartnikowska.

pocieszam się, że jestem w podeszłym wieku  ;-)


CytatProf. Wiktor Szostak z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie ostrzega, że obecność cholesterolu w blaszkach miażdżycowych stwierdzono już w 1847 r. Po II wojnie światowej w badaniach Framingham wykazano, że podwyższony cholesterol we krwi zwiększa ryzyko choroby niedokrwiennej serca

i już tak zostało  :shock:

CytatSprawdzono to również na przykładzie plemion afrykańskich Bantu. Murzyni, którzy byli wegetarianami, mieli niski poziom cholesterolu, jednak kiedy zaczęli jeść masło, jego poziom we krwi wzrastał. Po dostawieniu masła, poziom cholesterolu znowu spadał" - twierdzi prof. Szostak.

Kunta Kinte miał niski poziom LDL ?   Był posłuszny, ale nie za bardzo. Chyba jednak miał podwyższony.  ;-)
Cytat
"Z opublikowanych niedawno badań wynika, że tłuszcz ten w ich otoczeniu nie podnosi poziomu złego cholesterolu LDL" - wyjaśnia specjalista.

mleko i śmietana nie truje, to nowość ?

CytatTych fosfolipidowych otoczek tłuszczy mlecznego nie ma w maśle, ponieważ w trakcie produkcji są one rozrywane i w większości oddzielane z maślanką. "To bardzo prawdopodobne, ale hipoteza ta wymaga jeszcze potwierdzenia w dalszych badaniach" - podkreśla prof. Szostak.

masło dla emerytów, mleko dla młodzieży.  To i tak postęp.



administ

Do tych "dinozaurów naukowych" już nic nie dotrze, choć mają wszystko w Słowie Doktora napisane.  :lol: :lol: :lol:
Po polsku, nie muszą się na anglosaski wysilać, a i tak guzik z tego rozumieją.  8)

Blackend

Bo to musi od tuczarnianych wiodących naukowców przyjść, wtedy wezmą na wiarę. ;)

administ

Ale tam na szczęście ogłosili, że mięso czerwone jest rakotwórcze, tylko tu nie chcą wszyscy uwierzyć!  :shock: :?  :lol:

Blackend

Bo w dobie internetu ten zalew informacji jest za szybki na możliwości percepcji średniej statystycznej głowy. ;)

administ

Synapsy się przegrzewają od samego cedzenia...  :?  :lol:

Blackend

Za dużo tej wiedzy na 120g cukru i paliwa nie starcza. ;)

administ

Dlatego normę dla mózgu ustawowo podnieśli na 180g, a w niektórych przypadkach nawet więcej! ;)  :lol:

Blackend

A bo łącza mają coraz większą przepustowość.  :? ;)  :lol:

Jarek

Cytat: Blackend w 2015-11-04, 20:09:14
Bo to musi od tuczarnianych wiodących naukowców przyjść, wtedy wezmą na wiarę. ;)
Lepiej by tak się nie stało. :lol:

Blackend



Jarek


Blackend

A gdzie tam, sami grzecznie piszą.  :lol:

Jarek


Blackend

Jest parę haczyków, których nie są w stanie skumać, a dla przeciętnego Kowalskiego aż takie szczegóły są zbędne aby się w zdrowiu utrzymać.  8)