Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

Sniadanie

Zaczęty przez adampio, 2014-09-05, 11:32:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

Blackend

I będzie jeszcze mieszkanie+ i na tym przed kolejnymi wyborami nie poprzestaną.  8)

Diogenes z Synopy

''Rotując'' mleczne codziennie postanowiłem dziś zjeść:

ser rycki edam  i mozzarella   (ok 30 gr białka). Gofer zbilansowany z masłem z 50-60 gr. Nać i pomidorki koktailowe z donicy.

Później optykawa i deser z musem owocowym i bitą śmietanką (w sumie ponad 200 ml wyjdzie).   :D

Diogenes z Synopy

na III śniadanie 20 dkg  malin świeżych.

renia

A na wieczorne śniadanie co zjesz... :roll: 8)

renia

U nas są lody zrobione z 5 żółtek, 0,5l śmietanki i 50g cukru i olejek waniliowy.
Śmietanka ubita na sztywną pianę, reszta tylko wymieszana i dodana.
(Jajka sparzone w razie czego) i będę lody mieszać przy zamrażaniu kilka razy. Zobaczymy...

Jeszcze biszkopt z bitą śmietanką, jagodami i galaretką.

Jarek

Jeszcze nie jadłem w tym roku lodów  malin truskawek itp  :lol:

Diogenes z Synopy

z kilogram mięsa z pachwiny - chudej zmieliłem dodałem przyprawy i 2 jajka i 5 żółtek. Cząber, czosnek podsmażony, cebulka.
Duszę w smalcu kotleciki. 2 kartofle i 4 placki, które się ostały z wczoraj. Jako surówka będą borówki amerykańskie ( na cześć Obamy) ;-).

Renia, żółtek nie miałaś parzyć, jeno tylko utrzeć z cukrem. Można utrzeć nad miską z parą gorącą.   :D

Diogenes z Synopy

ćwierć szklanki kwasu z buraków, 4  placki ziemniaczane  z masłem  i 100 gr sera żółtego z Ryk.  Pomidorki śliwkowe z donicy, szczypiorek.
Malin tak mam dużo, że nie wiem co z nimi robić. Wczoraj Zosia chyba z kilogram zebrała. A zamrażarka zajęta. Będziem smażyć chyba  :roll:

Na obiad będą mielone z masłem i kasza jaglana na skwarkach.   W międzyczasie lub na kolację deser ze śmietaną bitą. No i obowiązkowa optykawa.   :D

renia

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-07-09, 14:08:05
z kilogram mięsa z pachwiny - chudej zmieliłem dodałem przyprawy i 2 jajka i 5 żółtek. Cząber, czosnek podsmażony, cebulka.
Duszę w smalcu kotleciki. 2 kartofle i 4 placki, które się ostały z wczoraj. Jako surówka będą borówki amerykańskie ( na cześć Obamy) ;-).

Renia, żółtek nie miałaś parzyć, jeno tylko utrzeć z cukrem. Można utrzeć nad miską z parą gorącą.   :D

Żółtek nie parzę, :shock: tylko jajka - skorupki... :lol:
A lody są pyszne... :D jak za dawnych lat...  :roll:
Inną wersję lodów robiliśmy. Bez mieszania na prze, tylko na zimno ucierane żółtka z cukrem, śmietanka ubita na sztywno wszystko razem wymieszane z olejkiem waniliowym. (powtarzam się - już o tym pisałam 8))
Dwa razy je mieszałam przy mrożeniu (po pół godzinie i tak chyba po godzinie) - w dwóch miskach są - zakryte szczelnie folią aluminiową. Chyba długiego "życia" nie będą miały... 8)

Diogenes z Synopy

ja kiedyś też raz zjadłem skorupki zmielone ( po lekturze Słoneckiego czy kogoś  :roll: ) . Ale nie smakowały mi, a Zosia nie chciała tego jeść.  ;-)

renia

My ich nie jemy  :shock: coś Ty wymyślił...  :roll: :lol:
Parzę jajka tylko wtedy, gdy dodajemy surowe żółtka do potraw. Aby nie dostać salmonelli... 8)
Może to nie ma sensu, ale wolę być przezorna... 8)

Diogenes z Synopy

no bo sparzyłaś to myślałem, że posypujesz potrawę zmieloną skorupką :roll:  ;-)

renia

Ręce opadają i nie tylko... :? :lol:

Diogenes z Synopy

pozostało mi jeszcze  siemię lniane złote -  to Zosia zrobiła dekoracje do świeczek.  A ze skorupek robi na Wielkanoc wydmuszki.   :)   A wiesz że białkiem jajka można przykleić do  płaskiej ściany nieciężkie przedmioty, np kalendarz.  :)  :?:

renia

Tego nie wiedziałam. A czy Twoja Zosia czasami odpoczywa... :roll:

Diogenes z Synopy

właśnie śpi po basenie, a ja czekam z  kawą.  Ale chyba sam wypiję, albo z Tobą.   :)

Jarek

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-07-10, 09:52:42
no bo sparzyłaś to myślałem, że posypujesz potrawę zmieloną skorupką :roll:  ;-)
A cuda na kiju, :roll: to jak sie robi ?

Diogenes z Synopy

klik:

http://portal.bioslone.pl/porady-medycyny-ludowej/wapn-ze-skorupek-jaj

Cytat
Najlepiej nadają się do tego świeże jajka od szczęśliwych kur. Jajka przed stłuczeniem należy dokładnie umyć i wytrzeć do sucha. Skorupki należy wysuszyć na wolnym powietrzu i zmielić w młynku do kawy na proszek. Zarówno dorośli, jak i dzieci, powinni zażywać ów proszek w ilości ¼ łyżeczki do herbaty przed obiadem. Najwygodniej jest włożyć proszek do ust i popić wodą.

renia

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-07-10, 10:03:36
właśnie śpi po basenie, a ja czekam z  kawą.  Ale chyba sam wypiję, albo z Tobą.   :)

To pięknie. :D
A ja jestem po kawie i po śniadaniu, tak, że na razie nie mam na kawę ochoty...Dzięki  8) :lol:
Śniadanie jedliśmy w czwórkę. Dzieciaki jak mogą przy niedzieli pospać, to wcześnie wstają... :shock: :lol:

Jarek

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-07-10, 10:06:00
klik:

http://portal.bioslone.pl/porady-medycyny-ludowej/wapn-ze-skorupek-jaj

Cytat
Najlepiej nadają się do tego świeże jajka od szczęśliwych kur. Jajka przed stłuczeniem należy dokładnie umyć i wytrzeć do sucha. Skorupki należy wysuszyć na wolnym powietrzu i zmielić w młynku do kawy na proszek. Zarówno dorośli, jak i dzieci, powinni zażywać ów proszek w ilości ¼ łyżeczki do herbaty przed obiadem. Najwygodniej jest włożyć proszek do ust i popić wodą.
Ja jestem na ŻO oparte na wiedzy dr. Kwasnieskiego . info ze śmietnika mnie nie dotyczą