Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Sniadanie

Zaczęty przez adampio, 2014-09-05, 11:32:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

Ileż można oszukiwać, że jest się na niezdrowej diecie tego Kwaśniewskiego  :shock: ;)
Zresztą sam Doktor jest od lat na zdrowiuśkim 5*wio.  :D

renia

To witajcie w klubie wegetarian.  8) Ja też tylko warzywa i owoce śrutuję po całych dniach.
Psiankowate i krzyżowe lubię i strączkowe uwielbiam...  8)
Owoce rotuję według kolorów.

administ

Wiadomo, że prócz peruki i maszyn jądrowych na pustyni, to grunt sobie chomąto dobrze przysposobić! ;)
Jaja są szkodliwe, a nasycony tłuszcz zwierzęcy zabójczy!  8)
Dlatego zaprawdę "formuła 4es" - to najlepsza formuła pod Słońcem.  :lol:

renia

Jak się ma dobrze dopasowane chomąto, to dobrze jest dużo owsa jeść. Trzeba dbać o siebie i dać się robić w konia. 8)

Kryanna

Cytat: admin w 2016-04-01, 07:31:33
Chleb pełnoziarnisty, posmarowany cieniutko margarynką, dżem truskawkowi i słodziutka herbatka - trzy łyżeczki cukru z cukiernicy - pyszne!  :D
A na deser bananek. Mniam  8)
Tak jak podejrzewałam - ta optymalna to jeden wielki pic na wodę!
PS. A margarynka o smaku masła nie jest zła - możesz śmiało grubiej smarować, a może spróbuj dla odmiany smalcu roślinnego, podobno pycha!

vvv

Cytat: admin w 2016-04-01, 07:31:33
Chleb pełnoziarnisty, posmarowany cieniutko margarynką, dżem truskawkowi i słodziutka herbatka - trzy łyżeczki cukru z cukiernicy - pyszne!  :D
A na deser bananek. Mniam  8)

Widzę mamy April Fools' Day, to się przyłączę.

Poranny jogurt porzeczkowy, na lepsze kości i poziom cholesterolu,
domowej roboty - prosto z blendera:

http://s16.postimg.org/koey6u22d/image.png

(http://s16.postimg.org/koey6u22d/image.png)

Szklanka o siódmej, ósmej, dziewiątej i dziesiątej, (kawa o szóstej).

:wink:

vvv

Strasznie to niepokojące więc się wytłumaczę,
co bym widział, jako jogurt porzeczkowy, jako dobrą zmianę,

podzielny na trzy porcje (np. dwunasta, piętnasta, osiemnasta)

jako dzień mleczny, nic innego w ciągu całego dnia,
tak z raz na dwa tygodnie, gdy poprzedni dzień był obfity
i nie ma apetytu na coś konkretnego, a jest apetyt na zmianę.

http://s30.postimg.org/ppmiumxz5/image.png
(http://s30.postimg.org/ppmiumxz5/image.png)

8)

Diogenes z Synopy

mimo 1 kwietnia  - jednak nie WiO .

sernik dwa kawałki i kawa ze śmietanką 150 ml.  Nie byłem głodny, po wieczornym kakao.  :lol:

renia

U nas jutro będzie sernik, już postanowione. :D
Byłam dzisiaj w mięsnym (zakupy na galaretę: golonka i dwie stópki) ale jeszcze poprosiłam o przerąbanie "mojej" :lol: kości cielęcej z zamrażalnika. Facet puknął ją obuchem siekiery raz z jednej strony, obrócił ją na drugą stronę i puknął jeszcze raz i po sprawie. A mnie to nie wychodziło, ale próbowałam tylko z jednej strony, raz obuchem, raz ostrą stroną i nic. A "chłopów" w domu nie ma, tak jest zawsze z nimi jak są potrzebni...  :? 8)

Diogenes z Synopy

Cytat: renia w 2016-04-01, 10:33:05
U nas jutro będzie sernik, już postanowione. :D
Zosia robi mało słodki ten sernik, ale na śniadanie w sam raz.  Jedną miskę galarety wyrzuciłem, ona po 5 dniach przechodzi w stan ciekły, ponownie  :o :shock:  8)  ;-)

renia

My tym razem robimy 1 miseczkę, a reszta idzie w słoiki.  :D
Ja czasami kupuję male słoiki z galaretą w sklepie mięsnym, ale tam jest w niej sporo marchwi i nie wiadomo z czego oni ją robią i jak. Nasza na pewno będzie lepsza. 8)

renia

A sernik robimy ciut slodszy niż w przepisie (podwójna ilość rodzynek), to przynajmniej dzieci go też jedzą... :D

Anulka177

U mnie też wszystkie składniki na sernik kupione (czyli ttwaróg i jajka :lol:)  Oprócz tego flaczki zrobię,  ale to w poniedziałek bo jutro jadę w rejony słynące z zamachów terrorystycznych  :? :P

renia

Ja już też o flaczkach myślę... :roll: 8) Ostatnio miałam gotowe z puszki - Zamojskie. Takie se...
Zrobię "normalne" na rosole. Ale u nas tylko ja z mężem je jemu. Chyba, że starsi synowie się też "załapią", bo synowe też by flaczków nie tknęły... :?

Anulka177

Młodsza córa też nie tknie,  za to starsza przepada,  więc jej przyjemność chcę zrobić jako gościowi  :)

Teresa Stachurska

Cytat: renia w 2016-04-01, 11:10:13
My tym razem robimy 1 miseczkę, a reszta idzie w słoiki.  :D
Ja czasami kupuję male słoiki z galaretą w sklepie mięsnym, ale tam jest w niej sporo marchwi i nie wiadomo z czego oni ją robią i jak. Nasza na pewno będzie lepsza. 8)

Może i żelatynę dodają?

renia

Diogenes z Synopy

obiad:
25 gr białej kaszy gryczanej, sos spod pieczonego boczku z zasmażką białą z masła zagęszczony żółtkami, gęsina i boczek wieprz z sercem wieprz. Łyżka kap kisz. Koperek.

Później zrobię kakao z karagenem uht (jest gęstsze) i czoko na kolację, z migdałami.

renia

A ja jem drugą dzisiaj żółtkownicę. Teraz na szpiku cielęcym, ze szczypiorkiem i "ze srem"... 8) :lol:
Smakowało, aż się w język ugryzłam... :? :lol:

Diogenes z Synopy

szpik? to chyba nie tak  :roll: ;-)

Zjadanie dziennie porcji roślin strączkowych może subtelnie wspomóc utratę wagi, sugerują najnowsze ustalenia kanadyjskich badaczy.

Już jedna porcja dziennie spowoduje,
że obniżysz cholesterol   ;-)

Cytatłączenie nasion strączkowych do menu i ich regularne spożycie gwarantuje poczucie sytości, co naturalnie wspomaga kontrolować przestrzeganie diety oraz że obniża poziom tzw. złego cholesterolu.
Cytat
Zamiast mięsa

Nasiona roślin strączkowych mają niski indeks glikemiczny i są wykorzystywane w przypadku konieczności zredukowania lub zastąpienia w jadłospisie białka pochodzenia zwierzęcego. Stanowią zdrowy zamiennik zwłaszcza, gdy są łączone z białkami pochodzącymi ze zbóż we właściwych proporcjach.
Cytat
Ponadto podczas badań wykazano, że regularne spożywanie dziennie porcji rzędu 130 g np. fasoli, grochu, powoduje spadek tzw. złego cholesterolu o 5 proc., z czym wiąże się redukcja ryzyka zagrożenia rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego

http://tvnmeteoactive.tvn24.pl/dieta,3016/juz-jedna-porcja-dziennie-spowoduje-ze-schudniesz-i-obnizysz-cholesterol,198190,0.html