Aktualności:

1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.

Menu główne

Sniadanie

Zaczęty przez adampio, 2014-09-05, 11:32:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

Diogenes z Synopy

Zosia  dwa kawałki pasztetu i borówka brusznica.  Malutki kawałek Tiramisu.

A ja 3 kawały  Tiramisu i duża kawa   :D  .    Przed - 4 plastry sera żółtego .     Tort - krem na uht 30 (liter)  i 10 żółtek.  Przekładany czereśniami ze słoika.  Biszkopt z KK-700.

Z 30-stki uht  taki lekki torcik wychodzi, więc nie mam wyjścia przy drugie kawie dobiorę.  ;-) 
  na  obiad doprawiłem już boczek, upiekę w rękawie.  I będzie gorący kubek .  Pomidorowej z masłem i żółtkiem.

Anulka177

Świeżo uwędzony boczuś, dwa super plastry, jedna biała kiełbaska parzona razem z boczkiem, pomidor
I resztka szczawiowej zupy z jajkiem z wczoraj.
Jutro grillujemy, grzech zaprzepaścić taką pogodę  :D

renia

Oj, szczawiowej mi się zachciało... :roll: 8)

Jarek

Nigdy nie jadłem ,dobre to? :lol:

Gavroche

Dobre.
I zdrowe.
I optymalne.

Diogenes z Synopy

mam dwa słoiczki od maminki. Ale ''dojrzewają'' w piwnicy  ;-)  . Podobno już jest świeży . Odmiana czerwona atrakcyjniej wygląda.  :roll:  ;-)

renia

Teraz jest świeży szczaw. Robię zupę na gęstym wywarze (najczęściej ze stópek - bez kopytek 8)), dodaję włoszczyznę, ziemniaków trochę (w drobną kosteczkę pokrojonych) kilka, tak ze 4 żółtka i 2 białka z jajek gotowanych na twardo wkrajam do zupy. I dokładnie umyty i posiekany szczaw - oczywiście. Zabielam zupę smietaną 30%. Troszkę posiekanym koperkiem posypuję i łyżkę albo dwie masła dodaję na koniec. Osobno w talerzu mam jeszcze jajka gotowane i każdy bierze sobie do zupy ile ich chce (przekrojonych na połówki). Dla mnie bajka... 8) :D

Gavroche

A brukwi niet? :lol:

renia

U nas brukiew na gęsinie musi być obowiązkowo jesienią... :D 8)

renia

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-04-29, 20:02:58
mam dwa słoiczki od maminki. Ale ''dojrzewają'' w piwnicy  ;-)  . Podobno już jest świeży . Odmiana czerwona atrakcyjniej wygląda.  :roll:  ;-)

Czerwona, to chyba jest botwinka... :roll:

Diogenes z Synopy

Tatinek kupuje nowości, nie wiem po co, i tak tego nie je. Jest czerwony też.

Anulka177

Szczaw mam w ogródku, już ślimaki zdążyły w nim nawet dziury wygryźć  :D I teraz rywalizujemy, kto pierwszy zje ten szczaw, my czy ślimaki  :lol:

renia

Ślimaki są wolne, nie mają szans... 8) :lol:

administ

Ale jak się szczawiem zakwasiły, to dostają zapędu... ;)

renia

Jak zjedzą szczaw to można zrobić danie ze ślimaków... 8) :lol:

Anulka177

Ślimaki na kwaśno....  :D

renia

Sądzę, że lepsze by były na słodko-kwaśno, albo w galarecie... 8)

administ

A to w cukrze z cukiernicy obtoczyć i wyjdzie... ;)

Anulka177

Czego wy ludziom apetyt odbieracie od samego rana?  :? :lol: