Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

KK-700 540. Sernik luksusowy z kruchym podkładem

Zaczęty przez zofijeczka, 2015-06-14, 17:10:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

Blackend

Jakby co to ja nie wiem, bo nie znam się na pieczeniu, ale dam radę bez tej informacji. ;)  :lol:

renia

Jakbyś Ty był w takiej temperaturze w piekarniku to też byś pękł... 8)

Blackend

Ale ja nie mam gorączki, więc mnie tam wsadzać nie trzeba. ;)

renia

Tak na 3 zdrowaśki może byś wytrzymał... 8) :lol: tak profilaktycznie... :lol: 8)

renia


Blackend

To ja już wolę po bożemu pod kołdrą się wygrzewać. ;)


renia

Super... :D A od czego te pęknięcia powstają? Zbyt wysoka temperatura?

administ

Ania mówi, że albo zbyt gorący piekarnik w pierwszej fazie, albo termoobieg nie teges... ;)
U nas bardziej spieka z jednej strony przeważnie wszystko, ale to wina starego piekarnika.  :(

Diogenes z Synopy

U mnie było jedno pęknięcie. Zosia mówi, że dałaś za dużo proszku do pieczenia, albo napowietrzyłaś za bardzo masę.


Blackend

Cytat: admin w 2015-09-24, 14:49:44
http://1drv.ms/1YD9wav - bez pęknięć...  8)

Ładny i bardzo mi nasz przypomina, może używamy podobnego przepisu? ;)

Diogenes z Synopy

tak, takiego samego z zakalcem ;-)   , jak na zdjęciu.

Zyon

Cholera namowiliscie mnie, dawno nie robilem, musze znalezc przepis, bo zapomnialem. Monke sie daje? :D
Work Buy Consume Die

Diogenes z Synopy

łyżkę - półtorej ziemniaczanej starczy.   

renia

Cytat: Diogenes z Synopy w 2015-09-24, 15:45:48
U mnie było jedno pęknięcie. Zosia mówi, że dałaś za dużo proszku do pieczenia, albo napowietrzyłaś za bardzo masę.



Było bez proszku i był pulchny, pyszny. Taki sam zamówiłam w kawiarni na nasze niedzielne spotkanie. :D


renia

Cytat: Diogenes z Synopy w 2015-09-24, 15:45:48
U mnie było jedno pęknięcie. Zosia mówi, że dałaś za dużo proszku do pieczenia, albo napowietrzyłaś za bardzo masę.



Ale co to pęknięcie przeszkadza. Lepiej się przepieka do środka... 8) i nie opada... :D

Diogenes z Synopy

na całą też powinno starczyć półtora krochmalu ?  Kiedyś - gdy Zosi nie było - mi się pomyliło i dałem pięć czy siedem łyżek krochmalu. W ogóle nie chciał się kruszyć ;-)

---
Przeszkadza. Jak robisz polewę. Nie ma powierzchni płaskiej.   ;-)

renia

Nie robię polewy, a mąki daję tyle co w przepisie, a zamiast olejku sok cytrynowy i na całą blachę pół szklanki śmietanki 30%. Chyba dlatego lepiej wychodzi, że te twarogi są teraz za chude... :?