Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

LABORATORIUM

Zaczęty przez Daniel, 2015-06-24, 07:14:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

RafałS

Należy udać się do kuchni, znaleźć winnych popełnienia dania. Następnie pozyskać od nich szczegółowe dane o składnikach i ilościach. Miłego wypadu do restauracji!  :lol:  :wink:

vvv

Cytat: Daniel w 2015-07-09, 10:09:08Przykładowo, otrzymujesz w restauracji talerz z jedzeniem. Nie masz pojęcia jak potrawa została przyrządzona, tylko widzisz mięso, ziemniaki, surówkę i jakiś sos. Pytanie jest: Ile jest w tej potrawie węglowodanów? Obawiam się, że spektrometr, tego nie wykaże.
A jak konsument nie zje wszystkich ziemniaków to co?
ĄĘ było w uznaniu dla kucharza/gospodarza zostawiać nieco ziemniaków na talerzu, znaczy smakowało i pojadł.
Gdy talerz wylizany z węglowodanów choćby i widelcem to znaczy, że gospodarz/kucharz nie sprostał zadaniu nakarmienia żarłoka.
8)

Diogenes z Synopy

a na oko ?   przy takim stażu powinieneś mieć detektor . Mój już zaczyna dobrze działać , niewielki margines błędu wskazuje .  ;-)   

a np    śmietana  , może być pure , może być z mąką , olejem  , to trzeba brać na smak  :)  (  co tego jak T  wyliczone będzie  - gdy nie będzie jakie  -  i ile )

administ

Cytat: vvv w 2015-07-09, 10:36:36
A jak konsument nie zje wszystkich ziemniaków to co?

A jakże, zje i jeszcze będzie narzekał, że mało, bo to zapłacone, to wszystko co podadzą trzeba w siebie wepchnąć! ;)

Jarek

Zapobiegać ,ja bilansuje przed zamówieniem np gotowana golonka ziemniak masło kapustka .

administ

Jadanie poza domem jest groźne dla zdrowia... ;)
Jeśli już to: ser żółty, wędlina, śmietanka 30%, orzeszki solone i zależnie od upodobań jakiś owoc lub suplement krzemowy (choć niekoniecznie). Wszystko do nabycia w pierwszym napotkanym markecie.  8)
I czytać uważnie nalepki.
Restauracje omijać, bo nagrywają... ;)  :lol:

Daniel

Cytat: admin w 2015-07-09, 11:29:00
Cytat: vvv w 2015-07-09, 10:36:36
A jak konsument nie zje wszystkich ziemniaków to co?

A jakże, zje i jeszcze będzie narzekał, że mało, bo to zapłacone, to wszystko co podadzą trzeba w siebie wepchnąć! ;)
Też tak myślę, bo wtedy bez sensu byłaby cała książka kucharska Twego Taty.

Daniel

Cytat: admin w 2015-07-09, 11:46:07
Jadanie poza domem jest groźne dla zdrowia... ;)
Jeśli już to: ser żółty, wędlina, śmietanka 30%, orzeszki solone i zależnie od upodobań jakiś owoc lub suplement krzemowy (choć niekoniecznie). Wszystko do nabycia w pierwszym napotkanym markecie.  8)
I czytać uważnie nalepki.
Restauracje omijać, bo nagrywają... ;)  :lol:
Ale jakby to była restauracja, gdzie serwuje się certyfikowane dania optymalne, to czemu nie?

anakin

Cytat: Daniel w 2015-07-09, 10:09:08
Cytat: Rafa³S w 2015-07-09, 08:15:20
Musimy j± poznaæ. Jak zosta³a zrobiona i z czego, tudzie¿ mo¿na pos³u¿yæ siê spektrometrem.  :wink:
Przyk³adowo, otrzymujesz w restauracji talerz z jedzeniem. Nie masz pojêcia jak potrawa zosta³a przyrz±dzona, tylko widzisz miêso, ziemniaki, surówkê i jaki¶ sos. Pytanie jest: Ile jest w tej potrawie wêglowodanów? Obawiam siê, ¿e spektrometr, tego nie wyka¿e.

Google's Im2Calories app.

https://www.google.com/#q=google+im2calories&safe=off&tbm=nws

W przyszłości. Ale, póki co, oszacuje Ci jedynie przybliżoną liczbę kalorii. Projekt wciąż jest na etapie "produkcyjnym". Data premiery niewiadoma.

Tak pół żartem, pół serio, to każda potrawa w restauracji powinna mieć podane wartości odżywcze, tak jak jest w MCD.

vvv

Cytat: admin w 2015-07-09, 11:46:07I czytać uważnie nalepki.
I czytać too.  :wink:

http://s3.postimg.org/54zdize3n/kiszka_wiejska.png
(http://s3.postimg.org/54zdize3n/kiszka_wiejska.png)
8)

Jarek

A to kicha , polak potrafi