Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

Siłownia a ŻO

Zaczęty przez hologram, 2007-07-04, 22:29:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gavroche

Cytat: Dasna w 2014-02-16, 19:37:24
Mam sportowego ortopedę, ale na razie nie ma potrzeby.
Po wczorajszym treningu jest trochę bolesności, ale takiej ok. Jutro pojutrze basen, sauna. Pilates. Mogę wspierać się na przedramieniu i jest git. Nie odpuszczę ciężarów, bo moje pośladki mi już nie pozwolą.
Już Ci kiedyś pisałam, że najlepsze pośladki mają ciężarowcy. :lol:
Wiem, nawet byli ciężarowcy :wink:

Ty tu rządzisz, ale miarkuj się waćpanna :D

Dasna

Cytat: Gavroche w 2014-02-16, 19:39:45
Cytat: Dasna w 2014-02-16, 19:37:24
Mam sportowego ortopedę, ale na razie nie ma potrzeby.
Po wczorajszym treningu jest trochę bolesności, ale takiej ok. Jutro pojutrze basen, sauna. Pilates. Mogę wspierać się na przedramieniu i jest git. Nie odpuszczę ciężarów, bo moje pośladki mi już nie pozwolą.
Już Ci kiedyś pisałam, że najlepsze pośladki mają ciężarowcy. :lol:
Wiem, nawet byli ciężarowcy :wink:

Ty tu rządzisz, ale miarkuj się waćpanna :D
Miarkuję.

Byli ciężarowcy na pewno a jeszcze jak dalej ćwiczą to uch. :mrgreen: :lol:

Dasna

administ

Ale po co Ci to?  :shock:  :roll: :wink:

Dasna

Cytat: admin w 2014-02-18, 10:33:51
Ale po co Ci to?  :shock:  :roll: :wink:
To idzie robić jedną ręką. Póki prawy nadgarstek wyłączony, szukam ćwiczeń na jedną rękę.

administ

Biegać nie możesz, bo ścięgna, dźwigać nie możesz, bo nadgarstki, a teraz jeszcze lumbago chcesz sobie zafundować?  :shock: :?  :wink: :mrgreen:

Dasna

Cytat: admin w 2014-02-18, 10:39:26
Biegać nie możesz, bo ścięgna, dźwigać nie możesz, bo nadgarstki, a teraz jeszcze lumbago chcesz sobie zafundować?  :shock: :?  :wink: :mrgreen:
:lol: :lol:
Mogę robić wszystko, ale po co?
Dobieram sobie to co mi akurat pasuje i daje przyjemność. Taka ze mnie hedonistka. :D

Dasna

Ale faktem jest, że to ćwiczenie akurat do bezpiecznych nie należy. Wykonane źle może uszkodzić kręgosłup. :(

Dasna

Cytat: Dasna w 2014-02-18, 10:51:27
Ale faktem jest, że to ćwiczenie akurat do bezpiecznych nie należy. Wykonane źle może uszkodzić kręgosłup. :(
Chociaż myślę, że jak na początku zastosuje mały hantelek i skupię się tylko na technice to nie będzie źle. Natomiast za ciężki może zaszkodzić faktycznie.

Zyon

Plotki  8)
Work Buy Consume Die

Dasna

Cytat: Zyon w 2014-02-18, 11:10:02
Plotki  8)
W każdej plotce jest ziarno prawdy. 8)
Sprawdzę na sobie. :lol:

Blackend

Czekamy na relację.  :lol:

Dasna

Cytat: Blackend w 2014-02-18, 11:15:29
Czekamy na relację.  :lol:
Z Izby Przyjęć? :?  :lol: :lol:

Blackend

Na szczęście tam są kolejki i ciężko się dostać. ;)  :D

Dasna

Cytat: Blackend w 2014-02-18, 11:17:59
Na szczęście tam są kolejki i ciężko się dostać. ;)  :D
:( No, to fatalnie. A ja o niczym innym nie marzę, tylko żeby tam jak najszybciej się znaleźć. 8) :lol:

Dasna

http://www.youtube.com/watch?v=iP73piM12Cw
Też tak spróbuję, się pouczyć. Byle mi tylko talerz nie spadł na głowę. :?

Gavroche

Moim zdaniem wręcz przeciwnie, bardzo bezpieczne i dla kręgosłupa i dla barku :D

Rozróżnienie Side/Bent jest na początkującym levelu zupełnie zbędne, wystarczy wyciskanie boczne :D
Najlepiej się do tego nadaje nie hantla, a gryf łamany, który ujmujemy pośrodku.
Jedna z tulei ma znajdować się za głową, myślę, że ciężar będzie odpowiedni, nie może być zbyt lekki :D
Wizualizacja, że odpychamy się od gryfu, a nie wyciskamy go, jest tu kluczowa.
Taki zabieg sprawi, że jedna noga będzie zablokowana, druga ugięta i odstawiona nieco w bok.
Ciało na być maksymalnie napięte, pracujące ramię, najszerszy grzbietu, wypchnięte biodro i noga pod nim tworzą jedną kolumnę, podstawę wypychania.
Takie przesadne ugięcie ciała jak na filmie służy do podnoszenia wielkich ciężarów i na początku jest nieobowiązkowe :lol:

To jest jedno z niewielu ćwiczeń, które mocno angażuje najszerszy w ruchu wypychającym, dzięki temu nawet rozwalone barki mogą je wykonywać bez bólu, z supportem pleców.
Możesz zacząć się uczyć w domu, w futrynie drzwi :D
Stań pod framugą w rozkroku na szerokość barków.
Jedną rękę oprzyj na górnej belce.
Zacznij powoli odpychać się ręką od framugi, a nogami od podłogi.
Miej napięte proste brzucha oraz pośladkowe i płytko oddychaj.
W ciągu ok.10 sekund skumuluj napięcie do maksimum.
Zobacz jak stabilna jesteś, mając całe ciało usztywnione, zamiast pchać tylko ręką.

Zrób kilka prób, aż załapiesz o co chodzi z "odpychaniem" zamiast "wyciskaniem".
Masz zdaje się w domu krótki gryf :D
Postaw go pionowo przed sobą, załaduj na ramię i do dzieła!

Dasna

:D :D :D
No i dobrze Ci pisałam, że Cię kocham. :lol: :lol:

Dasna

Nie, nie mam już gryfu w domu. Tylko duże w wyglądzie hantle 4 kg.

Gavroche

Cytat: Dasna w 2014-02-18, 12:01:58
Nie, nie mam już gryfu w domu. Tylko duże w wyglądzie hantle 4 kg.
Uczyłem się tego ćwiczenia od białoruskiego trenera.
Oni je robili normalnie na treningach, zamiast żołnierskiego, dwumetrowym gryfem olimpijskim.
Niektórzy cisnęli po 150 kg, zdejmując sztangę ze stojaków do przysiadów :D

Próbuj hantlami, można wypychać dowolny ciężar, ale sztanga daje najlepszy balans...