Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

ciekawostki

Zaczęty przez kodar, 2008-01-03, 21:05:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

RafałS

A chciałem jeszcze dodać że gdy ostatnio to działało to nie było nas tyle we świecie i jak jeden poszedł po drewno to i dla drugiego obok zostawało bo nie było ich wielu, więc i las nie znikał itd, itp.  :)

Gavroche

Cytat: RafałS w 2014-04-21, 17:41:05
A chciałem jeszcze dodać że gdy ostatnio to działało to nie było nas tyle we świecie i jak jeden poszedł po drewno to i dla drugiego obok zostawało bo nie było ich wielu, więc i las nie znikał itd, itp.  :)
Mówiłem, rolnictwo to zuoooo :D

Blackend

Co to za wywrotowe, antysocjalistyczne poglądy?  :shock:
W waszym świecie trzeba by było pracować na siebie, a co z solidarnością społeczną, bezrobotnymi, darmową służbą zdrowia i innymi zdobyczami ewolucji? ;)

RafałS

A to dopiero potomkowie byliby wypracowali.  :wink:

Blackend

Może by im jakiego sfinksa zostawić ku przestrodze, ale czy zrozumieją? ;)

Gavroche

Cytat: Blackend w 2014-04-21, 17:59:38
Co to za wywrotowe, antysocjalistyczne poglądy?  :shock:
W waszym świecie trzeba by było pracować na siebie, a co z solidarnością społeczną, bezrobotnymi, darmową służbą zdrowia i innymi zdobyczami ewolucji? ;)
Urzekło mnie jakieś opowiadanie SF o świecie bez pieniądza, którego autora i tytułu nie pomnę, oraz film Tony'ego Halika, w którym stało, że Aborygeni przed skażeniem "kulturą" pracowali kilka godzin na dobę, a z tego głupków wioskowych i kaleki też wyżywili... :D

Blackend

I tam, ale mi perspektywa - praca kilka godzin na głowę.  :? ;)
A w takiej Szwajcarii niedawno było referendum aby każdy dostawał tysiaka na głowę za to tylko że jest - to mi siem podoba. ;)  :lol:

Gavroche

Cytat: Blackend w 2014-04-21, 19:33:16
I tam, ale mi perspektywa - praca kilka godzin na głowę.  :? ;)
A w takiej Szwajcarii niedawno było referendum aby każdy dostawał tysiaka na głowę za to tylko że jest - to mi siem podoba. ;)  :lol:
Za tysiaka nie ponudzisz się za bardzo :D

Blackend

To trzeba napuścić kolejnych nierobów aby wywalczyli więcej i koniecznie zabrac tym bogatym, bo po co im tyle pieniędzy?  :shock: ;)

Gavroche

Cytat: Blackend w 2014-04-21, 19:50:13
To trzeba napuścić kolejnych nierobów aby wywalczyli więcej i koniecznie zabrac tym bogatym, bo po co im tyle pieniędzy?  :shock: ;)
To jest kapitalne pytanie! 8)
Otwiera mnóstwo drzwi.
Odpowiedź na nie, znaczy się :D

Blackend

Nie zastanawiam sie nad tym, ponieważ nie mam nic przeciwko nadmiernemu gromadzeniu dóbr, bo wolność powinna być, jedynie pasożytnictwo jest naganne - zgodnie z przykazaniem, nie czyń drugiemu.... ale to w żadnych czasach nie zadziałało.  8)

jukor

I tam, ale mi perspektywa - praca kilka godzin na głowę.  :? ;)
A w takiej Szwajcarii niedawno było referendum aby każdy dostawał tysiaka na głowę za to tylko że jest - to mi siem podoba. ;)  :lol:

W Arabii Saudyjskiej mają mocno rozbudowany program socjalny. Arabowie dostają od państwa np. mieszkania. Żeby się lepiej żyło...wszystkim...i to bez cudów.

http://www.biztok.pl/waluty/wielkie-zaskoczenie-cia-ujawnia-kto-ma-najwiecej-kasy-na-swiecie_s15896/slide_7

Gavroche

Cytat: jukor w 2014-04-21, 20:08:17
I tam, ale mi perspektywa - praca kilka godzin na głowę.  :? ;)
A w takiej Szwajcarii niedawno było referendum aby każdy dostawał tysiaka na głowę za to tylko że jest - to mi siem podoba. ;)  :lol:

W Arabii Saudyjskiej mają mocno rozbudowany program socjalny. Arabowie dostają od państwa np. mieszkania. Żeby się lepiej żyło...wszystkim...i to bez cudów.

http://www.biztok.pl/waluty/wielkie-zaskoczenie-cia-ujawnia-kto-ma-najwiecej-kasy-na-swiecie_s15896/slide_7
Jak połowa się wysadziła w powietrze...

Blackend

Blackend

Cytat: jukor w 2014-04-21, 20:08:17

W tym sęk, że to niewolnictwo - nie chciałbym od kogokolwiek mieszkania.  8)

jukor

Z ich perspektywy niekoniecznie tak to wygląda. Większość niczego innego nie zna i chyba nie czują się niewolnikami. A może są szczęśliwi na swój sposób.

Blackend

Z ich być może nie, ale z mojej tak.  8)
Generalnie nie ma nic za darmo, bo nikt jeszcze nie wymyslił perpetum-mobile - trzeba niestety-stety pracować, najlepiej jeśli się da głową.  8)

jukor

Jednak co niektórzy próbują mur rozbijać.  :)
Poza tym, nigdy nie było tak i jeszcze długo tak nie będzie, żeby wszyscy pracowali głową. A wielu, powinno dostać zakaz wykonywania jakiejkolwiek pracy umysłowej. Dożywotnio - dla dobra ogółu.

Gavroche

Cytat: jukor w 2014-04-21, 21:11:30
Jednak co niektórzy próbują mur rozbijać.  :)
Poza tym, nigdy nie było tak i jeszcze długo tak nie będzie, żeby wszyscy pracowali głową. A wielu, powinno dostać zakaz wykonywania jakiejkolwiek pracy umysłowej. Dożywotnio - dla dobra ogółu.
Ja pamiętam czasy jak pierwsza zmiana kopała rów, a druga go zakopywała i wszyscy brali kasę :D

jukor

No i komu to przeszkadzało. :) Wszyscy mieli zajęcie i czuli się potrzebni. Teraz stres, nerwica z braku pracy.