Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

ciekawostki

Zaczęty przez kodar, 2008-01-03, 21:05:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

Coś ciekawego, czy czakry szmakry?  :roll:

MariuszM

poczatek obiecujacy, pozniej troche kopiuj wklej nie mysl z badan w stylu: organizm spala na godz 1g tusciu,czyli 24g na dobe,ale gdy brakuje go w bilansie kcal trzeba dolozyc go tak do 30%, 70-80g/24h,aby teoria diety srodziemnomorskiej nie odeszla w niebyt smiercia naturalna.... :)
Bomba kalorymetryczna swoje a bilans in vivo uzyskiwania energii ATP swoje
tuscie 71%
glukoza jeszczy prz zalozeniu 38 moli ATP z 180g glukozy 60%  nie uwzglednilchyba  produkcji endogennych amino
na koncu bialko Jarmulki ;) 22%
Suma sumarum polecam ta ksiazke 1 oraz 2 czesc :D

administ

Zawsze jakieś cyferki do przeanalizowania są.  8)

MariuszM

Dobrze sie czyta, 100 str mozna pyknac w jeden dzionek. :)
Ksiazka dla analitycznych umyslow ;)

Gavroche

renia

Kobiety z brodą i faceci z piersiami to teraz będzie pewnie wymóg unijny... :shock: 8)

Blackend

Jeśli ślimak to ryba, to dlaczego facet nie może być kobietą i odwrotnie? ;)

renia

Nie zaczynaj z tą rybą... :evil: :lol: :wink:

Gavroche

Ewolucyjne uwarunkowania cech kobiecych:
http://www.edunauka.pl/bioteoevolkob.php
;)

MariuszM

Cytat: MariuszM w 2015-01-18, 09:16:38
Ba lubimyczytac.pl/ksiazka/44561/zarys-bioenergetyki-czlowieka-homeostaza-organizmu-doroslego
Ach te "autorytety"....  8)

"W warunkach tlenowych proces utleniania glikogenu  w mięśniach przebiega nieco inaczej,co można przedstawić  wzorem:

glikogen+6O2+36Mg ADP-+36HPO4 2-+36H+--->6CO2+6H2O+36MgATP2-

vs

Jeżeli tempo wnikania tlenu z krwi tętniczej do mięśnia nie wystarcza do przejmowania elektronów uwalnianych w procesach metabolicznych,czyli gdy mięśnie pracują w tzw. warunkach beztlenowych, to glikolizie ulega glukozo-6-fosforan pochodzący z rozpadu glikogenu, a produktem tego rozpadu jest mleczan.. Gdy tempo dostawy  tlenu do mięśni jest wystarczające, mamy do czynienia z utlenianiem glukozy, która wniknęła z krwi w wyniku czego powstaje dwutlenek węgla i woda ( w procesie glikolizy  glukoza ta musi oczywiście najpierw ulec przemianie w glukozo-6-fosforan). Glukoza we krwi pochodzi z wątroby (..)"
tamże str 77--85

Że Ci "biedni" studenci nie głupieją oraz nie zastanawiają się nad tym, co czytają .....?!! :shock:
Osobiście męczyłbym swojego prosa, aby mi wytłumaczył jak krowie na rowie rolę glikogenu mięśniowego przy wysiłku aerobowym vs anaerobowym :lol:
Ciekawe, czy zaliczyłbym semestr,rok? ;)

Gavroche

Na bank nie :lol:
Ja kiedyś, wykładowcy kynologii, próbowałem wytłumaczyć, że dingo to rasa, nie gatunek psa i...musiałem odszczekać. :lol:
Rację ma zawsze ten z pilotem w ręku. ;)

MariuszM

Niezłe akcje, a to "kwiat intelektualny" narodu polskiego-kadra dydaktyczna kopiuj-wklej-nie myśl  :lol: 8)

Gavroche

Bo nauka to walka o granty za pomocą stopni. 8)
Myślisz, że płodny naukowiec to ile pomysłów swoich zdolnych podopiecznych ukradł?
Wszystkie dostępne. ;)
Pewno kilku skrzywdziłem tak mówiąc... :lol:

MariuszM

Nazwiska,adresy i ile jobli dostał :D :P :D

Gavroche

Pojęcia nie mam. :D
Miałem zostać na uczelni, ale porządek dziobania mi się nie podobał, no i zapiłbym się bankowo.  :lol:

renia

Cytat: MariuszM w 2015-01-20, 20:47:32

Duda ma adresy i telefony, nawet wie gdzie mieszkają... 8)

MariuszM

Cytat: renia w 2015-01-20, 20:52:14
Cytat: MariuszM w 2015-01-20, 20:47:32

Duda ma adresy i telefony, nawet wie gdzie mieszkają... 8)
Nie przepadam za Politykami  8) :lol:

Blackend

Teraz już nawet w czasie wyborów, bo ordynacja wyborcza tak jest ustawiona, że i tak wchodzą ci którzy ustalili to między sobą.  :D

Gavroche