Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

ciekawostki

Zaczęty przez kodar, 2008-01-03, 21:05:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

Cytat: Blackend w 2015-08-04, 10:20:30
Ale tu chodzi o samopoczucie jak przy markowych ciuchach, kupując wiejskie jestem bardziej opty od tego z Biedronki. ;)

Do tego nie wiadomo jakie toksyny zgarnia taka kura wolnowybiegowa, a w klatce wszystkie toksyny pod kontrolą! ;)  :lol:

renia

To może jeszcze ludzie powinni siedzieć w klatkach, żeby być pod kontrolą? :roll:

Gavroche

Jajko to jajko, nie ma co piętnować wersji nominatywnej czy alternatywnej. ;)
Ale ludzie zawsze znajdą powód do "bycia lepszym" od innych, ale jaja! :P

administ

Cytat: renia w 2015-08-04, 14:09:01
To może jeszcze ludzie powinni siedzieć w klatkach, żeby być pod kontrolą? :roll:

Naturalnie, szczególnie ci, co im Kwaśniewski wolnowybiegowy nie działa, chociaż przestrzegają wszystkich "formuł". ;) :lol:

Diogenes z Synopy

Cytat: admin w 2015-08-04, 14:06:22
Do tego nie wiadomo jakie toksyny zgarnia taka kura wolnowybiegowa, a w klatce wszystkie toksyny pod kontrolą! ;)  :lol:

Nawet nie są kontrolą mieszalni pasz, bo dobry hodowca robi wszystko, aby zwiększyć wydajność i dodaje świństwa.
Nawet koguta taka kura w życiu nie widziała.  Więc jaja nie są zapłodnione. A nie zapłodnione, jak huczy internet , to kicha ;-)

Nie wszystkie kury wsiowe biegają po wysypiskach śmieci i dziobią świetlówki :) 

Cytat: Gavroche w 2015-08-04, 14:09:46
Jajko to jajko, nie ma co piętnować wersji nominatywnej czy alternatywnej. ;)

tak samo jak  łopatka to łopatka. Figa, z daleka rozróżnię łopatkę z biedry od łopatki od gospodarza. :)  Tą z biedry w piłkę można grać.  ;-)

Cytat: Blackend w 2015-08-04, 10:20:30
Ale tu chodzi o samopoczucie jak przy markowych ciuchach, kupując wiejskie jestem bardziej opty od tego z Biedronki. ;)

Oszczędzacie na jedzeniu, aby buty firmowe kupić do biegania, jak tak można? !  ;-)

Będę biegał boso....

Jarek

Ja jednak u dobrodziejki kupuje ,nawet niech będą gorsze od kupnych ,ale tak mam ,może to zdrowe placebo :lol:

administ

Cytat: Diogenes z Synopy w 2015-08-04, 15:20:47
jak huczy internet , to kicha ;-)

Jasne, zbiorowa mądrość zawsze przeważy!  :lol:

Gavroche

Pytanie nie jest czy odróżnisz, bo jaja każdy odróżni po pieczątce lub jej braku, pytanie jest jak to wpływa na Twoje zdrowie. ;)
A jajo to komórka rozrodcza wraz z błonami, więc jest dobrze zabezpieczona, z części zapłodnionych jaj od tych biednych kur fermowych, klują się normalne nioski do remontu stada przecież.  :D
A, że niezapłodnione to tylko lepiej, dłużej się przechowują i parametry mają stabilniejsze.

Współczesna produkcja zwierzęca jest bardzo dobra, nie ma co narzekać, ale jak ktoś wierzy, że różnice w wyglądzie to oznaka lepszości, a nie rasy, wieku, paszy i warunków, to nic go nie przekona. :D

W terrarystyce jest podobny pogląd, że zwierzęta przeznaczone na karmę mają być jak najlepszej "jakości", a prawda jest taka, że drapieżniki wybierają i osiągają ofiary najmarniejsze, stare, chore, kulawe czy zagłodzone, bo mniej energii na to tracą. ;)
Niestety współczesna nauka coraz częściej przypomina religię z jej biblią w Internecie. :(

Diogenes z Synopy

Cytat: Gavroche w 2015-08-04, 15:33:29a prawda jest taka, że drapieżniki wybierają i osiągają ofiary najmarniejsze, stare, chore, kulawe czy zagłodzone, bo mniej energii na to tracą. ;)

ja będę wybierał te co trudniej zdobyć, jak z dziewczyną  ;-)

współczesna nauka to nie religia, tylko biznes. Biznes kreuje potrzeby.  Z dystansem podchodzą do odkryć dzięki którym będę bardziej szczęśliwy ;-)

Gavroche

Szczęście to stan umysłu. ;)

Diogenes z Synopy

mówią, że pszenica to też stan umysłu  ;-)

co potwierdzam.

Gavroche

Pszenica to zbiorcza nazwa grupy traw zwanej zbożami, kilka gatunków, kilka ich mieszańców, trochę mutantów i trochę GMO. ;)

http://m.wyborcza.biz/biznes/1,106501,15807672,Jak_sie_nie_dac_zrobic_w_jajo__Ktore_jaja_sa_najlepsze_.html

zofijeczka

Jeszcze pozostaje kwestia tego jak sie kury traktuje. Ja kupuje jak moge od tych co grzebia gdzie chca bo maja lepsze zycie

Gavroche

"Filet z dorsza, rzecz niezgorsza
Tu pojawia się pytanie:
Czy dorsz też ma takie zdanie?"
:lol:

administ

Cytat: zofijeczka w 2015-08-05, 00:47:27
Ja kupuje jak moge od tych co grzebia gdzie chca bo maja lepsze zycie

A co to za życie, gdy trzeba sposobić się do rosołu!  :shock: ;)

renia

Może one lubią rosół... 8) :lol:

Gavroche

Przecież rosół to prawie mocz, bez jaj. ;)

Blackend

5 jakoś nienaturalnie wygięta, ale poza tym całkiem fajne.  8)

Jarek

Nawet trochę straszy  :lol: