Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

ciekawostki

Zaczęty przez kodar, 2008-01-03, 21:05:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

Cytat: Diogenes z Synopy w 2015-08-24, 18:25:33
w dzisiejszym szumie informacyjnym trudno odgadnąć, co prawda a co fałsz.

I to jest zbawienne...  8) ;)

administ

Zyon

Cytat: admin w 2015-08-24, 17:50:53
Ciekawa koncepcja. ;)
Jednakże objawy utożsamiane z glutenozą i rzekomą nietolerancję mlecznych mają inną przyczynę, o której już też tu pisałem. Wystarczy sobie odszukać...  8)
Ale obowiązku nie ma, a nawet lepiej niektórym jak dalej będą walczyć z "nieszczelnością jelit"  :lol:
"Walka" o zdrowie to czesto sens zycia, wiec nie dadza sobie tak latwo zabrac tych "przyczyn" i "chorob".
Zdrowy czlowiek ma nudne zycie, nie ma for dla zdrowych, nie ma gdzie pogadac. Poza tym kazdy wtedy by pisal to samo, ze zdrowy i tyle.
A tak nieszczelne jelita, glutenoza, nietolerancja laktozy, rotacje, nietoleranty, mnostwo objawow, jest o czym gadac :D
Niektorzy to pewnie te choroby sobie wymyslaja zeby miec o czym gadac :D
Work Buy Consume Die

administ

:shock:
No jak nie ma for dla zdrowych?  :shock:
Przecież tu sami zdrowi z niewielkimi wyjątkami... ;)  :lol:

Diogenes z Synopy

Cytat: Diogenes z Synopy w 2015-07-29, 14:23:22
no tak, ale po co było narażać na koszty rodzinę.  W Austrii ...   Przecież nasi też takie operacje potrafią przeprowadzić, efekt końcowy jest taki sam.

trzeba honor zwrócić naszym specjalistom. może nie przeoczyli by zakrzepu. Ale mądry człowiek, a sam uwierzył w tę propagandę, że najlepiej skalpelem się leczyć. I że moja insulina jest najlepsza na cukrzycę. Myślałem że tacy nie wierzą w to co mówią. A jakże się myliłem ;-)

Gavroche

Cytat: admin w 2015-08-24, 18:35:58
:lol:

Zyon

Cytat: Gavroche w 2015-08-24, 18:37:15
Cytat: admin w 2015-08-24, 18:35:58
:lol:
:lol: :lol:
Kurde.......az mi gil nosem wyszedl  :lol: :lol:
Work Buy Consume Die

Diogenes z Synopy

Cytat: Zyon w 2015-08-24, 18:38:32

i dławienie w gardle też masz?  ;-)  to może być .......

administ

Zyon

Cytat: Diogenes z Synopy w 2015-08-24, 18:41:16
Cytat: Zyon w 2015-08-24, 18:38:32

i dławienie w gardle też masz?  ;-)  to może być .......
Nie, kawe pilem i sie zakrztusilem  :lol:
Work Buy Consume Die

Zyon

Glutenowcom mozna zalecic to  :lol:
(http://img8.demotywatoryfb.pl//uploads/201508/1440170484_6hvzve_600.jpg)
Work Buy Consume Die

administ

I to jest przerażające właśnie, że w to mogą uwierzyć...  :shock: :(
Ale szybko ich zaś pokręci podagra, albo inna miażdżyca i potulnie wrócą do chleba ze smalcem... ;)  8)

Diogenes z Synopy

na bezglutenówce zamienia się tylko mąkę glutenową na bezglutenową. Wszystko wtedy jest utrudnione. Piecze się chleb z orzechów lub amarantusa,
pierogów nie polepisz, babki piaskowej nie upieczesz. Dużo szkodliwych potraw niechcący staje się wykluczone. Zyon poogladaj sobie przepisy Davis`a ( Kuchnia bez pszenicy 500 - coś takiego ), ile ceregieli, ażeby coś zrobić. 
Zamiast tego sławetnego chleba ze smalcem trzeba zrobić np omlet z avokado, czy leczo z pomidorów z kiełbasą. No chyba że ktoś idzie na łatwizną i kukurydziane bułki kupuje. Ale nie po to zmienia się coś w życiu, aby z jednej paszy przechodzić na drugą, podobną. Ja to tak rozumiem.

Zdjęcie z potrawą smakowite, dawno mięsa nie jadłem.  ;-)

Gavroche

Czyli cała dieta się zmienia, co nie? :lol:

Ale ja nie o tym, moja pani miała "od zawsze" katary sienne i pozatykane zatoki.
A po przejściu na DJ i zwiększeniu spożycia zbóż i twarogu, a ograniczeniu tłuszczu, przeszło po kilku miesiącach. ;)

vvv

Cytat: admin w 2015-08-24, 18:43:37
Rotacja? :roll: ;)

http://www.instytut-mikroekologii.pl/imupro/
Cytat(...)
Dzięki oznaczeniu produktów, które alergizują, możliwe jest stworzenie indywidualnego profilu immunologicznego doboru żywności. Stopień alergizacji poszczególnych produktów spożywczych oznaczony jest ilościową skalą od 1 do 4. w zależności od nasilenia reakcji.

Pacjent otrzymuje również wskazówki dotyczące wdrożenia odpowiedniej diety eliminacyjno-rotacyjnej.

Zastosowanie diety eliminacyjnej, czyli z wykluczeniem alergizujących produktów, pozwala na „wyciszenie” stanu zapalnego i znaczne złagodzenie objawów, a często całkowite ich wykluczenie. Alergia opóźniona jest stanem przejściowym, nie jest konieczne stosowanie diety do końca życia.

(...)
:wink:

Diogenes z Synopy

Cytat: Gavroche w 2015-08-24, 20:59:27
A po przejściu na DJ i zwiększeniu spożycia zbóż i twarogu, a ograniczeniu tłuszczu, przeszło po kilku miesiącach. ;)

każda dieta na swój sposób jest lepsza niż bezrozumnie wciąganie koszyka z biedronki. Nawet wege.  Wydaje mi się, iż przejście na rzeczy nieprzetworzone z wysoko przetworzonych już daje jakąś nadzieję poprawę, i jest skokiem jakościowym, szokiem dla organizmu ;-)

ta mityczna długowieczność na wsi, to także brak żywności przetworzonej.

Na mojej ulicy 25 lat temu jakoś normalnie ludzie wyglądali, względnie  ;-)  Z chwilą pojawienia się biedronek, coś znimi zaczęło się stawać. Łatwizna, idziesz za winkiel do biedry i obiad kupujesz ( w proszku np )  .

Teraz ci ludzie to same rolmopsy, biodrzaści, ledwo się ruszają, sapią i zganiają na starość ( mają po 50-60 lat).   Tylko sąsiad co ma kury i szklarnie normalnie wygląda.

vvv

Cytat: Diogenes z Synopy w 2015-08-24, 21:14:03Wydaje mi się, iż przejście na rzeczy nieprzetworzone z wysoko przetworzonych już daje jakąś nadzieję poprawę, i jest skokiem jakościowym
Podzielam tę opinię, że chemia spożywcza i farmaceutyczna to podstawa by sobie rozwalić barierę jelitową, późniejsze "przeciekanie" białek z reakcją IgG to już w zasadzie skutek.
8)

Zyon

Cytat: Diogenes z Synopy w 2015-08-24, 20:53:09
na bezglutenówce zamienia się tylko mąkę glutenową na bezglutenową. Wszystko wtedy jest utrudnione. Piecze się chleb z orzechów lub amarantusa,
pierogów nie polepisz, babki piaskowej nie upieczesz. Dużo szkodliwych potraw niechcący staje się wykluczone. Zyon poogladaj sobie przepisy Davis`a ( Kuchnia bez pszenicy 500 - coś takiego ), ile ceregieli, ażeby coś zrobić. 
Ogladalem, wiecej ceregieli niz tego jedzenia. W dodatki maka to maka, czepianie sie jakiegos jednego bialka to troche takie szukanie usprawiedliwienia za wlasne porazki. Wiekszosc osob chorych na glutenoze spedza czas na szukaniu erzacow i generalnie czytaniu etykietek.
Work Buy Consume Die

vvv

Cytat: Zyon w 2015-08-24, 21:44:51W dodatki maka to maka, czepianie sie jakiegos jednego bialka to troche takie szukanie usprawiedliwienia za wlasne porazki.

Ja bym rozróżnił mąki ze zbóż zawierające białka zbożowe od "mąk" z roślin niezbożowych, które białek zbożowych nie zawierają,

dlatego wydało mi się dosyć zabawne rozdzielanie mąki pszennej na gluten pszenny i izolat białek pszennych.

Kłopoty z glutenem i kłopoty z nietolerancją białek zbóż są dosyć podobne do kłopotów z laktozą i nietolerancji białek mlecznych. Oczywiście, żeby było o czy dyskutować to trzeba założyć, lub sprawdzić, że bariera jelitowa jest naruszona i występują we krwi przeciwciała IgG dla tych produktów.

IMHO
8)

Zyon

Ja wiem Adam, ze ty bys rozroznil, w koncu jestes specjalista od dzielenia wlosa na czworo :D
Ale najpierw zadaj sobie pytanie - po co?
Nie jesc i nie zawracac sobie glowy rotacjami i innymi bajkami, proste i skuteczne. Kaze ktos jesc te bulki?
Work Buy Consume Die