Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

ciekawostki

Zaczęty przez kodar, 2008-01-03, 21:05:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

Jarek

O tak ,to jest kompromis warty uwagi .Bo dobrem można szkodzić innym ,a po co  :lol:

administ

Chociaż nie, szkoda mięsa na hamburger's, trzeba strączkowe bardziej propagować. Ostatecznie białe mięso jest do akceptacji, bo to teraz napuszona woda z antybiotykami i stymulatorami wzrostu...  8)
Marchewka jest zdrowsza.  8)

renia

Cytat: Dasna link=topic=4843.m :roll:sg408855#msg408855 date=1452347068
http://tipy.interia.pl/artykul_19844,jak-zrobic-nalewke-z-jajek-na-osteoporoze.html  8)

To oni nie wiedzą, że przy osteoporozie potrzebny jest głównie kolagen a nie wapń? :roll: :?

Helena

Cytat: renia w 2016-01-10, 08:44:40
Cytat: Dasna link=topic=4843.m :roll:sg408855#msg408855 date=1452347068
http://tipy.interia.pl/artykul_19844,jak-zrobic-nalewke-z-jajek-na-osteoporoze.html  8)

To oni nie wiedzą, że  przy osteoporozie potrzebny jest głównie kolagen a nie wapń? :roll: :?
Ale najpierw trzeba stworzyć warunki, aby kolagen był przyswajalny.
Np. uszy świńskie z octem.

administ

A na co zdrowemu, dojrzałemu jakiś kolagen?  :shock:
Toż to białko o stosunkowo długim okresie półtrwania w stosunku do innych białek... ;)  :lol:
O ile kolagen powięziowy wymienia się po około 100 dniach, to ten kostny, stanowiący około 80% masy kości, przez wiązanie z wapmiem, magnezem i fosforem jest praktycznie "wieczny", no chyba, że kto se winogrona zamiast mięsa na osteoporozę stosuje, to wtedy faktycznie mogą być kłopoty.  8)

Gavroche

Cytat: admin w 2016-01-10, 10:19:12
A na co zdrowemu, dojrzałemu jakiś kolagen?  :shock:
Toż to białko o stosunkowo długim okresie półtrwania w stosunku do innych białek... ;)  :lol:
O ile kolagen powięziowy wymienia się po około 100 dniach, to ten kostny, stanowiący około 80% masy kości, przez wiązanie z wapmiem, magnezem i fosforem jest praktycznie "wieczny", no chyba, że kto se winogrona zamiast mięsa na osteoporozę stosuje, to wtedy faktycznie mogą być kłopoty.  8)
Wiesz, właśnie takie informacje są dla mnie najatrakcyjniejsze na tym Forumie. :D
Oczywiście rozumiem, że Ciebie już mgli od tego kolagenu... ;)


Jarek

Bo Admin wie jak do kogo trafić ,dla Ciebie pisze  naukowo plus biochemia ,dla mnie wystarczy jak napisze ,że dzień bez żółtek i sera to dzień stracony :lol:

administ

Niestety, ale gotowana skóra z boczku, najlepiej ze szczeciną, w dalszym ciągu należy dla mnie do przysmaków, ale z twarogu kolagen też łacnie powstaje. ;)

Blackend

Cytat: Gavroche w 2016-01-10, 10:44:20
Oczywiście rozumiem, że Ciebie już mgli od tego kolagenu... ;)

Po 50 latach w koło Macieju o tym samym, a i tak z tego tylko rozumieją formułę 30g, to każdego zemgli. ;)  :lol:

Gavroche


Jarek

A bo naukowo jest zdrowiej  :lol:

Diogenes z Synopy

Zauważyłem, że najwięcej kolagenu można wyciągnąć z kolan cielęcych, czy jałówki. Wywar po ugotowaniu nie jest już wodą. Gęsty klej. Kiedyś próbowałem obgryźć takie kolano i nie dałem rady, za bardzo syci. Na cały dzień.    8)  ;-) 
Z  tego powodu za często tego nawet nie jemy. Za bardzo białkowo.

Jarek

A jeszcze więcej jest w ślimakach ,ale trzeba je jeść w całości bo kolagenu nie przyswoisz . :lol:

administ

Najlepsza była "krytyka" zaleceń Kwaśniewskiego, bo przecież "wiadomo, że się kolagen nie trawi"...  :lol:
Bo tak jakiemuś "naukowcowi" wyszło... ;)  :lol:
Albo, "po co kolagen, jak to żelatyna".  :lol:
Normalnie ubaw po pachy.  8)

Jarek

Jak to naukowiec ,uczony ,ale nienauczony  :wink:

administ

"Gówno chłopu, nie zegarek" - biedny Doktor nigdy nie potrafi się z tym pogodzić...  :?

Teresa Stachurska

Każdemu na miejscu Doktora trudno byłoby w takim otoczeniu funkcjonować. Z problemami człowiek sobie radzi, ale nie z absurdami.

administ

Nie każdy ma taką ochronę i wsparcie ze strony najbliższych.  8)

renia

Teraz tak. :D Ale dawniej "walczył" sam z... głupotą naukową... :?