Aktualności:

1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.

Menu główne

ciekawostki

Zaczęty przez kodar, 2008-01-03, 21:05:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

Ale to skala logarytmiczna, dziesiętna, więc między szeptem, rozmową i startem odrzutowca w  liczbie dB jest niewielka różnica...  8)

RafałS

Cytat: Jazzman w 2013-02-26, 12:34:18
W TV mówili też np. o ekranach akustycznych (moja branża). Że takie to zło jest i drogo w pioruny, a na dodatek lasy się chroni a nie ludzi. Zamiast zmienić ustawę, żeby do takich sytuacji nie dochodziło, podnieśli normy hałasu o 6dB!! 3dB głośniej to znaczy 2 razy więcej samochodów lub dwa razy większa prędkość podróży. Efekt - teraz żeby komuś zaprojektować ekran, musi być na drodze 4krotnie większy ruch. Ludzie będą mieli taki sam hałas jak wcześniej, ale o tym juz się nie dopowie :) A lasy i tak będą ekranowane, bo te nie z zalecenia akustyka tylko ornitologa są budowane :P
Normy są warte tyle co biznes pod nie planowany i dla którego są stanowione.  :(
Ciekaw jestem czy nadal umieszcza się na niektórych ekranach sylwetki ptaków drapieżnych, celem odstraszania innych ptaków bo podobno nie sprawdziło się to. Ptaki nie robiły sobie nic z tego i rozkwaszały się mimo to na przezroczystych elementach z tymi sylwetkami.
Pierwsze słyszę że ornitolodzy budują lasy, ja podejrzewałem że to bardziej przemysł drzewny ustalił ile, gdzie i jakich ma zostać drzew w leśnych ostańcach.
Na koniec pytanie ciekawostka dla każdego - Lasów ogromnie ubyło i może nadal ubywać. Ludzi przybyło i tendencja przyrostowa jest ciągła. Kogo lub co należy bardziej chronić?  :roll: :D

Jazzman

Oczywiście chodziło mi o ekrany dla ptaków ;)

Co do sylwetek ptaków, to naklejki - pasy są są bardziej skuteczne.

Blackend

Cytat: RafałS w 2013-02-26, 14:09:12
Na koniec pytanie ciekawostka dla każdego - Lasów ogromnie ubyło i może nadal ubywać. Ludzi przybyło i tendencja przyrostowa jest ciągła. Kogo lub co należy bardziej chronić?  :roll: :D

Zawsze ludzi...przed innymi ludźmi  :?  8)

RafałS

Cytat: Blackend w 2013-02-26, 17:09:27
Zawsze ludzi...przed innymi ludźmi  :?  8)
Właśnie i tu paradoksalnie  :wink: przydałby się las. Po to żeby nikt nikomu marchewki nie skrobał.  :D

administ

renia

Nie wstyd tym naukowcom, że nie wiedzą co jest zdrowe dla człowieka?

Gavroche

Cytat: renia w 2013-02-27, 07:45:43
Nie wstyd tym naukowcom, że nie wiedzą co jest zdrowe dla człowieka?
Nikt nie wpadł na to, że rośliny spichrzają cukry, a zwierzęta magazynują tłuszcz.
Więc muszą ich używać w razie potrzeby...

administ

"Naukowcy" od diety, od kilku pokoleń mają wszczepione w geny, że energia jest z cukru, a tłuszcz się odkłada na zapas, z którego się nie korzysta, bo energia jest z cukru.  :D
Jest to bardzo szkodliwa dziedziczona cecha przez kolejne pokolenia "naukowców" dietetyków!  8)

administ

Cytat: Gavroche w 2013-02-27, 07:53:48
Nikt nie wpadł na to, że rośliny spichrzają cukry, a zwierzęta magazynują tłuszcz.

Ale jak zwykle jest coś, co do teorii nie pasuje - oleiste.  :?

Gavroche

Z innej beczki.
Z ogórkami.
Jak to jest, że dobre bakterie z ogóra dotrą do jelitkowa, a hanniusiowe enzymy z surawki nie?
Tak mi chodzi po głowie.

Gavroche

Cytat: admin w 2013-02-27, 08:08:20
Cytat: Gavroche w 2013-02-27, 07:53:48

Ale jak zwykle jest coś, co do teorii nie pasuje - oleiste.  :?
Wszystko pasuje, nasiona i okołonasienne są organami generatywnymi, roślina z nich nie odzyskuje energii.

Zyon

Cytat: admin w 2013-02-27, 07:34:20
http://zdrowie.dziennik.pl/diety/artykuly/420560,dieta-srodziemnomorska-najlepsza-dla-serca.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Dziennik-PL+%28RSS+-+Dziennik%29 - zalecana powszechnie dieta niskotłuszczowa nie poprawia zrujnowanego zdrowia. Dodatkowo kilka mitów śródziemnomorskich.  :D
Francesco Perugini Billi, ktory napisal ksiazje Jedz tłusto i bądź zdrowy raczej by sie nie zgodzil  :lol:
Work Buy Consume Die

administ

Cytat: Gavroche w 2013-02-27, 08:10:55
Z innej beczki.
Z ogórkami.
Jak to jest, że dobre bakterie z ogóra dotrą do jelitkowa, a hanniusiowe enzymy z surawki nie?
Tak mi chodzi po głowie.

Bo hanniusiowe enzymy się denaturują w żołądku, a ogórkowe  bakterie idą sobie dalej...
Formy wegetatywne, aby nie pytać dlaczego idą dalej, a nie giną w niskim, czy wysokim pH.  :D

Zyon

Wiec to co mowi hannibal o tym, ze w obrobionym tluszczu enzymy gina a w surowym nie gina i pomagaja dalej to bajanie?
Work Buy Consume Die

administ

Pomagają tłuszczowi jełczeć, a białku gnić, ale jest to jakaś "forma trawienia pozaustrojowego", więc to taka jakby zimna obróbka kulinarna.  :D
Czyli żadne bajanie!  :wink:

Zyon

Cytat: renia w 2013-02-27, 07:50:41
Następny "mądry" artykuł...przynajmniej pamiętali o szpinaku... :D

http://kuchnia.wp.pl/fototematy/417/1/1/owoce-i-warzywa-ktore-zawieraja-duzo-zelaza.html
wiem kto sie juz cieszy i smieje pod wasem myslac "mialem racje"  :D
Work Buy Consume Die

renia

Myślę, że to jakiś facet... :roll: :lol: