Aktualności:

Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com

Menu główne

Ostrzyce - 2017 (27-28 maja)

Zaczęty przez renia, 2017-02-27, 10:28:16

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

Poczytałem sobie trochę o tym "kolagenie" w kilku biochemiach i nic ciekawego tam nie piszą, z wyjątkiem tego, że w jednej napisali - tej dla studentów medycyny, że "się nie trawi" - co jest oczywistą bzdurą, a także, że jest "nierozpuszczalny w wodzie", co też jest nie do końca prawdą, ale najśmieszniejsze, że większość internetowa w to uwierzyła, jak w chorysterol...  8)
Nudzi mnie takie tłumaczenie podstawowych informacji z dziedziny życia biologicznego, tym bardziej, że nic nowego się nie dowiaduję.  :?
"Nic nowego pod Słońcem"... ;)

renia

W biochemii chyba nic nowego nie może powstać, chociaż kto to wie... :roll: Jedynie mogą coś nowego poznać o czy nie wiedzieli, albo "wiedzieli" źle... :roll:

administ

:lol:
Niestety w biochemii nie ma już nic do odkrycia, choć bez przerwy "coś odkrywają", bo podręczników biochemii nie znają... ;)  :lol:
Niektórzy na domniemaną "formułę 30g" tak zacietrzewieni, że nawet nie wiedzą jak organizm produkuje z cukru i tłuszczu aminokwasy endogenne, choć w każdym podręczniku jest to podane, ale nie moja to brocha, bo ja z siebie durnia nie robię, choć niektórym się zdaje, że a jakże!  A mnie to nie przeszkadza...  8)
Na tej zasadzie teraz w Karolinska "odkrywają" też "dietę tłuszczową", co w badaniach im wychodzi, że leczy wszystko, co do tej pory było nieuleczalne, bo udają, że o Doktorze nic nie wiedzą, choć sami przyjęli zgłoszenie kandydatury w dziedzinie medycyny i fizjologii lek.med Jana Kwaśniewskiego przez pewną instytucję z Wiednia...  :lol:
Rzygać mi się chce jak wspominam te paskudne dla Doktora lata, ale cóż począć, lud chciał być zdrowy, to dostał metodę.  :D

renia

Najważniejszą obowiązującą zasadą dietetyczną nadal jest to, żeby nie jeść cholesterolu, bo odkłada się w tętnicach... :? 8)

Blackend

Generalnie higiena jest nudna i mało dla ludzi interesująca, wszyscy uwierzyli że choroba nie wybiera i bierze się znikąd, a jak się człowiek źle czuje to bierze pastylkę.  :lol:
Gdy jeszcze dawałem się wciągać w gadanie o ŻO, to zauważyłem, że już po minucie nikt nie słuchał lub próbował zakończyć - no dobrze, to co mam wziąć aby mi się polepszyło?  :lol:

Blackend

Cytat: admin w 2017-05-04, 08:14:29
Rzygać mi się chce jak wspominam te paskudne dla Doktora lata, ale cóż począć, lud chciał być zdrowy, to dostał metodę.  :D

Tak jesteśmy skonstruowani, chętnie dzielimy się swoimi talentami i wiedzą, to nasza immanentna cecha.  8)
Też to robisz, tylko już nie misyjnie, a zwyczajnie altruistycznie.  8)

administ

Zaraz mi się odblokowało, jak jedna nastawiona redaktorka i trzech utytułowanych od legalnej eutanazji przewrotnie zwanej "naukowym leczeniem nowotworów" napadło na Ziębę w jakimś tam programie telewizyjnym.  8)
Różnica taka, że Doktorowi nie mogli zarzucić, że nie jest lekarzem, choć wielokrotnie usiłowali pozbawić prawa wykonywania zawodu, co i rusz donosząc do Prokuratury i Doktor prezentował własną wiedzę nie będąc "listonoszem", a reszta to samo - wspieranie się na "autorytetach naukowych i milionach badań naukowych", co cudownie sprawia i jest oczywiste, że Zięba nie ma racji, choćby nawet miał.  :shock:  :lol:
No i u Doktora było dla przykładu 1:30!  :lol: :lol: :lol:

Zyon

Cytat: admin w 2017-05-04, 08:14:29
:lol:
Niestety w biochemii nie ma już nic do odkrycia, choć bez przerwy "coś odkrywają", bo podręczników biochemii nie znają... ;)  :lol:
Hmmm :D
Kiedys gadalem z takim jednym doktorkiem co w laboratorium pracuje, bodajze w Lodzi, i bada Alzheimera i jest juz totalnie zredukowany i zafiksowany na poziomie paru genow od Alzheimera. I tak gadalismy na temat biochemii i tego, ze substraty uruchamia geny. A on mi na to, ze skad ja wiem takie bzdury, a ja, ze z biochemii, nawet podalem mu cytat z Hapera bodajze a on mi na to, ze biochemia jest juz przestarzala, zacofana i w ogole kilkanascie lat do tylu  :D :D
Work Buy Consume Die

administ

I bardzo dobre, sami się zagnali w ślepy zaułek "specjalizacji"...  8)
A dla zdrowa jest obojętne, czy genów jest 5, 50tys., czy nawet milion, co ładnie można udowodnić na muszce owocówce, której wystarcza do życia tylko 14tys. genów w tym i geny Alzheimera, jakby co... ;)  :lol:

Zyon

No ta specjalizacja i kompletny redukcjonizm to jest juz taki slepy zaulek, ze tak naprawde oni sie prawie niczym nie zajmuja z punktu widzenia calosci, bo drobny wycinek calosci to prawie nic. Oczywiscie zarzucil mnie fachowymi terminami, kodami i nazwami z ktorych najbardziej przystepnym i mi znanym byl polimorfizm bodajze :D
No nie dalo sie pogadac nic a nic.

A co do genow, to oficjalnie liczba genow systematycznie co roku spada, teraz to juz chyba jest ich mniej niz 18 tysiecy, co bardzo smuci nauke, bo mniej genow to mniej lekow ;)
Work Buy Consume Die

Blackend

Jeszcze nie wprowadzili regulacji zakazującej kupowania biochemii bez dyplomu lek. med., ale tak będzie, wszystko na pysk zaregulują, apteki dla aptekarzy, taksówki dla taksówkarzy, a zawód poseł będzie dziedziczny.  :lol:

administ

I pieniędzy na badania ubywa... :( ;)

Blackend

Jarek

Cytat: Zyon w 2017-05-04, 12:48:19
No ta specjalizacja i kompletny redukcjonizm to jest juz taki slepy zaulek, ze tak naprawde oni sie prawie niczym nie zajmuja z punktu widzenia calosci, bo drobny wycinek calosci to prawie nic. Oczywiscie zarzucil mnie fachowymi terminami, kodami i nazwami z ktorych najbardziej przystepnym i mi znanym byl polimorfizm bodajze :D
No nie dalo sie pogadac nic a nic.

A co do genow, to oficjalnie liczba genow systematycznie co roku spada, teraz to juz chyba jest ich mniej niz 18 tysiecy, co bardzo smuci nauke, bo mniej genow to mniej lekow ;)
A tak dokładniej to o co chodzi? :shock:

Zyon

Pionek na b4, bo znowu dostaniesz mata w 3 ruchach od lopaty do sniegu  :lol: :lol:
Work Buy Consume Die

Jarek

Nudy siejesz, łopata, łopata, i szachy. Napisz coś bardziej na czasie  8)

Zyon

Zagraj z grabiami, moze pojdzie lepiej  :lol: :lol:
Work Buy Consume Die

Jarek

Nudne i ciągle to samo. Zamieniłeś łopatę na grabie i nadal nudy :( :(

administ

Tak sobie czytam kilka ciekawych książek i mam problem, bo jest dużo ciekawych informacji, ale nie wiem jak je uprościć na tyle, aby były zrozumiałe dla przeciętnego abiturienta. ;)
Mistrzem upraszczania jest Doktor, ale czy zechce mi podpowiedzieć ... ;) :?
W każdym razie kolagen*, jako główne źródło białka jest do bani, albowiem proporcja aminokwasów niezbędnych do całkowitego azotu, czyli E/T, która powinna wynosić co najmniej 2,02, wynosi tylko 1.05, a dla przykładu w wieprzowinie - 2,9, podrobach średnio pod 3,  mleku kobiecym - 3,13, żółtku - 3, 24, a twarogu krowim aż 3,25! Ciekawe, co z tego wynika, bo nadmiar metioniny, tyrozyny i histydyny jest toksyczny...  :(
Coś mi się obiło o uszy, że komuś nadmiar sera żółtego zaszkodził, ale to ponoć z nadmiaru wapnia chyba? ;)  :lol:

* nie mylić kolagenu z wywarem kostno-mięsnym, albowiem w nim E/T jest trochę wyższy niż 3.

Zyon

Cytat: Jarek w 2017-05-05, 16:32:33
Nudne i ciągle to samo. Zamieniłeś łopatę na grabie i nadal nudy :( :(
Inteligentni ludzie sie nie nudza, ale taka widac twoja karma zeby sie nudzic  :lol:
Work Buy Consume Die