Aktualności:

7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.

Menu główne

Obiad

Zaczęty przez renia, 2017-04-01, 13:40:01

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Mam zagadkę:  8)
Kotlet schabowy w panierce przed smażeniem ważył 115g. Ile waży po usmażeniu (na smalcu)?
Więcej czy mniej?

vvv

Jeżeli grubość kotleta dąży do zera to iloraz (masy tego kotleta w panierce po usmażeniu) i (masy tego kotleta przed panierowaniem i smażeniem) dąży do nieskończoności.

Jeżeli założymy masę kotleta przed panierowaniem i usmażeniem np. 115g to możemy także wywieść że:

Jeżeli pole powierzchni kotleta dąży do nieskończoności to iloraz (masy tego kotleta w panierce po usmażeniu) i (masy tego kotleta przed panierowaniem i smażeniem) także dąży do nieskończoności.

Oczywista oczywistość.
8)

administ

Cytat: renia w 2017-08-13, 15:12:17
Kotlet schabowy w panierce przed smażeniem ważył 115g. Ile waży po usmażeniu (na smalcu)?
Więcej czy mniej?

Schab w panierce mało ubywa, a jak się zostawi na patelni i poczeka aż wessie tłuszcz, to może lekko przybyć.  8)
Z karkówką to się nie uda.  :?
Masło się lepiej wchłania niż smalec.  :D

renia

U mnie ważył po usmażeniu 104g - czyli trochę mu ubyło.
Na drugi raz poeksperymentuję z frytkami...  8)

Jarek

A u mnie jak piwo leje do kufla 0,5l, to dlaczego zawsze zostaje w butelce 50gr? :shock:

Radomiak

Cytat: Jarek w 2017-08-13, 20:20:06
A u mnie jak piwo leje do kufla 0,5l, to dlaczego zawsze zostaje w butelce 50gr? :shock:
Na zaś, na później, na rano, na kaca, na wszelki wypadek, na "daj łyka" (niepotrzebne skreślić) :lol:

Jarek

:lol:
Nie dopuszczam żeby się zmarnowało :lol:

Blackend

Więcej czy mniej?

Piszesz nową KK700 już raz napisaną i policzoną, czy tak dla przyjemności zaczęłaś ważyć kotlety schabowe?  :shock: ;)

Blackend

Niedopuszczalne, koniecznie zmienić kufel, albo lać na dwa razy jak piwo lane na sposób czeski (wysoka piana). ;)

Jarek

Cytat: Blackend w 2017-08-13, 23:05:05

Niedopuszczalne, koniecznie zmienić kufel, albo lać na dwa razy jak piwo lane na sposób czeski (wysoka piana). ;)
Jak ja lubie jak ktoś właśnie tak potrafi doradzić :lol:

renia

Cytat: Blackend w 2017-08-13, 23:01:24
Więcej czy mniej?

Piszesz nową KK700 już raz napisaną i policzoną, czy tak dla przyjemności zaczęłaś ważyć kotlety schabowe?  :shock: ;)

Dla zabawy i z ciekawości...  :lol: 8) Nie byłam pewna czy traci po smażeniu schab na wadze czy nie... :roll: Z pieczenią to jest oczywiste, że sporo traci. Wiem, bo ważyłam i obliczałam jak wstawiałam na Forum przepisy, na moją stronę i do miesięcznika "Optymalni"...

Blackend

Te ubytki przy zwykłym domowym jedzeniu są tak minimalne, że pomijalne - no chyba że zupa piąty raz odgrzewana i się zesłoniła. ;)

vvv

Cytat: Blackend w 2017-08-15, 18:10:27
no chyba że zupa piąty raz odgrzewana i się zesłoniła. ;)
Dodałem udko słoniowe do pasztetu z zające i się zesłonił.
:shock: :wink:

Blackend

Wiadomo, zające tak mają, że nawet z kaczki potrafi zrobić się zając. ;)

administ

A z kartofla puree... ;)

Jarek

Cytat: admin w 2017-08-16, 08:19:35
A z kartofla puree... ;)
Może zaszkodzić  :lol:

Blackend

No chyba że ze smalcem. ;)  :lol:

renia

Boczek pieczony w brytfannie, borowiki w śmietanie i kartofel jeden... 8)

Blackend

Tyle dobra w jednym daniu? ;)

renia

:lol: Pewnie najlepszy ten kartofel... 8)