Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

Spotkanie w Ciechocinku - 15 września 2018 r.

Zaczęty przez renia, 2018-07-25, 10:05:02

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Nie wiem czy to ma sens... :roll: Ale tak to rozumiem, że musimy dostarczyć organizmowi wartościowe, przyswajalne białko (aminokwasy egzogenne, a endogenne wytwarza sobie sam). W żółtku jest cały niezbędny garnitur aminokwasów, a przy innych produktach z czego organizm produkuje te brakujące aminokwasy... :roll: Z węglowodanów też może? Jeśli tak, to z których... :roll:

administ

A gdzieś ze Szczygła podawałem tabelkę proporcji między azotem z aminokwasów niezbędnych do azotu całkowitego w białku. W naturze nie ma białka które składa się wyłącznie z aminokwasów egzogennych lecz to mieszanka jest.

madre

Cytat: admin w 2018-08-11, 09:22:09
W Biochemii kręgowców Minakowskiego bardzo ładnie jest omówiona przemiana pośrednia i biosynteza aminokwasów, ale nie wiem jak to przełożyć na bardziej zrozumiałe, aby słuchaczy nie zanudzić.
W każdym razie 3 solidne żółtka i nieco mięsa w 100% zabezpieczają dobowe zapotrzebowanie indywiduum człeczego na aminokwasy egzogenne, reszta to "formuła30g" i maszyny jądrowe na pustyni. ;)  :lol:
Skoro istnieją trudno pokonywalne trudności z tłumaczeniem jakiegoś kręgowca Minakowskiego, to zapewne spodobać się może słuchaczom propozycja aby zacząć wykład od tej reszty, o której to Admin musi nam cyklicznie przypominać, bo inaczej będzie cierpiał z powodu niedomówienia, że mu czasu zabrakło. I koniecznie dorzucić coś o zaszyfrowanych listach Clintona do Moniki Levinsky. Niepotwierdzona zapowiedź pikantności wiadomości zapewni wysoką frekwencję.
:lol:

renia

Cytat: admin w 2018-08-11, 15:05:03
A gdzieś ze Szczygła podawałem tabelkę proporcji między azotem z aminokwasów niezbędnych do azotu całkowitego w białku. W naturze nie ma białka które składa się wyłącznie z aminokwasów egzogennych lecz to mieszanka jest.

Mieszanka z czym... :roll: Z węglowodanami i/lub tłuszczami?
"Jak informują biochemicy, jedynym źródłem aminokwasów egzogennych (niezbędnych) jest rozpad białek pochodzących z pokarmu".
https://zdrowie.tvn.pl/a/aminokwasy-egzogenne-na-co-wplywaja-i-gdzie-mozna-je-znalezc

Czyli np. z węglowodanów by nie mogły powstać... :roll:

administ


administ

Cytat: madre w 2018-08-11, 15:15:56
Cytat: admin w 2018-08-11, 09:22:09
W Biochemii kręgowców Minakowskiego bardzo ładnie jest omówiona przemiana pośrednia i biosynteza aminokwasów, ale nie wiem jak to przełożyć na bardziej zrozumiałe, aby słuchaczy nie zanudzić.
W każdym razie 3 solidne żółtka i nieco mięsa w 100% zabezpieczają dobowe zapotrzebowanie indywiduum człeczego na aminokwasy egzogenne, reszta to "formuła30g" i maszyny jądrowe na pustyni. ;)  :lol:
Skoro istnieją trudno pokonywalne trudności z tłumaczeniem jakiegoś kręgowca Minakowskiego, to zapewne spodobać się może słuchaczom propozycja aby zacząć wykład od tej reszty, o której to Admin musi nam cyklicznie przypominać, bo inaczej będzie cierpiał z powodu niedomówienia, że mu czasu zabrakło. I koniecznie dorzucić coś o zaszyfrowanych listach Clintona do Moniki Levinsky. Niepotwierdzona zapowiedź pikantności wiadomości zapewni wysoką frekwencję.
:lol:

A to ja chętnie odstąpię swój czas na wystąpienie, bo może faktycznie inni będą mieli ciekawsze rzeczy do omówienia? :roll: 
Siądę sobie z tyłu i chętnie posłucham.  :D

vvv

Może o "stresie oksydacyjnym" - skoro to takie modne - i koniecznie co było pierwsze "stres oksydacyjny" czy "zapalenie" i jak się to ma do '''solidnie zakonserwowanych, przyprawionych, zabarwionych potraw''' i że w sumie to nie ma znaczenia bo jest homeostaza jak się nie przesadzi, a jak się przesadzi to wiadomo, że nie ma i wiadomo dlaczego nie ma - bo się przesadziło i że codziennie należy zaczynać dietę od nowa czyli zachować czujność czy się nie przesadza, bo jak się przesadzi to się potem pruje i ciężko oczka wyłapać.

:mrgreen: :wink:


Gavroche

Ale psychicznie chorych to chyba tam nie będzie? :D



administ

Cytat: vvv w 2018-08-11, 16:26:42
Zwłaszcza, że naukowo straszą ...
A niech sobie straszą. To ja na to napiszę taką ciekawostkę:
na diecie wysokotłuszczowej wysokie stężenie kwasu moczowego w surowicy krwi szczególnie po konsumpcji mięsa czerwonego w znaczącym stopniu chroni przed niekorzystnymi symptomami kwasicy i stresu oksydacyjnego, szczególnie u mężczyzn, bo u kobiet jest niższy z powodu hamującego działania estrogenów. Chroni przed rodnikami: hydroksylowym, peroksylowym 
Na dietach mieszanych zaś powiązanych z insulinoopornością, otyłością, nadciśnieniem, skłonnością do udarów i chorób serca wysokie stężenie kwasu moczowego szczególnie w cytozolu wykazuje działanie prooksydacyjne, szczególnie w obecności jonów miedzi może nasilać peroksydację lipidów.
I tak oto to co u jednych jest wybitnie antyrakowe, u drugich może przyspieszać raka.  8)
Przypomnę telegraficznie, że do najsilniejszych antyoksydantów należą:
glutation - podstawowy związek antyoksydacyjny w organizmie,
tioredoksycyna - hamuje między innymi uwalnianie cytochromu c z mitochondrium,
glutaredoksyny - redukują dwusiarczki i odtwarzają grupy tiolowe,
peroksyredoksyny - jak sama nazwa wskazuje,
jednak wit.C - w posocznicy - to działa!  :D
wit.E - zapobiega szczególnie powstawaniu oxyLDL,
wit.A - ponoć ostatnio szczególnie zapobiega rakowi płuc?
I kilka innych związków oxy-redox, ale czy to jeż aż tak interesujące? :roll:  :?






renia

Dla mnie to jest zbyt trudny język... :? Początek jest dla mnie w miarę przyswajalny, ale druga część to już gorzej - szczególnie te "dziwne" nazwy niektórych antyoksydantów... :?

vvv

Cytat: admin w 2018-08-11, 17:23:35
(...) na diecie wysokotłuszczowej <<-(...)->> Na dietach mieszanych zaś powiązanych z insulinoopornością, otyłością, nadciśnieniem (...)

Interesujące jest wałkowanie gdzie leży OBJAWOWA, nie ŻYCZENIOWA granica pomiędzy tymi opcjami,
że nie więcej tłuszczu, a mniej węglowodanów stanowi
i akurat białka - nie za dużo.

8)

vvv

Cytat: admin w 2018-08-11, 17:23:35
(...)
glutation - podstawowy związek antyoksydacyjny w organizmie,
(...)

Jedyne 950zł za kilogram, czyli jednak lepiej dbać o homeostazę.
https://centrumodzywek.net/pl/witaminyimineraly/l-glutation-100mg-100kaps-087614018539-5659-.html

20g kurkumy za 0.99zł z Lidla, że o J w KJ nie wspomnę to przy tym tanie jak barszcz.

:mrgreen: ;)


administ

Cytat: vvv w 2018-08-11, 17:33:04
Cytat: admin w 2018-08-11, 17:23:35
(...) na diecie wysokotłuszczowej <<-(...)->> Na dietach mieszanych zaś powiązanych z insulinoopornością, otyłością, nadciśnieniem (...)

Interesujące jest wałkowanie gdzie leży OBJAWOWA, nie ŻYCZENIOWA granica pomiędzy tymi opcjami,
że nie więcej tłuszczu, a mniej węglowodanów stanowi
i akurat białka - nie za dużo.

8)

A to akurat jest bardzo szczegółowo wyjaśnione w "Jak nie chorować", a w prosty sposób jest wyjaśnione na rys.2 s.110 tej książki.
Dlatego jednym się żywić zdrowo udaje, a drudzy się męczą z syndromami metabolicznymi przez całe życie.  8)

administ

Oczywiście należy wspomnieć przy stresie oksydacyjnym, że bez wolnych rodników życie jest niemożliwe, ale to też dłuższa prelekcja.

renia

Może nastawmy się lepiej na trzy dni pobytu w Ciechocinku... :roll: Aby tematy wyczerpać... 8)
A na końcu będzie pytanie: "To z czym w końcu mamy ten chleb jeść?"  :lol: