Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

LODY - poradzcie!

Zaczęty przez Tomkiewicz, 2006-07-12, 16:38:13

Poprzedni wątek - Następny wątek

toan

Cytat: wojteks w 2006-07-21, 08:38:41
...przepis na "Figę z makiem" ...

Raczej trudno jest zbilansować te składniki w odpowiednią proporcję. :?

Hana

Figi suszone  100g     B--3,9    T--1,3    W--66,9
Mak niebieski 100g     B--20,0  T--41,0  W--24,7

"FIGI Z MAKIEM"w 100g   B--11,95    T--21,15    W--45,8
     
SMACZNEGO!

wojteks

Cytat: Hana w 2006-07-21, 15:16:45
"FIGI Z MAKIEM" 

Ależ Hana tu nie chodzi o "figi z makiem", ale o "figę z makiem", a więc prosta suma 100g jednego i drugiego składnika - jest błędem. :?. I tu toan ma rację - o ile można zważyć jedną figę, to brak określenia ilości drugiego składnika uniemożliwia jakiekolwiek wyliczanki :shock:. Zresztą IŻi Ż podaje dla 100g fig - 78g węglowodanów, więc skąd masz w zestawie tylko 66 koma 9 gramm's W?.

fewa

Gdzie mogę znaleść przepis na lody ''cztero-smakowe''?

toan

Jeśli napiszesz meila na toan@q4.pl to prześlę.

Hana

Wojteks matematyka to taka nauka za pomoca ktorej mozna prawie wszystko wyliczyc z dokladnoscia do kilku (a moze i wiecej )miejsc po przecinku , a wiec ta "figa z makiem "tez jest do wykiczenia -gorzej z tym dodatkiem byl tam jeszcze jak dobrze pamietam "pasternak".
B;T;W dla fig podaje wg. TABEL WARTOSCI ODZYWCZYCH wydanych przez CENTRUM ZYWIENIA OPTYMALNEGO  w Jastrzebiej Gorze.

Hana

Ten pasternak dodawany do figi z makiem --tonic innego jak warzywo z rodziny baldaszkowatych; jadalny korzen spichrzowy z bialym silnie pachnacym miazszem.
Ale tego pachnacego miazszu B,T,W to juz nie jestem wstanie podac.

toan

Pasternak - proszę bardzo - B- 1,7  T-03  W- 7,8 . Na wszelki wypadek - wartość energetyczna - 22Kcal.

toan

Może jeszcze susz pasternakowy - B-9,8, T-1,9, W-71,  340 Kcal.

Hana

Toan--do czego jest nam potrzebna na ZOwartosc energetyczna produktow?

toan

Cytat: Hana w 2006-07-21, 19:56:13
Toan--do czego jest nam potrzebna na ZOwartosc energetyczna produktow?

Wartość energetyczna produktów w ŻO jest nam tak samo potrzebna jak zawartość BTW wyrażona w 100g produktu - czyli do niczego. Liczy się proporcja, bo to jest generalna zasada ŻO. Czym różni się np: krakowska (T-18,2) od litewskiej (T-32,1) - obie po około 15 g B/100g. Oczywiście trzeba brać jeszcze kilka czynników pod uwagę z reguły skorelowanych ze sobą, ale dla uproszczenia - produkt jest tym lepszy czym bilżej proporcji BTW jak -1:3,5;0,5 i czym jest wyższa jego wartość biologiczna. Wartość biologiczna produktu jest tym wyższa, im szybciej dany produkt wywołuje miażdżycę na diecie korytkowej.

Hana

Dziekuje za wyjasnienie.
Niewiele jest w przyrodzie produktow odpowiadajacych tym proporcja --boczek wedzony, smietana, glowizna wieprzowa, orzechy wloskie, i oczywiscie zoltka smazone na slonince.
Z reszta trzeba kombinowac!

toan

Cytat: Hana w 2006-07-21, 20:51:11
Z reszta trzeba kombinowac!

Właśnie dlatego staramy się opracowywać teraz "mieszanki pełnoprocjowe" do samodzielnego wykonania. Łatwo dostępne na rynku produkty w połączeniu z prostym wykoniem zminimalizują możliwość popełniania błędów w ŻO.

Hana

Mogl bys blizej o tych "mieszankach pelnoprocjowych".
Moze jakis przyklad,do samodzielnego wykonania!

toan

Przykład? Śniadanie: żółtka, śmietanka 30%, masło klarowane, cukier puder. Proporcja BTW - 1:2,5-6,0:0,2-0,6 w zależności od indywidualnych potrzeb organizmu oraz drugiego posiłku w bilansie dobowym. Ciekawe w tym przepisie jest to, że górna zawartość tłuszczu w proporcji może być jeszcze wyższa i nie jest widoczna na talerzu. Proste produkty, proste wykonanie, łatwe przeliczniki proporcji - brak możliwości pomyłki.

Hana

A co powiesz na taki przyklad sniadania :
1-jajko cale;  3-zoltka;  50g-boczku wedzonego;  15g-smalcu;  100g-pomidor z proporcja 1:2,6:0,5
Prosze o opinie!!

sabina

Cytat: Hana w 2006-07-15, 13:43:41
...uproszczony przepis na lody autorstwa Bogdana Renkiela ze Slupcy.

1 litr ubitej 30% smietanki polaczyc delikatnie z kremem wykonanym z 10 zoltek i 1/2 szklanki cukru (ja dodawalam mniej) .
Dodac 2 krople aromatu i zamrozic w standartowych kubeczkach plastikowych.

Właśnie przeglądałam książkę kucharską Kwaśniewskiego i co widzę -przepis nr 598. Autorstwo pana Renkiela polegało chyba na uproszczeniu oryginalnego przepisu. Bardzo dobre lody! :? :lol:.

MORGANO

ŚWIĄTECZNA PROPOZYCJA
LODY OPTYMALNE
200 gram Jajka żółtka 10 szt.
1000 gram śmietana słodka 30%
150 gram Cukier puder
30 gram Cukier waniliowy
200 gram Orzechy laskowe mielone 
50 gram Kakao lub Nutela
50 gram   Kawa rozpuszczalna Nesca
BTW  100 gram   5,2 – 28,7 – 15,9    =  335  kalorii
Stosunek B T W     1,0 – 5,5 – 3,1
           
Teraz skoncentrujmy się na przygotowaniu lodów.
Żółtka ubijamy na jednolitą masę. Dolewamy powoli słodką
30% śmietanę nadal ubijając mikserem wsypuję cukier
waniliowy i cukier puder na końcu dodaję mielone orzechy.
/ Handlu są dostępne mielone orzechy/
Całą masę dzielę na trzy części do jednej dodaję kakao lub Nutelę.
Ja osobiście mieszam orzechy z całą masą, ale można włożyć
orzechy tylko do jednej części waniliowej, a drugą bez orzechów
pozostawić jako czekoladową. Tu można działać dowolnie
do jednej części natomiast dodaje kawę Neska przez co
uzyskuję kawowy smak.
Jedną  pierwszą dowolna część wlewam do kilku  plastikowych
pojemników foremki / mogą być na przykład foremki po
serkach Tartare/.
Pierwszą część lodów wkładamy do zamrażarki na około 2 godziny
Następnie wlewamy drugą część masy ponownie zamrażamy i
kolejno trzecią część zamrażamy otrzymujemy wspaniała porcję
lodów „Casate”.
Plastykową kostkę z lodami wyjętą z zamrażarki przez kilka
sekund od spodu trzymamy nad gorącą wodą przez co bardzo
szybko wydostaniemy lody z pojemnika.
Jeżeli mamy gości, lub chcemy zaskoczyć pozostałych
domowników lub tylko dla swojej satysfakcji możemy
lody udekorować bitą śmietaną w aerozolu
tworzymy dekorację według własnej fantazji.
Możemy udekorować lody plasterkiem owocu Kiwi, cząstka
pomarańczy, czereśniami lub truskawkami z kompotu.
Bardzo ekskluzywnie  wyglądają lody podane jako „płonące”.
Jak podawać płonące lody?
Potrzebna nam będzie kostka cukru, którą musimy zamoczyć
w 96% spirytusie. Nasączoną kostkę cukru kładziemy w
środku na śmietanie i przed podaniem kotkę zapalamy.
Płonące lody sprawiają niesamowity efekt, jeszcze lepiej
smakują ponieważ do niepowtarzalnych walorów
smakowych dochodzi jeszcze defekt wizualny. Morgano




fewa

 Sezon na lody już w pełnii. Zastanawia mnie czy Wam też wychodzą takie twarde. Po zamarznięciu muszę je odstawiać aby zmiękły i dało się je zjeść.
Ciekawe co dodają do tych sklepowych lodów, że one tak nie zamarzają na " kość ". :shock:

lekarka

Pierwsza myśl - chciałam napisać - ja się w to nie mieszam  :D.
Natomiast, Marishka, chyba podejmę wyzwanie  :o i zacznę sprawdzać na sobie DO w formie "śmietanowej". Troche to potrwa  :shock: .