Aktualności:

Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com

Menu główne

Pięć razy owoce i warzywka

Zaczęty przez wojteks, 2006-10-18, 11:42:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

wojteks

A to ciekawe!
"Over a mean of 8.1 years, a dietary intervention that reduced total fat intake and increased intakes of vegetables, fruits, and grains did not significantly reduce the risk of CHD"  :lol:
http://jama.ama-assn.org/cgi/content/abstract/295/6/655?maxtoshow=&HITS=10&hits=10&RESULTFORMAT=&fulltext=high+fat+diet&searchid=1&FIRSTINDEX=0&resourcetype=HWCIT

Coś jest nie tak wyszło jak miało?

toan

Może lepiej tak: http://tiny.pl/rttk
W przypadku takich adresów zachęcam do korzystania z: http://tiny.pl/

wojteks

Dzięki za podpowiedź!. Faktycznie - fajnie skraca adresy.

wojteks

http://tiny.pl/r724 - o przeciwutleniaczach. Nie piszą tylko skąd się biorą wolne rodniki w organizmie. Może ktoś wie? - chyba nie z margaryny i olejów :lol:  :?:

lekarka

Wolałabym iść na skróty - wolne rodniki powstają z...głupoty.

wojteks

To może być trafna odpowedź, ale to za duże uproszczenie :?

elmo

Wolne rodniki powstaja na wskutek spalania wewnatrzkomorkowego.jednoczesnie nie jest przesadzone ,ze maja one tylko i wylacznie zly wplyw na organizm.Szkodliwe dzialania rodnikow sa niejako ubocznym skutkiem,skutkiem mechanizmow ,ktorymi one reguluja.Maja one role regulacyjna w organizmie.Ich calkowite wyeliminowanie czy tez zneutralizowanie jest rowniez szkodliwe dla organizmu.

Hana

[

Nie piszą tylko skąd się biorą wolne rodniki w organizmie. Może ktoś wie? - chyba nie z margaryny i olejów :lol:  :?:

Zrodlo wolnych rodnikow to m. in. organizm ludzki i srodowisko.
Wolne rodniki stanowia nieodlaczny produkt uboczny przemian metabolicznych. Choroby, oraz niektore leki zwielokrotniaja produkcje wolnych rodnikow. Uklad immunologiczny posluguje sie czasem zabojczym dzialaniem wolnych rodnikow, aby unieszkodliwic mokroorganizmy chorobowe, w ten sposob wykorzystuje jednego wroga jako sprzymierzenca w walce z innym. Srodowisko --toksyny -zarowno naturalne jak i sztuczne maja charakter wolnych rodnikow lub sa w stanie je generowac:zanieczyszczenie powietrza, odpady toksyczne , pestycydy , promieniowanie sloneczne jonizujace,reakcje lancuchowe zapoczatkowane przez inne rodniki--a wiec krotko mowiac powstaja ....z glupoty!

elmo

Chce jeszcze dodac ,ze wolne rodniki sa rowniez wykorzystywane przez ciala odpornosciowe do niszczenia bakterii chorobotworczych,ale nasze organizmy wyksztalcily funkcje obronne przeciwko wolnym rodnikom ( hah ,to nie jest takie glupie !!! ,tylko bardzo ciekawe!!).
Tak jak pisalam wczesniej ,generalnie dla nas te wolne rodniki sa korzystne,nie da sie zyc bez wolnych rodnikow ,maja one funkcje do spelnienia w organizmie tak samo jak np.hormony.Ale kazde dzialanie,ma skutki uboczne,i wlasnie dzialanie tych wolnych rodnikow moze miec niekorzystny wplyw na nasz organizm.To tak jak poslugiwanie sie nożem ,tez noz jest nam w codziennych zajeciach potrzebny ,jednak poslugujac sie nim mozemy sie zranic .Tak jest w zyciu.Wolne rodniki sa dla nas niezbedne.Gdybysmy zrobili teraz pstryk i pozbawili nasz organizm wolnych rodnikow pewnie bysmy wkrotce umarli.Nie wiem dlaczego sie ludzie uczepili tych wolnych rodnikow.Ciekawsze sa mitochondria.

lekarka

No właśnie Elmo,
Zniszczenia zaczynają się od mitochondriów. Od ich błony komórkowej.
Za dużo śmieci (pirogronian,toksyna, przechodzi jednak transpotrem biernym), zbyt częsta migracja czólenkiem jabłczanowym, Za dużo "ruchu" przez błonę mitochondrium.
Im mniej coś przechodzi transportem czynnym przez błonę komórkową mitochondrium tym lepiej.
Im mniejsza produkcja tłuszczu w organizmie osoby dorosłej - tym lepiej.
Im mniejsza produkcja białka w organizmie osoby dorosłej - tym lepiej.
Jasne przy tym jest, że smalec jest lepszym materiałem energetycznym niż olej slonecznikowy.
Ale Ja mam ochotę kupić olej palmowy... To tłuszcz nasycony. Można go kupić ponoć w Czechach, choć w Kraju też gdzieś widziałam

Hana

Rozni sie od kokosowego?--Kto go produkuje?

toan

Bez wolnych rodników organizm nie mógłby katalizować np. przesunięć wodoru w cząsteczce - czyli wolne rodniki to naturalna część życia i obawiać się ich nie trzeba, jeśli wszystko jest pod kontrolą.
Nie w każdej elektrowni jądrowej zdarza się Czarnobyl - nie w każdej komórce powstaje nadmiar wolnych rodników. Każda normalnie funkcjonująca komórka ma możliwości neutralizacji wolnych rodników i wolnych elektronów nim narobią szkód. Są też komórki wyspecjalizowane w ich produkcji - krwinki białe w zdrowym organizmie wytwarzają wolne rodniki dzięki czemu mogą niszczyć "nieproszonych gości" w organizmie.

elmo

 Szanowny Panie Toanie  :D       wydaje mi sie ,ze napisalam mniej wiecej to samo  :lol: ,no ale coz ,ja jestem tylko elmo hehehe.,wiem wiecej ,ale co sie bede rozpisywala o makrofagach czy glutationie.  :shock: Pozdrowienia  :lol:

toan

Ależ Elmo,
Ja jestem tylko toan i najchętniej w ogóle bym się nie odzywał, ale jeśli ktoś obawia się wolnych rodników, to czy nie mogę wyrazić swego zdania potwierdzającego Twoje słowa tylko nieco inaczej?.
A wracając do tematu, można by sporo napisać o "zarzutach" niektórych naukowców - "o nadmiernym spożywaniu wit.A na Żywieniu Optymalnym" właśnie w aspekcie wolnych rodników, ale pewnie każdy wie, że prowit. A - ratuje sytuację :? i stąd właśnie naukowe zalecena "5xw&o", bo masło, śmietana, wątroba i inne produkty bogate w cholesterol, że o kilku kawach dziennie z 30% śmietanką nie wspomnę - są bardzo szkodliwe przy przeciętnej zalecanej przez naukowców diecie! :?.

lekarka

Elmo - co wiesz?
Ja też chcę wiedzieć.
Możesz to "ubrać w piórka", dla niepoznaki.
Też wysyłam takie wiadomości, ale nie wiem czy docierają do właścicieli.
Czasem wysyłam post z innego tematu dla osoby innej niż odpowiedź. Dotyczy osoby innej z innego tematu.
Prawda czasem "koli w oczy". Mam nadziejęże nikt/wszyscy nie kuma.

Diogenes z Synopy

CytatWiększość z nas zdaje sobie sprawę, że aby być zdrowym należy każdego dnia jeść owoce i warzywa.

Faktycznie!  :o   Nie zdaję sobie z tego sprawy  :shock:   :lol:  ;-)

CytatNiestety, nasza strefa klimatyczna nie pozwala delektować się cały rok takimi rarytasami, jak świeże brzoskwinie, pomidory, o cytrusach nie wspominając. A przecież organizm nie będzie czekał do czerwca na pyszne truskawki, czy do jesieni na pachnące jabłka.

http://www.ppr.pl/wiadomosci/jak-dostarczyc-sobie-witaminy-i-inne-skladniki-odzywcze-na-przedwiosniu


Anulka177

Owoce i warzywa pięć razy dziennie są niezbędne,  np ja nie jadłam i mi się samochód zepsuł  :(

Diogenes z Synopy

to nic, kurcze blade, że dziecku nie smakuje, ma to jeść  i już !   :(   :lol:

CytatSzczególnie jednak niepokoi brak stosowania zasad zdrowego żywienia wśród matek3, które kształtują nawyki żywieniowe przyszłych pokoleń, i to pomimo faktu, że zdają sobie sprawę z negatywnych konsekwencji nieprawidłowego odżywiania. Oprócz braku czasu (wskazało go 51%), matki, jako jedną z wymówek podają np. fakt, że ich dziecko nie lubi warzyw lub owoców .

Cytatz wypowiedzi ekspertów, edukacja społeczeństwa i nieustanne przypominanie zasad dotyczących zdrowego odżywiania jest konieczne, bo zmiana postaw żywieniowych następuje zbyt wolno, a to grozi poważnymi konsekwencjami społecznymi w przyszłości.

ważne, żeby producenci sprzedali ....   

http://zdrowie.dziennik.pl/diety/artykuly/518552,dlaczego-polacy-ciagle-nie-odzywiaja-sie-prawidlowo.html

Jarek

Super oby warzywa i owoce dalej właśnie w taki sposób propagowane były  :lol:

Anulka177

Jak podliczyłam nasz budżet to okazało się, że więcej wydajemy na warzywa i owoce, których jemy jakieś śmieszne ilości niż na tłuszcze i jajka, które są podstawą naszej diety  :shock: Choć to tak czy owak bardzo nieduże sumy :)