Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Chleb lniany

Zaczęty przez lekarka, 2006-10-21, 11:26:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

Hana

Tez spotkalam siemie lniane z "0" W. -moze mozliwe!

Na poczatku przygody z Z.O. dostalam od znajomej /byla w Arkadii w Jastrzebiej Gorze /tabele wartosci odzywczych wybranych produktow, do dzis z nich korzystam.

Krystyna77

Wczoraj wysłałam męża do apteki po siemię lniane.Chciał kupić już zmielone aby mi ułatwić pracę w kuchni, a pani magister zaproponowała i owszem lecz odtłuszczone. na to mój mąż  w aptece: tzn.że jest siemię pozbawione najwartościowszego? podziękował i kupił w ziarenka do zmielenia.Po co komuś odtłuszczone siemię lniane? nie rozumiem. Krystyna.A tak w ogóle to chlebek z nasion wyszedł mi pyszny, to ten przepis z dynią słonecznikiem, orzechami i mąką ziemniaczaną no i oczywiście z siemieniem lnu i jajkami.Kristan dziękuję za podane strony z przepisami.Ja jeszcze tak dobrze się nie poruszam w internecie, uczę się.Moja córka mi pomaga (17 lat).

kodar

Krystyno,sprobuj sezamek ze strony Krystiana,palce lizac,cala porcje moglabym na raz,ale nie przystoi tak sie obzerac  :lol:

Krystian albo Morgano napiszcie prosze,czy weglowodany  to to samo co blonnik,bo mam na op.to i to i nie wiem co jest grane :)

kristan

Węglowodany składają się z tych ,które są trawione /strawne/ i te należy liczyć-bilansować w potrawach oraz niestrawne /błonnik/ ,które należy pomijać w obliczeniach. W tabelach ,jak w linku, są podane jedne i drugie wartosci.
  Cieszę się ,że moje potrawy Ci smakują-pozdrawiam.

kodar

Krystian,
to rozumiem,ze siemie lniane nie posiada weglowodanow trawionych,poniewaz na op.podaja  00,
a blonnika nietrawionego az 36g/100-
no to super bede jadac sesamki nadal,
bo jest co pochrupac,i szybko sie robi,
tylko miodu dodaje mniej ,bo  lepiej mi smakuja :)

kodar

Krystyno,jest rowniez smaczny chlebek wg/przepisu Hany:

1szklanka sezamu,1szklanka slonecznika,1/2szklanki siemia lnianego,
wszystkie nasiona najpierw zmielic w mlynku do kawy
,dodac 3cale jajka,6-8zoltek,50-70g oliwy,
10g proszku do pieczenia/na sodzie tez wyrasta/,
wszystkie skladniki zmiksowac,piec w tem.200-210°C ok.45-50min,
smakuje z maslem,serami i wedlina,
pieklam i rzeczywiscie b.smaczny,nawet dzieciakom smakuje. :)
sezam mozna tez zamienic na mielone migdaly/gotowe do kupienia w sklepach/

Krystyna77

Bardzo dziękuję za przepisy i porady. mam teraz co robić w kuchni i duże urozmaicenie w diecie.Nie posiadam książki kucharskiej dr.J.K. więc te przepisy b.mi są pomocne. W szczególności w diecie dla męża.Pozdrowienia.

zdrowa

Cytat: Halina Ch. w 2006-10-21, 16:58:19

Żeby chleb nie miał zakalca to trzeba go przyrządzać z małą ilością tłuszczu lub bez tłuszczu.

Ja piekę bez tłuszczu i ładnie wtedy wyrasta (wyjątek-migdały) , a w zamian można go  grubo posmarować.

Właśnie też pieke bez tłuszczu i jest super. A potem smaruje ile chcę.  :)

zdrowa

Cytat: Hana w 2006-10-22, 18:41:08
Propozycja chleba lnianego jest moze dobra , tylko siemie lniane ma ok. 45g/100 weglowodanow przy czym np. mak ma 25 a slonecznik 19g--to dlaczego len?

http://www.jedzdobrze.pl/tabele/food,1790,warzywa__len__nasiona_(siemie_lniane).html
Chyba nie 45?

Zakk_87

Oplaca sie robic taki chlebek? Mam ochote poeksperymentowac  :P troche... Chodzi mi o WNKT ktore sie utlenia z siemia  :x....
a poza tym po co marnowac jaja :P :P :P ?
Pozdrawiam

ali

Cytat: ali w 2006-12-01, 22:53:57
siemię lniane zawiera glukozydy cyjanogenne

dawka toksyczna
HCN - 1mg/1 kg m c /dorośli
KCN - 0,15 - 0,2 g

100 g nasion zmielonych = 50 mg HCN

nie uczono tego na farmakognozji?

adam319

Ali, czasami tu żółtko na surowo stanowi problem, a cyjanek nie. Zresztą sam tytuł tego wątku ..., pichcić jednak każdy może.

Ja codziennie nadmieniam by jeść żółtka i wieprzowinę i też za to obrywam.
8)

Edyta

Cytat: adam319 w 2008-10-15, 23:42:40

Ja codziennie nadmieniam by jeść żółtka i wieprzowinę i też za to obrywam.
8)

To tak jak mnie wmawiają i wypisują wszem i wobec,że 3 zółtka na śniadanie,jedno białko smażone na słonince ,na obiad kawałek smazonego mięska,ogórki kiszone -to dieta wysokobiałkowa  8) Czujesz to??? No jakim trzeba być "pajacem" ,żeby takie pierdoły rozpowszechniać,no nie "adam319"?  8)

jurek46

Cytat: kodar w 2007-06-18, 23:45:59
Krystyno,sprobuj sezamek ze strony Krystiana,palce lizac,cala porcje moglabym na raz,ale nie przystoi tak sie obzerac  :lol:

Krystian albo Morgano napiszcie prosze,czy weglowodany  to to samo co blonnik,bo mam na op.to i to i nie wiem co jest grane :)

Kodar pamiętam jak krytycznie podchodziłas do mojego przepisu na chlebek z mąki migdałowej,a tu widze że zachwycasz sie ciasteczkami
i wypiekami krystiana,a ja zawsze mówiłem że najpierw nalezy wypróbowac a potem krytykowac,pomyśl ile potraw mozna zrobic i zastosowac
dla własnego zdrowia.Ja dzisiaj piekę z tej mąki migdałowej nalesniki też z połączeniem Przepisu Krystiana ,a mianowicie do pestek słonecznika i dyni
dodaje nie mąkę z gryki tylko właśnie z mąką migdalowa ,sa naprawde super,i mogą urozmaicic zjadanie śniadań jak i kolacji z farszem z dżemem
niskosłodzonym są wspaniałe,oczywiście aby nie było nieporozumień nie zjadam tego całe kilogramy.A inne mięsne Farsze to niebo w gębie.

kangur

Cytat: jurek46 w 2008-10-16, 18:31:00

........Ja dzisiaj piekę z tej mąki migdałowej nalesniki też z połączeniem Przepisu Krystiana ,a mianowicie do pestek słonecznika i dyni
dodaje nie mąkę z gryki tylko właśnie z mąką migdalowa ,sa naprawde super,i mogą urozmaicic zjadanie śniadań jak i kolacji z farszem z dżemem
niskosłodzonym są wspaniałe,oczywiście aby nie było nieporozumień nie zjadam tego całe kilogramy.A inne mięsne Farsze to niebo w gębie.

Jurku!
Rozdwoiles sie? Jestes w kuchni czy w szpitalu? Czy to moze w kuchni szpitalnej pozwalaja pacjetom pichcic optymalne zarcie?

kodar

Cytat: jurek46 w 2008-10-16, 18:31:00
Cytat: kodar w 2007-06-18, 23:45:59

Kodar pamiętam jak krytycznie podchodziłas do mojego przepisu na chlebek z mąki migdałowej,a tu widze że zachwycasz sie ciasteczkami
i wypiekami krystiana,a ja zawsze mówiłem że najpierw nalezy wypróbowac a potem krytykowac,pomyśl ile potraw mozna zrobic i zastosowac
dla własnego zdrowia.Ja dzisiaj piekę z tej mąki migdałowej nalesniki też z połączeniem Przepisu Krystiana ,a mianowicie do pestek słonecznika i dyni
kochany  Jurku,ja eksperymentowalam,probowalam,ale wlasnie u mnie nie ma tak powaznej choroby jak u ciebie.
Wiesz,dlatego wszyscy radzimy ci zebys zrezygnowal z przeroznych dodatkow a trzymal sie tylko zoltek,wszelkich innych tlustosci i 300g warzyw.
Wszystkie inne dodatki, obciazaja niepotrzebnie twoj uklad trawienny.I nawet wtedy,gdy zjadasz ich minimalne ilosci.
Niestety jestes powaznie chory,no i troche czasu potrzeba by wydobrzec..A ty.... nadal eksperymentujesz. :?
Ty po prostu uwielbiasz....jesc :?
nie chcialam cie w zaden sposob urazic. :P
Kazdy ma wlasna wole i wyznaczona droge,ktora ma do pokonania. :P

Ann71

Witam serdecznie,

zapraszam do przeczytania artykułu, myśle ze istotny w tym temacie.

Oto link
http://budwig.vegie.pl/siemie_lniane_a_rak_prostaty.html

Pozdrawiam

grizzly

Cytat: kodar w 2008-10-17, 01:02:50
...Wszystkie inne dodatki, obciazaja niepotrzebnie twoj uklad trawienny.I nawet wtedy,gdy zjadasz ich minimalne ilosci.
Niestety jestes powaznie chory,no i troche czasu potrzeba by wydobrzec..A ty.... nadal eksperymentujesz. :?
Ty po prostu uwielbiasz....jesc :?...

Kodar, Ty to nazywasz jedzeniem?  :shock:

Diogenes z Synopy

Cytat: lekarka w 2006-10-22, 19:26:08

Sezam, orzechy, mak, migdały "nie pasują" w potrawie do jaj. Nie polecałabym takiego zestawienia.

wręcz przeciwnie, są doskonałym dodatkiem  to tortów optymalnych .   Nie wyobrażam sobie kremu bez żółtek,  biszkoptu bez  białek ubitych. Orzechy pasują mi tylko w takim zestawieniu, plus bita śmietana . Próbowałem kiedyś zrobić pół dnia ( zgodnie z zaleceniem żeby, jeść w każdy dzień inne białko)  - dla  mnie jest to niewykonalne.  Zresztą słyszałem w filmiku , iż nie tylko dla mnie.  :)

Gavroche

Znowu stare info! :lol:
Teraz już pasują:
http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=22766&postdays=0&postorder=asc&start=645
Fajnie, że dietologia się tak rozwija. :D