Aktualności:

Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com

Menu główne

oleje rafinowane/nierafinowane

Zaczęty przez mala, 2006-12-18, 14:09:16

Poprzedni wątek - Następny wątek

mala

Witajcie
Przeczytałam na innym forum, że oleje rafinowane są zdrowsze niż nierafinowane.Podobno oleje nierafinowane są konserwowane syntetycznymi witaminami a to wg autora jest bardziej szkodliwe niz oleje poddawane rafinacji.
Dotąd uważałam kupując oleje nierafinowane,ze robie dobrze dla swojego zdrowia
Co o tym myślicie?
pozdrawiam

Ewa


mati474

że niby że jak??

rafinowane to z tego co wiem są poddawane wysokiej temperaturze.
Tak nas straszą tłuszczami trans np. mówią żeby nie smażyć na oleju bo sie robią trans a w temperaturze 160stopni Celsjusza gdy są przygotowywane to niby nie?? Każdy tłuszcza ze slepu nie nadaje sie do spożycia no chyba że ktoś lubi sobie szkodzić poczytajcie sobie o trans teorii w dietetyce jest multurm kiedyś czytałem taką że organizm myli je i używa jako tłuszczy zwykłych a one są dla nie goszkodliwe i powodują miażdżyce.

Inna teoria to żę po ultenieniu sie poddaniu wysokiej temperaturze tworzą bombe rodnikową no może przesadzam ale utleniają sie i mają dużo wolnych rodnikó i takie używanie przez całe życie powoduje miażdżyce w tej teorii założono że wolne rodniki uszkadzają ściany tętnic przez te długie lata a cholesterol używany jest i odkładany żęby naprawić te uszkodzenia.Ale przy nawale po latach w końcu... aż tyle go jest że sie zapychają naczynia.
To tylko teorie nie potwierdzam ich moge zakładać tylko przy okazji zarzucam ciekawostke bo gdzieś wyczytałem.Można poszukać o tł.trans

W każdym razie żaden tłuszcz z marketów sklepów sie nie nadaje.Bo jest po 1:tłoczony w wys temperaturze
Po 2 ma przezroczystą butelke przez co szybko sie utlenia z olejami trzeba bardzo uważać ciemna butelka  najlepiej karton a i tak mają krótki termin te zdrowe zimnotłoczone .

Wyszedł ostatnio eurolen zalecam bo jest ok mała data w kartonie więc unika sie światła a poza tym niskotłoczony i naturalny .To olej lniany ja sobie jem łyżeczke lub 2 dziennie dostarcza świetnie opmega 3 i 6.55% to omega 3 a ok.15% to omega 6

W każdym razie do smażenia wysokich temperatur dopuszcza sie TYLKO tłuszcze nasycone.
One nie mają podwójnych wiązań więc nie moga przejść w tłuszcze trans.
Inna sprawa że mnają troche nienasychonych ale co to niby jest kilka procent a inna sprawa roślinne gdy tych transów mamy prawie połowe część przeszła w cis a część jest w trans ok pół na pół.

Ale sie rozpisałem to po krótce to co pamiętam o olejach tłuszczach itp.

Więc nie zgadzam sie z tym że nierafinowane są gorsze są lepsze.bo mniejsza temp.

maf

Cytat: mati474 w 2006-12-23, 18:18:28
że niby że jak??

rafinowane to z tego co wiem
Tak mnie cos naszlo, nt szkodlowosci roznych czynnikow. Masz racje, ale jak mowi przyslowie "co nas nie zabije to nas uodporni" i pewnie tak jest. Staramy sie jesc tylko to co czyste, ekologiczne, ale nigdy nie ma pewnosci jaki towar kupujemy. Karkowka na patelni wydziela jakies dziwne soki (naczytalismy sie o nastrzykiwarkach) i nie wiadomo, czy to wyrzucic, czy zjesc.
Niedawno "obchodzilismy" kolejna rocznice wybuchu elektrowni w czernobylu. pamietam to, bo bylem "inspektorem ochrony przed promieniowaniem jonizujacym". Mozna powiedziec, ze spanikowalem, wg teorii, wiedzialem jakie beda tego skutki. Wykupilem zapasy nieskazonych produktow. I co sie stalo? Nic sie nie stalo, poza tym, ze szmata ktora wytarlem maske samochodu uzywalem jako zrodlo kontrolne do przekaznikow izotopowych. No i jakos na tarczyce ludzie zaczeli chorowac, ale jak mowia, to nie z powodu jodu promieniotworczego.
Czy jest jakies wyjscie zeby odzywiac sie zdrowo? Czy tez moze isc zgodnie z ewolucja, i przystosowac sie do tych skazonych warunkow.
Pozdrawiam

toan

Cytat: mala w 2006-12-18, 14:09:16
Przeczytałam na innym forum, że oleje rafinowane są zdrowsze niż nierafinowane.

Zdecydowanie lepsze są oleje rafinowane z odpowiednimi uszlechetniaczami i dodatkami :!: :!: :!:, znacznie przedłużają żywotność i wydolność powodując nawet wzrost mocy :D. Przemysł olejarski wydaje bilon's US$ na badania nad tymi ojejami rafinowanymi, aby nadal zachowywały swoje właściwości nawet przy znacznym przekroczeniu temperatury smażenia. Oczywiście na każdym oleju nierafinowanym już dziś się nie pojedzie (nie wiem czy te oleje jeszcze są dostępne na rynku :?:), bo jest zdecydowanie niedostosowany do potrzeb dzisiejszych wymagań jakościowych i powoduje szybkie zużycie się części.
Od kilkunastu lat dostępne są oleje SYNTETYCZNE - to przełom w tej dziedzinie, ponieważ mimo znacznie zmniejszonej lepkości (a może dzięki temu właśnie) zdecydowanie górują nad olejami rafinowanymi przewyższając je w każdej badanej cesze organoleptycznej, a także fizykochemicznej.
Jest kilka klasyfikacji oceny olejów pod wzgledem lepkości, ale najbardziej rozpowszechnioną jest klasyfikacja SAE (Society of Automotive Engineers) obejmująca parametry lepkości w zależności od temperatury roboczej.
Osobiście używam wysokouszlachetniony olej syntetyczny w/g SAE 0W40 - MOBIL 1 dla silników benzynowych - POLECAM to lider na rynku!

toan

A oleje roślinne RAFINOWANE można stosować bezpośrednio do baku dla silników disla - bez uszlachetniaczy, ale z uwagi na brak konkurencyjności ceny jest to przedsięwzięcie jeszcze chyba nieopłacalne :evil:, a szkoda, bo surowca do produkcjii alternatywnych biopaliw w Polsce -DOSTATEK :? 8).

Ewa

:D Toan, chyba jednak przejdę na oleje. Szczególnie nęcą mnie te syntetyczne :D

toan

Syntetyk - tylko na nowy silnik, ewentualnie po naprawie głównej, ale "fachowcy" Ci ewentualnie doradzą. :!:

Gavroche

Zyon coś tam lepił dla Adasia o oliwce:
CytatTak jak z lekarstwami, oleje roślinne dodawane z butelki do posiłku lub przyjmowane w postaci tabletek mogą mieć skutki uboczne. Najbardziej oczywistym jest, rzecz jasna, przybranie na wadze dzięki tak zwanym "zdrowym olejom", jak oliwa z oliwek. Kiedy przebadano 54 otyłe kobiety z krajów śródziemnomorskich, okazało się, że ich diety zawierały mało węglowodanów (35% kalorii) i dużo tłuszczów (43% kalorii). Ze wszystkich kalorii tłuszczowych, 55% pochodziło z oliwy z oliwek6. O co w tym chodzi: dieta śródziemnomorska, naładowana bardziej oliwą z oliwek niż owocami i warzywami, pomoże jedynie przytyć.
http://www.surawka.webd.pl/artykuy/1-artykuy/654-gdy-przyjaciele-pytaj-dlaczego-unikasz-olei-rolinnych.html
A nasz Admin, który oczywiście pitoli babole, też mówił, że lepiej kielicha walnąć, miast oliwy :D

Zyon

Dla Adasia teraz hitem jest rafinowany olej slonecznikowy, rzekomo lepszy od tego z pestek winogron bo jest polski  :lol:
Komedia ale jak pisales, ojciec Wirgiliusz, to co on je jest zdrowe, bo on to je  :lol: :lol:

Cytat: vvvrafinowany słonecznikowy podchodzi mi bardziej niż nierafinowany, a że słonecznik jako taki jadalny jest to można się wedle potrzeby odrafinować.
Cytat: vvvOlej z pestek winogron jest pozyskiwany przy pomocy procesu ekstrakcji, czyli wypłukiwania rozpuszczalnikiem, benzyną ekstrakcyjną lub heksanem, które to potem są oddestylowane, może pisać, że nie, ale
ja bym nie zaufał dla dobra wątroby.
http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?p=243248#243248
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2014-10-28, 16:01:50
Dla Adasia teraz hitem jest rafinowany olej slonecznikowy, rzekomo lepszy od tego z pestek winogron bo jest polski  :lol:
Komedia ale jak pisales, ojciec Wirgiliusz, to co on je jest zdrowe, bo on to je  :lol: :lol:

Cytat: vvvrafinowany słonecznikowy podchodzi mi bardziej niż nierafinowany, a że słonecznik jako taki jadalny jest to można się wedle potrzeby odrafinować.
Cytat: vvvOlej z pestek winogron jest pozyskiwany przy pomocy procesu ekstrakcji, czyli wypłukiwania rozpuszczalnikiem, benzyną ekstrakcyjną lub heksanem, które to potem są oddestylowane, może pisać, że nie, ale
ja bym nie zaufał dla dobra wątroby.
http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?p=243248#243248
Ojciec Wirgiliusz, ale z osobowością mnogą... :wink:
Z jednej strony upraszczać, minimalizować nowoczesną chemię, wracać do paleo, a z drugiej jeb: olej, soczki z Tesco, kawa posłodzona, ale lekko, mięso garmażeryjne, mikrofala i inne zaprzeczajki :?
Szewc, nie dość, że bez butów, to jeszcze z grzybicą stóp :D

Zyon

Moze po to Adasko je te przetwarzane syfy, zeby potem mogl sie oczyszczac i zdrowiec na DDP?  :lol:
Taka forma NIA w postaci spozywczej  :lol: :lol:
Work Buy Consume Die

Zyon

Cytat: Gavroche w 2014-10-28, 16:24:44
Cytat: Zyon w 2014-10-28, 16:01:50
Dla Adasia teraz hitem jest rafinowany olej slonecznikowy, rzekomo lepszy od tego z pestek winogron bo jest polski  :lol:
Komedia ale jak pisales, ojciec Wirgiliusz, to co on je jest zdrowe, bo on to je  :lol: :lol:

Cytat: vvvrafinowany słonecznikowy podchodzi mi bardziej niż nierafinowany, a że słonecznik jako taki jadalny jest to można się wedle potrzeby odrafinować.
Cytat: vvvOlej z pestek winogron jest pozyskiwany przy pomocy procesu ekstrakcji, czyli wypłukiwania rozpuszczalnikiem, benzyną ekstrakcyjną lub heksanem, które to potem są oddestylowane, może pisać, że nie, ale
ja bym nie zaufał dla dobra wątroby.
http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?p=243248#243248
Ojciec Wirgiliusz, ale z osobowością mnogą... :wink:
Z jednej strony upraszczać, minimalizować nowoczesną chemię, wracać do paleo, a z drugiej jeb: olej, soczki z Tesco, kawa posłodzona, ale lekko, mięso garmażeryjne, mikrofala i inne zaprzeczajki :?
Szewc, nie dość, że bez butów, to jeszcze z grzybicą stóp :D

A na koniec wnioski -  ze szkodza i uczulaja zoltka i maslo  :lol: :lol:

Work Buy Consume Die

Diogenes z Synopy

CytatOśmiu osobom postawiono zarzuty fałszerstw przy produkcji żywności. Dochodzenie wykazało, że w latach 2014-2015 sprzedano kilka ton zagranicznej oliwy z etykietkami informującymi, że jest to w 100 procentach włoski produkt z pierwszego tłoczenia, a więc uważany przez konsumentów za najwyższej jakości i droższy od tego z importu.

Poza tym w Apulii skonfiskowano ponad 10 ton chemicznie barwionych oliwek stołowych, uznanych za groźne dla zdrowia. Zarzuty usłyszało 18 tamtejszych przedsiębiorców. Oliwki były sztucznie barwione przy użyciu zabronionych na terenie Unii Europejskiej substancji na wyrazisty kolor zielony, by ukryć ich defekty. (PAP)

http://stooq.pl/n/?f=1021529&c=3&p=4+22

smacznego

administ

Cytat: Zyon w 2014-10-29, 09:21:04
A na koniec wnioski -  ze szkodza i uczulaja zoltka i maslo  :lol: :lol:

Dla każdego kto zjada żółtka i masło takie wnioski są niezwykle słuszne, albowiem zmniejszaną popyt na to, co stanowi istotną część ich diety.  8)

Diogenes z Synopy

Indeks cen żywności w VIII wzrósł rdr o 6,8 proc. - FAO


tłuszcze i oleje na świecie r/r podrożały 25 %  !  Nabiał 14 %.

zboża potaniały o 7 5, mięso o 5 %

http://stooq.pl/n/?f=1097820&c=1&p=4+22


administ

Oj! Dieta "tłuszczowa" przeradza się w światową płacę?  :shock: ;)

Anulka177

Fakt, teraz prawie nie spotykam promocji na masło i śmietankę  :(

Zyon

No niestety potwierdzam, w Kauflandzie smietanki podrozaly, w Aldiku zero promocji na maslo i smietanke a jak jest promocja to w takich cenach jak wczesniej bylo bez. Cos sie popsulo, znalezc maslo taniej niz 3 zl to teraz masakra  :shock: :?
Work Buy Consume Die

administ

Cytat: admin w 2016-09-08, 11:05:46
Oj! Dieta "tłuszczowa" przeradza się w światową płacę?  :shock: ;)

:shock:
Kurna, jak ja nie lubię tej autokorekty w andku!  :shock:
Nie "płacę", a "plagę" miało być!  :(
Co za radio Erewań z tego andka... ;)