Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

PODSUMOWANIE MINERAŁY I WITAMINY W POŻYWIENIU

Zaczęty przez MORGANO, 2007-01-02, 00:46:04

Poprzedni wątek - Następny wątek

elmo

Sławek ,jak Ty masz daleko do Ewy ,na śląsk ,to Ty masz wszedzie daleko  :shock:
fajnie by bylo jakbysmy sie wszyscy spotkali   :wink: 

kodar

Smalec ze skwarkami W/G KSIAZKI KUCHARSKIEJ J.K.
1kg tlustego boczku,
80dag kielbasy
Boczek pokroic,wytopic w rondlu.W polowie smazenia dodac kielbase dalej smazyc az tluszcz przestanie sie pienic.
Zamiast boczku mozna uzyc slonine.Pod koniec smazenia mozna dodac:POSIEKANA PAPRYKE,JABLKA,CEBULE,lub inne dodatki.
Smalcem smarowac chleby opty.placki,dodawac do ziemniakow i jarzyn.

Halina Ch.

Cytat: elmo w 2007-01-08, 10:42:55
Sławek ,jak Ty masz daleko do Ewy ,na śląsk ,to Ty masz wszedzie daleko  :shock:
fajnie by bylo jakbysmy sie wszyscy spotkali   :wink: 

Może w Kiekrzu pod Poznaniem? Z tąd jest wszędzie blisko.

Ewa


Ewa



Waldek

CytatNajważniejsze witaminy i minerały znajdują się, nie w owocach, lecz w mięsie, jajkach, podrobach, a także w warzywach zapustnych i strączkowych oraz w porach, cebuli i czosnku. Gotowanie pod przykryciem nie niszczy witamin, lecz ułatwia ich przyswajanie.
Tłuszcze – są niezbędne do prawidłowej przemiany materii oraz właściwego funkcjonowania żołądka, śledziony i trzustki. Są źródłem cennych witamin.

Podoba mi się to podsumowanie.

Ale co do gotowania to aby napewno tak jest? Podobno witamina D wyparowuje z jajek po ugotowaniu. Więc może wrto by 1 jajko z 4 zjeść na surowo starym zwyczajem?

kodar

 Waldek,a co bys powiedzial o naslonecznianiu,
przeciez to slonce powoduje,ze witamina D jest lepiej lub gorzej wykorzystana przez organizm :)

Ewa

Waldek, mógłbyś podać źródło cytatu?