Aktualności:

1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.

Menu główne

PRASÓWKA

Zaczęty przez toan, 2007-01-11, 06:48:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Jestem pewna, że rodzinom osób, które zmarły biorąc placebo, nie powiedziano o tym, że byli oni w "pechowej" grupie...

WojciechS

No, a co z tego wynika?  :roll:
Może petycja o zakazie testowania?  :lol: :lol: :lol:

renia

A przydałyby się. W szpitalach to nikt nie może być pewny co otrzymuje...

renia

Albo referendum - na wzór tego ze Szwajcarii... :roll:

http://archiwum.wiz.pl/1999/99013200.asp

renia

Tak się zastanawiam co takiego pożytecznego ci naukowcy odkryli? Lekarstwa na raka nie mają, w innych chorobach potrafią na ogół tylko uśmierzać objawy. Inne odkrycia? Przeważnie obalane są przez nowe odkrycia...

WojciechS

Ale bracia Wegetarianie walczą bezskutecznie od lat. Tu przykład: - http://www.wegetarianie.pl/Article985.html - "Co 6 sekund w koszmarnych męczarniach kona..."
Tylko oni bardziej miłują zwierzęta od ludzi niestety.  :?

renia

Ja uważam, iż powinno dbać się o to aby nie zadawać niepotrzebnych cierpień zwierzętom, jedynie te, które są niezbędne do badań, które mogą pomóc człowiekowi. Na ludziach, bez ich zgody i/lub wiedzy, nie powinno się w ogóle robić eksperymentów. To są morderstwa, to samo co niemieccy lekarze robili na Polakach w czasie II wojny światowej...

Dasna

Cytat: renia w 2011-05-10, 06:58:52
Jestem pewna, że rodzinom osób, które zmarły biorąc placebo, nie powiedziano o tym, że byli oni w "pechowej" grupie...
Jednak to chyba wszystko nie do końca tak.Pacjenci decydujący się na udział w eksperymentach są uprzedzani , że mogą otrzymać placebo. Nie wiedzą , że przyjmują placebo , ale chyba są uprzedzani o takiej możliwości. Nie daje mi to spokoju , bo to jakby planowane , świadome godzenie się na zaszkodzenie sobie. Aż mi się wierzyć nie chce :( :(
http://pl.wikipedia.org/wiki/Placebo

renia

Czyli z tego wynika, że podają je chorym. Jednak nie chce mi się wierzyć, żeby ktoś poważnie chory decydował się na taką ewentualność - łączącą się z możliwością wcześniejszego tzw.zejścia... :?

Dasna

Renia a ten poważnie chory jakie ma wyjście? :( Brzmi to okropnie , ale jak ma i tak umrzeć to i może spróbować. Ale ten mniej chory? :?
a ten co podaje leki do testowania to czy śpi spokojnie czy nie wie co podaje pacjentom? :?

renia

Dasna, gdybym ja była chora na jakąś nieuleczalną chorobę, a wymyślono by nowy lek, który ewentualnie może pomóc, to zgodziłabym się na taki eksperyment, ale nie zgodziłabym się na podział na grupy i ewentualne plecebo... :? Wątpię, żeby o tym informowali...

Dasna

Czy tak czy tak ryzyko wielkie, bo mógłby być to lek , który "pomógłby " zejść jeszcze szybciej. Przecież to dopiero testy. :? A po placebo pacjent by przeżył, bo byłoby bezpieczniejsze od tego nieprzetestowanego leku :? Dylemat, co lepsze? :?

renia

Jak nie kijem to pałką... :lol: raczej taka minka miała być... :cry:

renia

Ciężko się tego słuchało... :( np. wina jest w tym, że antybiotyki były za tanie i pacjenci za dużo ich zjadali....Ale kto im je zapisywał? Bez recepty nikt ich nie kupował...
Albo to; firmom farmaceutycznym nie opłaca się produkcja nowych antybiotyków, bo te ludzie biorą krótko, lepiej opłaca im się produkcja leków na przewlekłe choroby - takie jak cukrzyca, czy nowotwory... :(
Ja jestem wyjątkowo spokojnym człowiekiem  8) ale teraz to mnie naprawdę szlak trafia... :evil: :lol:

renia

Cytat: Dasna w 2011-05-10, 14:21:46
Czy tak czy tak ryzyko wielkie, bo mógłby być to lek , który "pomógłby " zejść jeszcze szybciej. Przecież to dopiero testy. :? A po placebo pacjent by przeżył, bo byłoby bezpieczniejsze od tego nieprzetestowanego leku :? Dylemat, co lepsze? :?

Dasna, ale jest jeszcze inna metoda sprawdzenia leku, bez grupy dostającej placebo. Po prostu wystarczy porównać efekty z innymi terapiami lekowymi...Ale tak czy tak powinny być testy na zwierzętach...

renia

Cytat: renia w 2011-05-10, 15:46:20

Ja jestem wyjątkowo spokojnym człowiekiem  8) ale teraz to mnie naprawdę szlak trafia... :evil: :lol:

...raczej szlag... 8)

Dasna

Ja słuchałam spokojnie.Oni tam sami mówią, że biznes jest na pierwszym miejscu. Zdają sobie z tego sprawę, ale koncern farmaceutyczny właśnie wyłoży kasę na choroby przewlekłe. Toż to gotowy stały klient. Tak jest ...sorry Winnetou , biznes is biznes. :?

Dasna

Co nas czeka dalej?
Oni mówią , że do paszy antybiotyki szły tonami. Teraz Unia zabroniła to przemycają też pewnie tony w innych postaciach paszy czy przy okazji jakiś "badań".  :(

renia

Dobrze, że o rybkach pamiętali... 8)