Aktualności:

7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.

Menu główne

PRASÓWKA

Zaczęty przez toan, 2007-01-11, 06:48:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

viola44

Dla mnie absurdem jest to, iz zaleca się spozywanie duzych ilosci blonnika jako ochrona przed chorobami jelit a gdy ktoś zaczyna chorowac na colitis ulcerosa , to błonnik jest wrecz zakazanym produktem spozywczym, zatem pytam, czemu doszło w ogóle do colitis ulcerosa skoro odzywialismy sie tak aby zapobiec chorobie....muszę kiedyś zapytać o to lekarza.

renia

ABW zatrzymało czterech dyrektorów szpitali
A A A
PAP | dodane 1 godzinę i 23 minuty temu



Wybrane województwo to:
wielkopolskie

wszystkie z regionu

inne województwa

Czy sondaże były fałszowane na korzyść PO?
Firma Misiaka nie obsłuży stoczniowców
"Plany rządu topnieją, topnieją, aż w końcu nic nie zostaje"
"A gdzie była Julia Pitera?"
Maleje poparcie dla PO i PiS, zyskuje SLD
Kononowicz startuje w wyborach do europarlamentu




Czterech dyrektorów szpitali z Warszawy, Krakowa i Śremu zatrzymali funkcjonariusze ABW w śledztwie dotyczącym korupcji w służbie zdrowia. Zatrzymań dokonano na polecenie łódzkiego wydziału Prokuratury Krajowej - poinformowała naczelnik wydziału Bogumiła Tarkowska.

Tarkowska nie chciała udzielić więcej informacji na temat zatrzymań i zarzutów stawianych podejrzanym. - Osoby te zostały zatrzymane i na razie tylko z jedną z nich są wykonywane czynności w prokuraturze, dlatego na tym etapie postępowania więcej informacji udzielić nie mogę - powiedziała Tarkowska.

Prokuratura Krajowa w Łodzi prowadzi śledztwo dotyczące nieprawidłowości w organizowaniu przetargów na dostawę sprzętu medycznego i odczynników oraz konkursów związanych z tzw. outsourcingiem dla publicznych Zakładów Opieki Zdrowotnej (ZOZ) z terenu całego kraju. Śledztwo obejmuje lata 2001-2007.




REKLAMA Czytaj dalej





Ustalono, że przedstawiciele firm, w zamian za korzystne rozstrzygnięcia konkursów dotyczących przejęcia laboratoriów szpitalnych w całym kraju oraz przetargów na dostawę sprzętu medycznego i odczynników laboratoryjnych, wręczali korzyści majątkowe i osobiste pracownikom publicznych ZOZ-ów.

Do tej pory zarzuty w tej sprawie postawiono kilkudziesięciu osobom. Jednym z podejrzanych jest b. wiceminister zdrowia Jarosław Pinkas. Wśród podejrzanych są także osoby pełniące kierownicze funkcje w spółkach medycznych, przedstawiciele handlowi tych spółek, kierownicy i dyrektorzy szpitali oraz laboratoriów szpitalnych, a także m.in. funkcjonariusz policji i lekarz.

renia

Technicznie wyszło mi to beznadziejnie, ndst.(pała)

Luker

Odchudzanie na zamowienie ;p

http://kobieta.interia.pl/uroda/diety/news/odchudzanie-na-zamowienie,1279722,

"Co to oznacza w praktyce? Dieta ma być jak najbardziej urozmaicona, a w składzie posiłków powinny się znaleźć produkty ze wszystkich grup; przede wszystkim warzywa i owoce, ale też, produkty zbożowe, te nieprzetworzone (pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, makaron razowy, ryż naturalny, płatki owsiane czy otręby), chude produkty mleczne, chude mięso i wędliny, ryby oraz mała porcja tłuszczy roślinnych."

Cabron

Ciekawe, że "diety" są nie w dziale "zdrowie", tylko "uroda"  :shock: :o
Pewnie uważają, że urodę za pomocą diety można osiągnąć kosztem zdrowia.  :o

Śmieszne rzeczy tam są  :shock: 8)
Cytat      Dieta cud nie istnieje
      Dieta cud nie istnieje, jedyny sposób, aby zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę, to mniej jeść i więcej się ruszać.

sylwiazłodzi

Mniej jeść i więcej się ruszać

JEDNO WYKLUCZA DRUGIE

:D :D :D



barja

Wcale nie. Człowiek w ruchu nie ma dużo czasu na jedzenie.

zbynek

CytatNajczęściej sprzedawane dodatki dla przemysłu mięsnego to: chlorek sodu, azotyny i azotany - sodu, potasu, fosforany, przeciwutleniacze - izoaskorbinian i askorbinian sodu, wzmacniacze smaku i zapachu - glutaminian sodu, regulatory kwasowości - cytrynian sodu, dwuoctan i octan sodu, mleczan sodu, kwas cytrynowy, także glukono- delta-lakton i konserwanty - sole kwasu sorbowego oraz kwas sorbowy - wymienia Katarzyna Korgol, kierownik sekcji dodatków spożywczych Cheman SA.

Powszechnie używane są także cukry i ich pochodne - glukoza, maltodekstryny, substancje uzyskiwane z mleka, dodatki smakowe, ekstrakty, hydrolizat, izolat i koncentrat białka sojowego, emulgatory i hydrokoloidy - guma guar i rzadziej karageny, inne przeciwutleniacze, rzadziej kwas octowy oraz barwniki, które głównie rozpuszczalne są w wodzie, a nie w tłuszczach, co znacznie zawęża zakres ich stosowania w przemyśle mięsnym.
http://finanse.wp.pl/kat,104128,title,Tanio-czy-naturalnie,wid,10961751,wiadomosc.html


sylwiazłodzi

Odnalazłam to w wersji internetowej.

Z dedykacją dla lekarki. Kocham ludzi z pasją.

http://wyborcza.pl/1,75480,6279638,Bambus_w_szynce.html

Bambus w szynce

artykuł jest za długi więc polecam kliknąćw link i przeczytać. Niektóre ciekawe chemiczne info podaje.

Sylwia.


sylwiazłodzi

I kolejny artykuł z GW z dużą ilością informacji o tym z czego się robi żywność

http://wyborcza.pl/1,75480,5134828.html

pt.:"Najniższa półka"


admin

http://tnij.org/c6ub - źle smażony boczek i artretyczne bóle w kolanach przedłużają życie! :wink:

viola44

Cytat: admin w 2009-04-07, 15:13:52
http://tnij.org/c6ub - źle smażony boczek i artretyczne bóle w kolanach przedłużają życie! :wink:

Ciekawa jestem co na to wegetarianie i nie tylko...... 8)

admin

Pewnie zapomnieli zapytać: a jada pani warzywa i owoce?
Na tak postawione pytanie sam bym odpowiedział, że jadam, bo kłamać nie lubię. :(

viola44

Cytat: admin w 2009-04-07, 15:21:08
Pewnie zapomnieli zapytać: a jada pani warzywa i owoce?
Na tak postawione pytanie sam bym odpowiedział, że jadam, bo kłamać nie lubię. :(

warzywa i owoce z dobrze usmażonym boczkiem, czemu nie hi :D

Cabron

Cytat: sylwiazłodzi w 2009-04-05, 21:27:11
I kolejny artykuł z GW z dużą ilością informacji o tym z czego się robi żywność

http://wyborcza.pl/1,75480,5134828.html

pt.:"Najniższa półka"
Cytat- Czy to naprawdę źle?

- Są różne mody. Mięsarze twierdzą, że Polacy lubią, kiedy szynka "płacze", wilgotne wędliny uważają za soczyste. I przekonują, że od kiedy pojawiły się nowoczesne wędliny z wodą i soją, które mają przez to mniej tłuszczu - to ludzie są zdrowsi.

bardzo ciekawe.. Oczywiście wszyscy bardzo dbają o zdrowie konsumenta - to podstawa! Wszędzie widzimy efekty walki o nie!

renia

Najbardziej te efekty widać na plaży i na chirurgii. :?

lekarka

Cytat: admin w 2009-03-14, 10:51:39
Metformina zmniejsza insulinooporność, ale prócz zakwaszenia...
http://www.pnas.org/content/106/10/3907.abstract - wzmaga też biosyntezę amyloidu "wspomagając" rozwój choroby Alzheimera.


Metformina...
U pacjentek  z PCO normalizuje się NA STĄŁE nieprawidłowy profil insuliny i glukozy po obciążeniu glukozą na diecie - a ginekolodzy zalecają kontynuowanie terapii Metforminą... :shock:.
Nie rozumiem.
Jedna osoba na forum, która nas czyta - i ma poziom oleju w głowie ok (ginekolog)  - może mi wytłumaczy...      ewa12@dietaoptymalna.com   :)
Jedyne logiczne wytłumaczenie to ... dać cokolwiek by zadziałało jak psychoterapia, a Alzheimar - jak dzieci dorosną to może wytłumaczą,
że jest dieta dra Kwaśniewskiego, która temu jest w stanie zaradzić.

renia

Wsie, spod strzechy, wiejskie, chłopskie; na opakowaniu: kury spacerujące po zielonej trawie, w tle łany zbóż i śpiewający las. Kupujemy je więc w przekonaniu, że robimy dobrze, bo takie jajka lepiej smakują, są ekologiczne, a ich pozyskanie nie jest okupione cierpieniem zwierząt. I co? I tak dostajemy jaja przemysłowe, prosto z klatki. Ktoś tu robi nas w konia.

Producenci, oczywiście. Bo doskonale wiedzą, że nawet w Polsce coraz więcej ludzi docenia smak i wartości odżywcze jaj z chowu naturalnego, nawet jeśli są droższe od tych pochodzących z produkcji przemysłowej.

Gdy widzimy na zdjęciach kury z przyciętymi dziobami, zamknięte w klatkach o powierzchni kartki papieru, przez całe życie nie widzące słońca ani źdźbła trawy, pozbawione możliwości biegania, chodzenia, tarzania się, kontaktu z innymi kurami - od razu dochodzimy do wniosku, że takich jajek to my nie chcemy. Dawno przecież udowodniono, że zwierzęta trzymane w nienaturalnych, stresujących warunkach dają mięso, mleko i jaja znacznie gorszej jakości.

Naturalne smaczniejsze

Jaja z chowu klatkowego są zatem w coraz większej niełasce. Wzorem np. Niemców czy Brytyjczyków stopniowo zwracamy staranniejszą uwagę na to, skąd pochodzi nasza jajecznica, czy była szczęśliwa i zadowolona z życia. Bo wtedy jest etyczna, zgodnie z trendem ekologiczna... a przede wszystkim o wiele smaczniejsza.

No dobrze, czyli chcemy kupić jaja z tzw. chowu wolnowybiegowego lub najlepiej ekologicznego. Jeśli jednak zaufamy producentom, szybko okaże się, że na patelni rozbijemy zupełnie nie to, co chcieliśmy kupić: jajo prosto z klatki zamiast prosto „z krzaka".

Najnowsza kontrola Inspekcji Handlowej wykazała, że blisko połowa jaj dostępnych w sklepach ma złe oznakowanie - jako ekologiczne lub wolnowybiegowe sprzedawane są jaja, które w rzeczywistości pochodzą z wielkich przemysłowych ferm. W 204 odwiedzonych sklepach i hurtowniach inspektorzy zakwestionowali oznaczenie aż 46 proc. jaj.

Dlaczego oszukują? Naturalnie, produkcja taśmowa, bez zapewnienia kurom godziwych warunków życia, jest po prostu znacznie tańsza i przynosi większe zyski.