Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

PRASÓWKA

Zaczęty przez toan, 2007-01-11, 06:48:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

admin

A to akurat jest typ 1, tylko u osób starszych i nie tak gwałtowna jak u młodocianych. Wiążą ją też bardziej z zaburzeniami tarczycy.

RafałS

Cytat: admin w 2025-11-08, 09:46:28https://www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/nowy-typ-cukrzycy-mo%C5%BCe-dotyczy%C4%87-milion%C3%B3w-ludzi-na-%C5%9Bwiecie-takie-ma-przyczyny/ar-AA1PQJDY?ocid=msedgntp&pc=U531&cvid=690efdb9149747de964245e20f2e2516&ei=45- proszę bardzo! Jest cukrzyca typ 5!
""Nazwa jest ważna, aby przyciągnąć uwagę interesariuszy i możliwości finansowania. W przeciwnym razie zostanie pogrzebana w szumie tła powszechnych odmian cukrzycy" — powiedział Yajnik".
 :lol:

Zyon

Nowa choroba- nowe leki i tak to dziala juz ponad 150 lat.
Work Buy Consume Die

admin

Dziś jeszcze rzuciło mi się w oczy, że wycofali jakąś statynę, bo powoduje zawały serca, ale link mi umknął i nie mogę teraz odszukać. :(

admin

https://www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/przyznaj-zastanawia%C5%82e%C5%9B-si%C4%99-co-r%C3%B3%C5%BCni-br%C4%85zowe-jaja-od-bia%C5%82ych-zagadka-wyja%C5%9Bniona/ar-AA1Okl3W?ocid=msedgntp&pc=U531&cvid=2d4ea578f37c44c9e3ad987d8238d93d&ei=52 - no proszę - "prawdziwa skarbnica...", a jeszcze całkiem niedawno był w jajcach tylko "zły" cholesterol!  :lol:  :lol:  :lol:

PRZYPOMINAM: o jakości jajka decyduje twardość skorupki - im twardsza, tym żółtko bogatsze w "zły" cholesterol! ;)

renia

A ja często mam jajka z targowiska ze słabymi skorupkami... :shock:

admin

Jak rozbijam jajka z Lubuskiego Angusowa - to wszystkie skorupki później wydają mi się "miękkie"...
Ale Reniu, jak weźmie się w rękę wytłaczankę, albo lepiej 5 wytłaczanek, to łatwo poznać po ciężarze, które jaja są "dobre" z nazwy, a które faktycznie są dobre.

admin

RafałS

Cytat: admin w 2025-11-09, 13:57:33Jedynie twardość skorupki jest ważna. Im twardsza tym lepiej.
Mam niejaką wątpliwość, ale o tym być może przy okazji  8) . A z twardszych to ostatnio miałem takie niepozorne pół kopy Jokiel (nie)mylić z Jakiel  :lol: . Teraz miększe niby jedynki, a do niejednych trójek nie umywają się  :lol: . Ah te rotacje  :wink:  . Nie to co dawno temu, w innej bajce - kopa/pół dwużółtkowe z dostawą do domu... 8)

RafałS

Cytat: RafałS w 2025-11-09, 16:52:57...A z twardszych to ostatnio miałem takie niepozorne pół kopy Jokiel...
Acz nie żebym reklamował był. Przy dużej skali dystrybucji wątpliwe aby regułą było to.

admin

admin

https://www.msn.com/pl-pl/kuchnia/wiadomosci-o-zywieniu/zalegaj%C4%85-w-sklepach-bo-ma%C5%82o-kto-kupuje-solidna-porcja-wapnia-i-bia%C5%82ka/ar-AA1RBz43?ocid=msedgntp&cvid=6930073d2d5742fd83e81a4c177bb404&ei=6 - o ile mnie pamięć nie myli, to w czasach gdy jajo kurze "naukowo" miało tylko 'żły" cholesterol - przepiórcze jajka były jednak "zdrowe". Coś jak z Kobe beef - co też w przeciwieństwie do zwykłej wołowiny nie powodowało "naukowo" miażdżycy!  :lol:  :lol:  :lol:

renia

Co ci jajogłowi wiedzą o jajkach? :lol:  ;)

admin

:lol:  :lol:  :lol:
Ketobrać dziś będzie polecać jajka po zawale!  8)
Normalnie Dietę Optymalną zalecają.  :D

Blackend

Doktora nie wygumkują, choć bardzo się starają.

admin

Nie da się, ale w tej chwili ketofani są idealnym piorunochronem dla mnie, bo biorą trolli na siebie i niech tak będzie jak najdłużej!  :D 

renia

Już Dieta Optymalna nie jest takim "niezdrowym dziwadztwem"... :lol:

Blackend

Teraz widać ile lat wcześniej Doktor wyprzedził "światłą hamburgerską naukę".

Moje otoczenie załamywało ręce jak my dzieci żywimy i jak to się źle skończy.  8)

admin

:lol:  :lol:  :lol:
Jajca już nie mają "złego cholesterolu", bo tak obwieścili gawiedzi "hamerykańscy naukowcy". I stał się cud...  :lol:  :lol:  :lol: