Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

Jedzenie kości

Zaczęty przez mati474, 2007-01-19, 18:57:03

Poprzedni wątek - Następny wątek

Rudka

My już wszystko umiemy -wiec nie musimy sie uczyć.
   Przed Toba przyszłośc i nadzieja na nasze godziwe emerytury :D
   wiec śpimy spokojnie by Ci nie przeszkadzać.
No to połamania pióra na egzaminie :D

Szymon

Cytat: Matti w 2007-02-02, 00:55:27
A wy co już spicie??!! Leniuchy z was!! Niektórzy musza sie uczyć do egzaminu a wy chrapiecie... ech naprawde to nieprzyzwoicie!

Matti , napisałeś to o 12,55 twierdzac, ze sie uczysz. Uwierz mi, nie warto. kiedys tez mnie rozwalala ambicja i siedzialem po nocach. ale pozniej nie bylo tak, jak powinno. Dlaczego? odpowiedzi szukaj na supermemo.com w artykulach dotyczacych snu....
pozdrawiam

Halina Ch.

Cytat: Matti w 2007-02-02, 00:55:27
A wy co już spicie??!! Leniuchy z was!! Niektórzy musza sie uczyć do egzaminu a wy chrapiecie... ech naprawde to nieprzyzwoicie!

Doba ma 24 dodz. dla WSZYSTKICH. Źle tymi godzinami zarządzasz, skoro musisz 'zawalać' noce przed egzaminami.

Matti

Zarzadzanie jest w deche tylko mam zły nawyk brzmiący "na ostatnią chwile"

2 tygodnie nie ruszam książki potem biore sie jak wczoraj zawalam noc i zaliczam na 3 materiał z 280 stron notatek z całej chemii nieorganicznej!! Aż sam jestem holernie dumny ze swoich możliwości!!!! Byłoby może i więcej gdybym przy 180 stronie już nie schodził ze świata o drugiej w  nocy po prostu nie miałem już sił i poszedłem spać...

Musze sobie tylko wyrobić nawyk systematyczności i bedzie git.
Widaomo że gdybym rozłożył to na 2 tyg byłoby lepiej :)...

toan

Cytat: toan w 2007-01-20, 11:12:14
...a o wytrzymałości kości nie decyduje ilość w nich wapnia i minerałów, bo to tylko słabe rusztowanie, a ilość PROTEIN wypełniających to rusztowanie, co każdy może sobie samodzielnie sprawdzić wrzucając kość do ognia. Wypali się białko, pozostaną minerały ...

Zupełnie przypadkowo trafiłem dziś na takie stwierdzenie: "Bone mineral density was directly correlated with dietary protein intake but was not influenced by vitamin D or calcium intakes".

Badanie i konkluzja z niego przeszły oczywiście "niezauważone", ale całe stada lekarzy nadal będą wciskać "pacjentom", że "na osteoporozę i kłopoty z mineralizacją kości najlepsze jest zajadanie odpowiedniej ilości warzyw owoców, Ca i wit.D.", a nie wywarów kostnych  :!:

Matti

W sumie więc podawanie tych rzeczy nie jest złe podd warunkiem że je sobie łykniemy podczas mięsnego obiadu.

A co do osteoporozy to długo by pisać... bo temat dotyczy niedoborów ale co do tego prowadzi to długa długa droga...

toan

Cytat: Matti w 2007-02-14, 12:03:09
W sumie więc podawanie tych rzeczy nie jest złe podd warunkiem że je sobie łykniemy podczas mięsnego obiadu.

:( Może jednak przetłumaczę?.  :?

"Gęstość kości była bezpośrednio skorelowana z przyjmowaniem białka pokarmowego, a przyjmowanie wit. D albo wapnia nie było istotne"

A więc na "twardość kości" ma jedynie wpływ BIAŁKO POKARMOWE, a pozostałe dwa składniki - to tylko błędne aksjomaty medyczne, stworzone na potrzeby przemysłu suplementacyjnego :shock:., aby wiecznie leczyć, ale nie wyleczyć.

Osteoporozę zaś wylecza się bardzo szybko - kolagenem (wywar z kości), a wiecznie leczy "mlekiem, jogurtami, winogronami, chlebem...   ... i suplementami" , co z reguły przyspiesza postęp choroby  :shock: :(

Mleko świetnie wypłukuje z kości wapń i inne minerały, o czym wiadomo z praktyki od dawna :D, choć nauka uparcie zaleca produkty mleczne. U "mleczno-jogurtowego pokolenia" w jednej ze szkół stwierdzono na 400 dzieci - tylko trzy przypadki z wpisem - "zdrowy ortopedycznie", o czym informował alarmująco dwa dni temu Teleeksperss.
NA CZTERYSTA DZIECI - trójka zdrowych. Zaiste osiągnięcia nauki są zadziwiające :shock: :lol: :lol: :lol:

PS

Do "szkodliwych mlecznych" nie zalicza się w DO : twarogów, serów, śmietanki, śmietany, masła - czyli produktów z mleka, w których uzyskuje się koncentrację białka i tłuszczu mlecznego.

Matti

Weź nie sciemniaj...

elmo

Cytat: KR w 2007-01-24, 23:29:53
Proszę mi wybaczyć, jeżeli nazbyt bezczelnie wyłamuję się ze swą propozycją - ale na prawdę nie mogę się oprzeć. Mam do zaoferowania blisko pół tony własnoręcznie odkutego tynku z mojej łazienki - to nieomal niewyczerpalny zapas wapnia w postaci węglanowej plus cenne wypełniacze, np. piasek - zawsze się na coś przydadzą. Odstąpię po kosztach transportu.

:lol:  :lol:  :lol:
KR chętnie skorzystam z Twej propozycji o ile dysponujesz jeszcze tym cennym towarem  :lol:  :D
Koszty transportu nie ważne ,zapłacę każdą cenę ,bo od dawna szukam takiego towaru  :lol:

elmo

Cytat: toan w 2007-02-14, 12:32:05
"Gęstość kości była bezpośrednio skorelowana z przyjmowaniem białka pokarmowego, a przyjmowanie wit. D albo wapnia nie było istotne"

Mnie było i jest wiadomo ,że gęstość kości jest bezpośrednio zależna od wysiłku fizycznego-ściślej mówiąc obciążania szkieletu.
Reasumując im więcej dźwigasz tym masz cięższe kości.Niezależnie od diety osoba będąca w bezruchu nie poprawi sobie gęstości kości.

Gavroche

Cytat: toan w 2007-02-14, 12:32:05
Cytat: Matti w 2007-02-14, 12:03:09

:( Może jednak przetłumaczę?.  :?

A więc na "twardość kości" ma jedynie wpływ BIAŁKO POKARMOWE, a pozostałe dwa składniki - to tylko błędne aksjomaty medyczne, stworzone na potrzeby przemysłu suplementacyjnego :shock:., aby wiecznie leczyć, ale nie wyleczyć.

Osteoporozę zaś wylecza się bardzo szybko - kolagenem (wywar z kości), a wiecznie leczy "mlekiem, jogurtami, winogronami, chlebem...   ... i suplementami" , co z reguły przyspiesza postęp choroby  :shock: :(

Mleko świetnie wypłukuje z kości wapń i inne minerały, o czym wiadomo z praktyki od dawna :D, choć nauka uparcie zaleca produkty mleczne. U "mleczno-jogurtowego pokolenia" w jednej ze szkół stwierdzono na 400 dzieci - tylko trzy przypadki z wpisem - "zdrowy ortopedycznie", o czym informował alarmująco dwa dni temu Teleeksperss.
NA CZTERYSTA DZIECI - trójka zdrowych. Zaiste osiągnięcia nauki są zadziwiające :shock: :lol: :lol: :lol:

PS

Do "szkodliwych mlecznych" nie zalicza się w DO : twarogów, serów, śmietanki, śmietany, masła - czyli produktów z mleka, w których uzyskuje się koncentrację białka i tłuszczu mlecznego.
Wiosenne porządki w biurze.
Wpadła mi w ręce etykieta gryzaka dla psa.
Były to suszone kości wieprzowe z szynki.
Analiza: białko 23,7; tłuszcz 32,5; popiół 36,4; włókno 3,3; wilgotność 12%
Zaniedbałem wyciągi z kości, czas wrócić do gotowania.
RG zdaje się robi to regularnie.

Radzio

Wobec ostatnich wydarzeń, to jest... genialny pomysł! :D
A zamiast tarzać się samotnie po piwnicy, lepiej dodatkowo kości- na przykład żebrowe, w doborowym towarzystwie i bez krępacji sobie posysać. :lol:
A że to wypraktykowany sposób- wiem od kilkudziesięciu lat, dlatego zdecydowanie polecam! :D
Jedyne o co mnie "przy stole" proszono, to żebym nie mlaskał i cicho sysał- żaden problem :D, w końcu etyki uczono mnie od małego. 8)

Gavroche

Cytat: Radzio w 2013-04-10, 07:50:23
A zamiast tarzać się samotnie po piwnicy, lepiej dodatkowo kości- na przykład żebrowe, w doborowym towarzystwie i bez krępacji sobie posysać. :lol:
A że to wypraktykowany sposób- wiem od kilkudziesięciu lat, dlatego zdecydowanie polecam! :D
Jedyne o co mnie "przy stole" proszono, to żebym nie mlaskał i cicho sysał- żaden problem :D, w końcu etyki uczono mnie od małego. 8)
Nie trafia.
Ja lubię jeść, nie posysać resztki :lol:
Dlatego wygotować, wypić, zapomnieć.
A stejka oszamać nie stresując się osteocytami...

Radzio

A to i ja się cieszę- czytając o upodobaniach. :D

Radzio

Cytat: Radzio w 2013-04-10, 07:50:23

Dobra, jest minus. :?
Ojciec zamawiał dla nas w restauracji żeberka ("Tam" historycy numizmatyki mówią o nim nestor- gdyby wiedzieli to, co ja zapamiętałem :)), a po konsumpcji płacił za schabowe, bo kelner kwestionował brak kości na talerzach. :D

Radzio

Cytat: wojteks w 2007-01-30, 20:21:18
Cytat: Tomkiewicz w 2007-01-30, 20:04:33
zachowują się chamsko lub nie mają najmniejszej racji?

Kobiety nie zachowują się chamsko i mają zawsze rację. Tylko takie znam!. Chamsko i wulgarnie zachowują się samice, a szowinizm jest samczy, a nie męski :roll: :mrgreen:

... mają zawsze rację... - prawdopodobnie tak właśnie wyginęły dinozaury, wojtusius. :D
Mama mojego ulubionego Autora dożyła lat 98-u, a on zaledwie 81. W mamę wpatrzony był jak... niektórzy w ołtarz. ;) :D

Gavroche

Cytat: Radzio w 2014-03-16, 20:09:50
Cytat: wojteks w 2007-01-30, 20:21:18
Cytat: Tomkiewicz w 2007-01-30, 20:04:33
zachowują się chamsko lub nie mają najmniejszej racji?

Kobiety nie zachowują się chamsko i mają zawsze rację. Tylko takie znam!. Chamsko i wulgarnie zachowują się samice, a szowinizm jest samczy, a nie męski :roll: :mrgreen:

... mają zawsze rację... - prawdopodobnie tak właśnie wyginęły dinozaury, wojtusius. :D
Mama mojego ulubionego Autora dożyła lat 98-u, a on zaledwie 81. W mamę wpatrzony był jak... niektórzy w ołtarz. ;) :D
Maminsynek?

Radzio

Cierpiał, choć nie rozumiał. 8)

Diogenes z Synopy

zamówiłem pocięte szpikowe kości wołowe, a pani  przynosi .....   kości jak od dinozaura, nowa pracownica :(    . Powiedziałem, że niech sobie sama je rozłupuje. Co ja jakiś paleo czy cuś ? :)  Radzio to by piłą przepiłował.

optymalny zgłosił mi tragedię   - ktoś z rana ze sklepu wykupuje całe podgardle surowe !  nie może kupić już od 3 tygodni. Ja ostatnio widziałem nawet ...chude podgardle !  Ciężkie czasy.

renia

Cytat: Diogenes z Synopy w 2015-08-01, 12:06:58
zamówiłem pocięte szpikowe kości wołowe, a pani  przynosi .....   kości jak od dinozaura, nowa pracownica :(    . Powiedziałem, że niech sobie sama je rozłupuje...

Jesteś niemiły... :?