forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.
2024-05-15, 16:23:15

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.
661512 wiadomości w 4060 wątkach; wysłane przez 30 użytkowników
Najnowszy użytkownik: Maciej PW
* Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Z czysym sumieniem/ nalesnik
« poprzedni następny »
Strony: [1] 2 3 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Z czysym sumieniem/ nalesnik  (Przeczytany 21282 razy)
adampio
Gość


Email
Z czysym sumieniem/ nalesnik
« : 2012-01-07, 15:56:17 »

Jest to nalesnik, ktory zastapi wszystko w czasie "glodu". Wiem, wiem, my optymalni nie znamy glodu ale.......
200 gr twarozku / u was bedzie to twarozek z mleczarni piatnica albo jakos tak/ chodzi o to aby stosunek B:T mial sie w granicach 5:25
5 zoltek
20 gr maki kartoflanej
10 gr smalcu na kazdy nalesnik

Jest to podstawa, zastapuje chleb, lepiej od niego smakuje, i jest to "cos" czego szukalismy.
BTW to w zaleznosci od tego jaki wezmiecoe twarozek, ale bedzie gdzies w okolicach 1:4:1
Genialne, nie?
Znowu od adamapio
Jedzcie i badzcie zdrowi
Zapisane
Teresa Stachurska
Gość


Email
Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
« Odpowiedz #1 : 2012-01-07, 18:29:05 »

Panie Adamie, ma Pan w Danii twarogi z B = 5 g i T = 25 g?
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomości: 56024


Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
« Odpowiedz #2 : 2012-01-07, 19:34:04 »

Może taki ser? Lub coś podobnego.
http://www.piatnica.com.pl/more.php?idn=63
Zapisane
Teresa Stachurska
Gość


Email
Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
« Odpowiedz #3 : 2012-01-07, 19:54:58 »

Jo, dawałam przepis na czekoladowy orzechowiec z mascarpone. B = 3,5 g, T = 40 g?
Zapisane
adampio
Gość


Email
Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
« Odpowiedz #4 : 2012-01-07, 20:01:16 »

Panie Adamie, ma Pan w Danii twarogi z B = 5 g i T = 25 g?
Mam i Wy tez macie!!

Piatnica, jest odpowiedzia na nasza diete Laughing
Zapisane
adampio
Gość


Email
Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
« Odpowiedz #5 : 2012-01-07, 20:04:20 »

Jest w Polsce serek, w Biedronce. Z mleczrni w Piatnicy albo jakos tam, ale mysle, ze nazywa sie Piatnica i tam produkuja taki serek. Bez jaj, to ja mam to Wam mowic?
Ja jeszdem dunczyk, bez cha od sledzia Laughing
Zapisane
administ
Gość


Email
Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
« Odpowiedz #6 : 2012-01-07, 20:09:54 »

Zadanie:
ile śmietanki 30% należy dolać do twarogu tłustego, aby uzyskać proporcję B:T równą 1:5?
lub 5:25  Rolling Eyes Wink

PS
i proszę nie pytać, czy do 100g, czy do tony Wink
Zapisane
Sandman80
Gość


Email
Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
« Odpowiedz #7 : 2012-01-07, 20:14:53 »

Zapisane
Radzio
Gość


Email
Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
« Odpowiedz #8 : 2012-01-07, 20:18:37 »

A pro po niejakiej Piątnicy. W jej śmietanie 36% jest dokładnie tyle modyfikowanej skrobi kukurydzianej, ile ... trzeba.
A odnośnie twarogu- te 25%^, czy 40% to ilość tłuszczu w masie suchej, czy już "na stół"?   Cool
Zapisane
Radzio
Gość


Email
Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
« Odpowiedz #9 : 2012-01-07, 20:25:34 »

Zadanie:
ile śmietanki 30% należy dolać do twarogu tłustego, aby uzyskać proporcję B:T równą 1:5?
 lub 5:25  Rolling Eyes Wink

PS
i proszę nie pytać, czy do 100g, czy do tony Wink

Ad. zadanie:  sporo.  Laughing
Ad. PS:  kto by się ośmielił.  Laughing Laughing
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomości: 56024


Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
« Odpowiedz #10 : 2012-01-07, 21:00:50 »

Zadanie:
ile śmietanki 30% należy dolać do twarogu tłustego, aby uzyskać proporcję B:T równą 1:5?
 lub 5:25  Rolling Eyes Wink

PS
i proszę nie pytać, czy do 100g, czy do tony Wink

Trzeba wymieszać ser ze śmietaną 1 do 0,5.
A po co to zadanie?
Zapisane
RafałS
Sr. Member
****
Płeć: Mężczyzna
wiadomości: 17190


Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
« Odpowiedz #11 : 2012-01-07, 21:02:28 »

Odpowiedź brzmi - 2,67 raza masy więcej od twarogu, ale "klasycznego" tłustego... blisko?  Cool
Zapisane
Radzio
Gość


Email
Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
« Odpowiedz #12 : 2012-01-07, 21:13:08 »

Z "czysym" sumieniem na piszę:    4,1 śmietany : 1 twarogu.  Sad
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 70715


Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
« Odpowiedz #13 : 2012-01-07, 21:16:06 »

A jakie ilości białka i tłuszczu są w 100g klasycznego, tłustego twarogu?
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 70715


Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
« Odpowiedz #14 : 2012-01-07, 21:17:14 »

Lub jaki jest w nim stosunek B:T ?
Zapisane

administ
Gość


Email
Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
« Odpowiedz #15 : 2012-01-07, 21:18:34 »

18:9 -dla ułatwienia obliczanek w pamięci.
Zapisane
RafałS
Sr. Member
****
Płeć: Mężczyzna
wiadomości: 17190


Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
« Odpowiedz #16 : 2012-01-07, 21:19:23 »

A jakie ilości białka i tłuszczu są w 100g klasycznego, tłustego twarogu?
No z 17,9B i z 9,2T byndzie.  Smile
Zapisane
administ
Gość


Email
Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
« Odpowiedz #17 : 2012-01-07, 21:22:49 »

A po co to zadanie?

A po to, że samemu można sobie zrobić "mascarpone" o dowolnej proporcji w granicach technologicznych.
A  nie pisać, że "nie ma", albo "ma, ale nie to, co w przepisie" Wink
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomości: 56024


Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
« Odpowiedz #18 : 2012-01-07, 21:25:51 »

Aj  Very Happy kropnąłem się - policzyłem T do W, a miało być T do B  Very Happy
Oczywiście około cztery części lub więcej (w zależności od tego jaki mamy ser) smietany na jedna część sera  Very Happy
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomości: 56024


Odp: Z czysym sumieniem/ nalesnik
« Odpowiedz #19 : 2012-01-07, 21:27:06 »

A  nie pisać, że "nie ma", albo "ma, ale nie to, co w przepisie" Wink

Tak właśnie myslałem Sad ale miałem nadzieje, że może jednak nie Sad
Zapisane
Strony: [1] 2 3 Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Działające na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.041 sekund z 19 zapytaniami.