Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: SÓD. (Przeczytany 23428 razy)
|
MORGANO
Go
|
|
SÓD.
« : 2006-12-18, 04:35:07 » |
|
SÓD. Sód jest najważniejszym kationem płynu pozakomórkowego, ale znajduje się również w tkance kostnej i w mniejszym stężeniu w płynie wewnątrzkomórkowym. Reguluje utrzymanie odpowiedniego ciśnienia osmotycznego i równowagi kwasowo-zasadowej. Sód odgrywa również rolę w za chowaniu prawidłowej pobudliwości mięśni i przepuszczalności błon komórkowych. Sód jest również aktywatorem wielu enzymów, zapewnia prawidłową czynność mięśni i nerwów.
Niedobór Sód znajduje się niemal we wszystkich spożywanych pokarmach i przy normalnym odżywianiu nie występują jego braki. Niekiedy w wyjątkowych przypadkach zdarza się, że u człowieka wystąpi niedobór sodu, głównie razem z potem. Nadmierna utrata sodu występuje również przy biegunkach i wymiotach. Sytuacja taka wymaga możliwie szybkiego uzupełnienia braków sodu.
Nadmiar Przy normalnym odżywianiu nadmiar sodu w organizmie wydalany jest z moczem oraz w mniejszym stopniu z kałem i z potem. Zbyt duża podaż sodu w diecie wpływa na pod ciśnienia tętniczego, dlatego należy używać preparaty zastępujące sól, jak również wybrać produkty o obniżonej zawartości sodu (ograniczyć żółte sery mięsa). Zbyt duże spożycie soli może mieć wpływ na choroby naczyniowe, cukrzycę, uszkodzenie nerek, dolegliwości wątroby, podwyższone stężenie cholesterolu, uczucie zmęczenia.
Źródła Sód znajduje się niemal we wszystkich spożywanych pokarmach, przy czym duże jego ilości znajdują się zwłaszcza w żółtym serze, drobiu, rybach, pieczywie i oczywiście w soli kuchennej. / z mojego archiwum Morgano/
Sód jest najważniejszym kationem płynu pozakomórkowego, ale znajduje się również w tkance kostnej i w mniejszym stężeniu w płynie wewnątrzkomórkowym. Reguluje utrzymanie odpowiedniego ciśnienia osmotycznego i równowagi kwasowo-zasadowej. Sód odgrywa również rolę w za chowaniu prawidłowej pobudliwości mięśni i przepuszczalności błon komórkowych. Sód jest również aktywatorem wielu enzymów, zapewnia prawidłową czynność mięśni i nerwów. Niedobór Sód znajduje się niemal we wszystkich spożywanych pokarmach i przy normalnym odżywianiu nie występują jego braki. Niekiedy w wyjątkowych przypadkach zdarza się, że u człowieka wystąpi niedobór sodu, głównie razem z potem. Nadmierna utrata sodu występuje również przy biegunkach i wymiotach. Sytuacja taka wymaga możliwie szybkiego uzupełnienia braków sodu. Nadmiar Przy normalnym odżywianiu nadmiar sodu w organizmie wydalany jest z moczem oraz w mniejszym stopniu z kałem i z potem. Zbyt duża podaż sodu w diecie wpływa na pod ciśnienia tętniczego, dlatego należy używać preparaty zastępujące sól, jak również wybrać produkty o obniżonej zawartości sodu (ograniczyć żółte sery mięsa). Zbyt duże spożycie soli może mieć wpływ na choroby naczyniowe, cukrzycę, uszkodzenie nerek, dolegliwości wątroby, podwyższone stężenie cholesterolu, uczucie zmęczenia. Źródła Sód znajduje się niemal we wszystkich spożywanych pokarmach, przy czym duże jego ilości znaj dują się zwłaszcza w żółtym serze, drobiu, rybach, pieczywie i oczywiście w soli kuchennej. / z mojego archiwum Morgano/
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Wacław
Go
|
|
Odp: SÓD.
« Odpowiedz #1 : 2018-07-18, 23:16:08 » |
|
Zostałem niejako zmuszony do napisania tego komentarza - samo życio zmusiło mnie do poznania zjwiska, jednostki chorobowej, szeroko opisanej w internecie: HIPONATREMMI, na szczęście, tym razem, dotyczy to bliskiej mi osoby. Felieton MORGANO wisi bezużytecznie na tym forum od 2006 roku. Dlaczego dochodzi, u Googla jest niezliczona ilość artykułów, pod hasłem "Niski sód- co oznacza niski (obniżony) poziom sodu - przyczyny" O wszystkim tam się pisze - ale nie o przyczynie hiponatremii, i o tym jak z tego wyjść .Z tej całej paplaniny zafascynował mnie cytat: "Należy pamiętać także o tzw hiponatremii rzekomej - jest to fałszywie zaniżony wynik stężenia tłuszczy lub białek w badanej próbce" - nic nie rozumiem, o co moze chodzić w tym zdaniu.
Przyszło mi na myśl, skojarzyło się, że hiponatremia może wystąpić, w przypadku, o którym dr Jan Kwaśniewski pisze; nawet przy diecie wysokowęglowodanowej trzeba używać, stosować, zjadać pewną niewielką ilość omasty tłuszczowej. Niestety, nie napisał , dlaczego tak trzeba robić. Tak mi się wydaje, prawie jestem o tym przekonany, że tylko za pomocą biologii kwantowej można problem wyjaśnić. Ta biologia, którą posługuje się nasza obecnie nam panująca biologia akademicka , klasyczna -- sprawy nie da się wyjaśnić.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
|
Odp: SÓD.
« Odpowiedz #2 : 2018-07-19, 08:23:36 » |
|
Nie trzeba do tego żadnych kwantów, wystarczy wziąć do ręki podręcznik "Paszoznawstwo" Z.Ruszczyc i tam wszystko dokładnie jest wyjaśnione od strony praktycznej łącznie ze składem lizawek i jak uchronić zwierzęta przed tężyczką pastwiskową. Dla wegetarian i ludzi na diecie mieszanej typu fit, najstosowniejsza wydaje się pod względem mikroelementów zbilansowana lizawka dla koni roboczych ze zmniejszoną dawką magnezu, gdy liście są podstawą diety. Natomiast w podręczniku Fizjologii Z. Ewy opisana jest króciutko, ale przystępnie zasada działania pompy sodowo-potasowej, tamże zasada działania nerki jakby co. I po problemach z sodem! W jakiej zaś kolejności i szybkości się wchłaniają jony z przewodu pokarmowego to już tu pisałem, dlatego nie będę powtarzał. Ale dla zainteresowanych - poczytać o "szereg Hofmeistra.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kelin211
Go
|
|
Odp: SÓD.
« Odpowiedz #3 : 2018-07-19, 08:36:23 » |
|
Oj chyba dobry dzien dzis ktos ma ze takie smaczki daje
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
kelin211
Go
|
|
Odp: SÓD.
« Odpowiedz #5 : 2018-07-19, 08:47:14 » |
|
Uwielbiam to forum ze znalazlem taka perelke w tym oceanie bezuzytecznych informacji oczywiscie tutaj tez sa takie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zofia
Jr. Member
wiadomoci: 2297
|
|
Odp: SÓD.
« Odpowiedz #6 : 2018-07-19, 09:19:58 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
|
Odp: SÓD.
« Odpowiedz #7 : 2018-07-19, 10:11:21 » |
|
A to jeszcze dopiszę, że do stwierdzenia stanu faktycznego gospodarki mikroelementowej służy biochemia krwi. Na jej podstawie można dopiero podejmować racjonalne decyzje, jeśli występują jakieś anomalie mineralne. Nadmiar białka w diecie może powodować zaburzenia gospodarki mineralnej jakby co. Nadmiar białka w diecie stwierdza się na podstawie badania moczu oraz poziomu aminokwasów i azotu polipeptydowego we krwi. Przy prawidłowych parametrach krwi przyczyn niepokojących objawów należy szukać dalej, ale wyłącznie osobniczo, bez uogólniania na kohortę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
|
Odp: SÓD.
« Odpowiedz #8 : 2018-07-19, 10:24:50 » |
|
WAŻNE! Przy interpretacji biochemii krwi bezpieczniej jest korzystać z norm od piątej do ósmej dekady XXw.! Szczególnie w normach cholesterolowych i cukrowych, a także niektórych witaminowo-mineralnych, ponieważ ustalano je doświadczalnie, a nie pod dyktando pharmy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
|
Odp: SÓD.
« Odpowiedz #9 : 2018-07-19, 10:51:50 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
Odp: SÓD.
« Odpowiedz #11 : 2018-07-19, 12:19:28 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
Odp: SÓD.
« Odpowiedz #12 : 2018-07-19, 12:41:42 » |
|
w ramach "walki" z zabobonami
Mój ulubiony "zabobon" ... (w czasie zagrożenia powodziowego) "Przestanie padać jak rzeka wyleje" point is ... zabobony warto ogarniać nie obśmiewać.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
|
Odp: SÓD.
« Odpowiedz #13 : 2018-07-19, 12:44:26 » |
|
Pełna powaga, bo w każdym zabobonie coś jest, co z pożytkiem można sobie wykorzystać!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|