forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-05-13, 20:59:37

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
661387 wiadomoci w 4060 wtkach; wysane przez 30 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: Maciej PW
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  lazzaniette
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 Do dou Drukuj
Autor Wtek: lazzaniette  (Przeczytany 11416 razy)
adampio
Go


Email
lazzaniette
« : 2009-05-28, 21:49:41 »

Tym razem nie bedzie to omlet Laughing

Zainspirowany kuchnia meksykanska "wymodzilem" cos a'la lazzanie i nazwalem to lazzaniette.

Skladniki:

300 gr calych jaj ( 6 szt )
40 gr smietany 38% ( moze byc slodka  ale lepiej kwasna)
50 gr smalcu
Trzepiemy jajka ze smietana dodajac np. chili w proszku albo co kto lubi i na smalcu smazymy 4 nalesniki

80 gr smalcu
100 gr boczku
200 gr marchwi
200 gr cukini
30 gr czosnku
400 gr pomidorow ( jedna puszka )
szklanka wywaru
60 gr koncentratu pomidorowego ( 30-stka)
500 gr mielona wolowina

na smalcu smazymy najpierw boczek, do boczku dodajemy rubo utarte marchew i cukinie i po 5 minutach smazenia dodajemy czosnek a nastepnie wolowine. Robimy tak ja spaggethi. Na koniec dodajemy wywar, pomidory i koncentrat pomidorowy. Smazymy na malym ogniu 20 minut.

Serwujemy:

na duzy talez kladziemy na przemian placek-mieso-placek-mieso....konczac plackiem.

Kroimy na porcje jak tort.

Razem: 1960 gr     
B: 160,9  T:287,2   W:61,6

w 100 gr: B: 8,2   T: 14,7   W: 3,1

BTW: 1: 1,8: 0,4

Do takiego dania dobrze smakuje polska mizeria, pomidory w smietanie z cebula, tzatziki, albo...............co lubicie

Aby podniesc ilosc T mozna zaserwowac sos tatarski ( smietana, majonez, musztarda )

Smacznego

Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70688


Odp: lazzaniette
« Odpowiedz #1 : 2009-05-28, 22:00:15 »

Niam..niam..warto spróbować.. Very Happy
ps."adampio" zajrzyj do wątku z muzyką. Cool
Zapisane

adamgraza
Go


Email
Odp: lazzaniette
« Odpowiedz #2 : 2009-05-28, 22:27:03 »

 Adampio nastepny przepis proszę bez smietanki bo mnie nie nada
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: lazzaniette
« Odpowiedz #3 : 2009-05-29, 07:57:40 »

Adampio nastepny przepis proszę bez smietanki bo mnie nie nada


zamiast smietany mozesz uzyc wody do roztrzepania jajek. Placki beda po prostu bardziej kruche/mniej elastyczne.......faktycznie to nie musisz nic dodawac do jajek, tylko je roztrzep i smaz male placuszki.
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: lazzaniette
« Odpowiedz #4 : 2009-05-29, 15:01:40 »

Zapisane
adamgraza
Go


Email
Odp: lazzaniette
« Odpowiedz #5 : 2009-05-29, 22:09:02 »

 Kristan bardzo dziękuję. Ale zastanawiam sie dlaczego ja tego przepisu do tej pory nie widzialam? 
Chyba jem za dużo tluszczu !!!!! coś trzeba z tym zrobić . Pozdrawiam
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: lazzaniette
« Odpowiedz #6 : 2009-05-30, 09:47:31 »

Tutaj nie tłuszcz jest powodem - po prostu zapraszam częściej na   http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php
  Jeśli mowa o tej potrawie , proponuję  również  http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=193  /przepraszam za czcionki-coś przez moment sie pokiełbasiło w systemie/
Pozdrawiam wszystkich sympatyków  mojej witryny.
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: lazzaniette
« Odpowiedz #7 : 2009-05-30, 10:26:29 »

Tym razem nie bedzie to omlet Laughing

Zainspirowany kuchnia meksykanska "wymodzilem" cos a'la lazzanie i nazwalem to lazzaniette.

Skladniki:

300 gr calych jaj ( 6 szt )
40 gr smietany 38% ( moze byc slodka  ale lepiej kwasna)
50 gr smalcu
Trzepiemy jajka ze smietana dodajac np. chili w proszku albo co kto lubi i na smalcu smazymy 4 nalesniki

80 gr smalcu
100 gr boczku
200 gr marchwi
200 gr cukini
30 gr czosnku
400 gr pomidorow ( jedna puszka )
szklanka wywaru
60 gr koncentratu pomidorowego ( 30-stka)
500 gr mielona wolowina

na smalcu smazymy najpierw boczek, do boczku dodajemy rubo utarte marchew i cukinie i po 5 minutach smazenia dodajemy czosnek a nastepnie wolowine. Robimy tak ja spaggethi. Na koniec dodajemy wywar, pomidory i koncentrat pomidorowy. Smazymy na malym ogniu 20 minut.

Serwujemy:

na duzy talez kladziemy na przemian placek-mieso-placek-mieso....konczac plackiem.

Kroimy na porcje jak tort.

Razem: 1960 gr     
B: 160,9  T:287,2   W:61,6

w 100 gr: B: 8,2   T: 14,7   W: 3,1

BTW: 1: 1,8: 0,4

Do takiego dania dobrze smakuje polska mizeria, pomidory w smietanie z cebula, tzatziki, albo...............co lubicie

Aby podniesc ilosc T mozna zaserwowac sos tatarski ( smietana, majonez, musztarda )

Smacznego


 

Male udoskonalenie / ulatwienie:

zamiast 300 gr jaj, mozna zrobic kazdy placek z jednego jaja, jednego zoltka i 25 gr smietany.

Wowoczas TW calej potrawy zmieni sie na: 1: 1,9 : 0,3
w 100 gr potrawy mamy B: 8,4  T: 15,9  W: 2,7

Gdy na te nalesniki nalozymy mieso, nastepnie zwiniemy i polozymy w naczynie zaroodporne na koniec posypiemy serem i na pol godziny do piekarnika na 180, albo tak dlugo az ser sie roztopi i zabrazowi - mamy nastepna potrawe.

Kolejna mozliwosc to pokroic takie nalesniki na makaron i macie spaghetti.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70688


Odp: lazzaniette
« Odpowiedz #8 : 2009-05-30, 10:42:12 »

"adampio", czy każdy podany przez Ciebie przepis, sprawdzałeś osobiście?  Smile Pytam się, bo podziwiam Twój zapał. Ja jem śniadania monotematyczne i jak na razie mi się nie nudzą. Zauważyłam u mnie zmianę apetytu, teraz na wiosnę smakują mi jarzyny  Shocked , kalafior, fasolka szparagowa, marchewka i młoda kapusta. Jem je jako przystawkę do obiadu, ugotowane i polane roztopionym masłem.  Very Happy
Zapisane

adampio
Go


Email
Odp: lazzaniette
« Odpowiedz #9 : 2009-05-30, 11:31:03 »

"adampio", czy każdy podany przez Ciebie przepis, sprawdzałeś osobiście?  Smile Pytam się, bo podziwiam Twój zapał. Ja jem śniadania monotematyczne i jak na razie mi się nie nudzą. Zauważyłam u mnie zmianę apetytu, teraz na wiosnę smakują mi jarzyny  Shocked , kalafior, fasolka szparagowa, marchewka i młoda kapusta. Jem je jako przystawkę do obiadu, ugotowane i polane roztopionym masłem.  Very Happy
 


Tak. Ale raki tak maja. Rozne-Ladne-Urozmaicone.

Moje sniadania sa tez monotonne. Bo jaja i prawie zawsze omlet wykop albo omlet na sloninie lub jaja sadzone na boczku.

Jednak obiady lubie roznorodne. Moze byc "bedle co", byle kolorowo i ladnie podane.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70688


Odp: lazzaniette
« Odpowiedz #10 : 2009-05-30, 12:26:03 »

Ja na obiady lubię też "bydle co", byle było smaczne i zdrowe, a upiększania stosuję tylko od święta. Ja nie jestem rakiem i nie mam takiej ochoty na zabawy kulinarne jak Ty. Ale dzięki temu przybywa nam przepisów, w naszej forumułowej kuchni  Very Happy .
Zapisane

adampio
Go


Email
Odp: lazzaniette
« Odpowiedz #11 : 2009-05-31, 13:49:59 »

Ja na obiady lubię też "bydle co", byle było smaczne i zdrowe, a upiększania stosuję tylko od święta. Ja nie jestem rakiem i nie mam takiej ochoty na zabawy kulinarne jak Ty. Ale dzięki temu przybywa nam przepisów, w naszej forumułowej kuchni  Very Happy .
 

Dzieki Bogu, ze kazdy jest inny. Wyobraz sobie, jak kazdy chcialby wkleic swoj przepis. Stalibysmy w kolejce do serwera.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70688


Odp: lazzaniette
« Odpowiedz #12 : 2009-05-31, 16:29:28 »

Dzieki Bogu, ze kazdy jest inny...

Oj dzięki Ci Panie za to, wielkie dzięki..  Very Happy .
A co do potraw, to dzisiaj na obiad zrobiłam żeberka duszone z bigosem z młodej kapusty. Jest to ulubiona potrawa mojego męża, ale mi też bardzo smakowała. Trudniej jest z młodszymi dziećmi, im musiałam robić frytki, bo ani bigosu, ani żeberek nie chcieli spróbować  Sad . Jak się ma liczną rodzinę, to nie jest łatwą sprawą wszyskim dogodzić.  Confused  Very Happy
Zapisane

bredda
Go


Email
Odp: lazzaniette
« Odpowiedz #13 : 2010-01-08, 22:52:26 »

Czy można zastąpić czymś szklankę wywaru ? Smile
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: lazzaniette
« Odpowiedz #14 : 2010-01-09, 09:31:23 »

Czy można zastąpić czymś szklankę wywaru ? Smile


O jakiej potrawie myslisz? Bo tu jest  wielka roznica czy to bedziew sosie czy w zupie!!! Laughing
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: lazzaniette
« Odpowiedz #15 : 2010-01-09, 09:31:51 »

Kiedys mowiono, ze seks mozna zastapic szklanka zimnej wody Laughing
Zapisane
akazah
Go


Email
Odp: lazzaniette
« Odpowiedz #16 : 2010-01-09, 12:05:34 »


Tak. Ale raki tak maja. Rozne-Ladne-Urozmaicone.

Cytuj


mój mąż jest rakiem, ale od kuchni trzyma się z daleka.... nawet wodę potrafi przypalić.....
upss....przepraszam....  jajecznica mu wychodzi i czasami się uda że zrobi na śniadanko.....

a tak to sama muszę kucharzyć....

a tą potrawę na pewno spróbuję....brzmi fantastycznie Wink
Zapisane
akazah
Go


Email
Odp: lazzaniette
« Odpowiedz #17 : 2010-01-09, 12:24:12 »

u nas niestety nie kupi się śmietany kwaśniej 38 % z trudem mogę dostać 22%  Sad
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: lazzaniette
« Odpowiedz #18 : 2010-01-09, 14:56:47 »


Tak. Ale raki tak maja. Rozne-Ladne-Urozmaicone.

Cytuj


mój mąż jest rakiem, ale od kuchni trzyma się z daleka.... nawet wodę potrafi przypalić.....
upss....przepraszam....  jajecznica mu wychodzi i czasami się uda że zrobi na śniadanko.....

a tak to sama muszę kucharzyć....

a tą potrawę na pewno spróbuję....brzmi fantastycznie Wink


"akazah" z tym rakiem to jest tak: moze byc "gowno" byle ladnie podane, natomiast nikt nie powiedzial, ze raki lubia gotowac. Raki uciekaja przed problemami, sa trzonem towarzystwa, zartownisie, nadwymiar rodzinni, skromni, wstydliwi i bardzo zazdrosni, maja niesamowite poczucie taktu, uprzejmi z niesamowita intuicja. Raka nie wolno oszukac.


Zapisane
akazah
Go


Email
Odp: lazzaniette
« Odpowiedz #19 : 2010-01-15, 14:00:49 »


Cytuj
 

Male udoskonalenie / ulatwienie:

zamiast 300 gr jaj, mozna zrobic kazdy placek z jednego jaja, jednego zoltka i 25 gr smietany.

Wowoczas TW calej potrawy zmieni sie na: 1: 1,9 : 0,3
w 100 gr potrawy mamy B: 8,4  T: 15,9  W: 2,7

Gdy na te nalesniki nalozymy mieso, nastepnie zwiniemy i polozymy w naczynie zaroodporne na koniec posypiemy serem i na pol godziny do piekarnika na 180, albo tak dlugo az ser sie roztopi i zabrazowi - mamy nastepna potrawe.

Kolejna mozliwosc to pokroic takie nalesniki na makaron i macie spaghetti.
Cytuj

do tej potrawy jakiej śmietany lepiej użyć? 36% łowickiej słodkiej czy 36% - do deserów tylko że ta ma konsystencje gęstą jak zwykła śmietana.
Zapisane
Strony: [1] 2 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.033 sekund z 19 zapytaniami.