Teresa Stachurska
Go
|
Kwaśne jabłko należy usmażyć (na patelni) na maśle, przełożyć do miseczki. Usmażyć omlet i do gotowego dodać smażone jabłko, złożyć na pół i posypać 1/2 łyżeczki cukru kryształu. Można też danie przygotowywać na dwu patelniach, wtedy miseczka będzie zbędna Tak, czy siak - smakuje wybornie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Spróbuję w stosownym czasie, bo lubię smak pieczonego jabłka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Smacznego!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Dziękuję z góry, bo będzie smaczne. Użyję szarej renety...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Szara reneta jest kwaśna?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Jak cholera
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
To wspaniale. Tu takiej odmiany nie widuję. Będę żałować...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
..i raczej do przetworów, niż na surowo.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Surowe może dla krolików? Jadłyby?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Pytałam się męża. Mówi, że tak
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Zdolna jestem, nie ma co
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Też tak uważam..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Pytałam się męża. Mówi, że tak Hmm a naszego królika "czyści" po jabłkach i po innych owocach też. O ile mi wiadomo to zającowate nie są owocożerne. Zaciekawiło mnie to czy aby nasz królik nie jest inny?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ty masz chyba królika miniaturkę, a mój mąż mówił o takich zwykłych królikach, jakie w domu (na podwórzu dokładniej ) hodowali. Mieli ich trzy sta ..to znaczy trzy - stare i cztery - młode..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mari
Go
|
Jeju! Renia jak kiedys zoczylam krolika na talerzu to skrzyczalam wszystkich wokolo ...ale mie sie cos ostatnimi czasy pozmienialo i nie przeszkadza mi ....czy aby nie zamieniam sie w drapieznika .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ja nigdy nie lubiałam jeść królików. Ale, pamiętam jak byłam jeszcze mała i mój dziadek przyniósł nam "upolowanego" przez siebie "zająca" - to zajadałam się z apetytem (rodzeństwo również). Dopiero po latach dowiedziałam się, że dziadek "polował" na króliki z własnej hodowli
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Kwaśne jabłko należy usmażyć (na patelni) na maśle, przełożyć do miseczki. Usmażyć omlet i do gotowego dodać smażone jabłko, złożyć na pół i posypać 1/2 łyżeczki cukru kryształu. Można też danie przygotowywać na dwu patelniach, wtedy miseczka będzie zbędna Tak, czy siak - smakuje wybornie. Jest to wspaniały omlet. Smażę go parę minut na niewielkim ogniu pod przykryciem (wcześniej przyrumieniam jabłko na maśle) Jeszcze posypuję go tak połową łyżeczki cynamonu (i pół łyżeczki cukru też). Piszę to teraz, bo jestem świeżo pod jego wrażeniem.. Pychota..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Ja jabłko duszę na maśle i z patelni zdejmuję do miseczki, by potem wyłożyć je na omlet (można te jabłka posypać cynamonem teraz, albo w trakcie duszenia), złożyć go na połowę i tę wierzchnią posypać połową łyżeczki grubego, jak najgrubszego cukru. Ktokolwiek ten omlet u mnie jadł prosił o przepis Można w miejsce jabłka udusić warzywka (nie za dużo), też na maśle. Np: kawałek papryki, kawałek cebuli, kawałek pora, wszystko pokrojone w sporą kostkę, dodać rozdrobnione oliwki i na koniec zmiażdżony ząbek czosneczku oraz posiekaną zieloną natkę pietruszki żeby się zapach czosnku z ust nie niósł na dziesiąty kilometr. Omlety są the best
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|