A kiedykolwiek odzywał się na forum jakis uzytkownik z tym zespołem? Dla mnie to nowość.
Weszłam na Forum Zespołu Nerczycowego:
http://tiny.pl/jkft Chyba miałabys tam pole do popisu? To kilka wypowiedzi:
moja coreczka praktycznie jadlaby tylko przetwory mleczne
Miołaj tez tylko produkty mleczne Mam wrazenie ze organizm sam sie tego domaga
Witam,a nam lekarz kazał dawać mleko i produkty mleczne bo musi dziecko mieć dietę wysoko białkową,ja daję ,każdy mówi inaczej.mam pytanie czy jak nie dajecie mleka to jest lepiej przy tej chorobie?
przy zn nie wolno: serów żółtych i topionych, wedzonych mies i konserw w tym równiez konserw rybnych, żadnych warzyw kwaszonych i konserwowych, żadnych strączkowych typu groch i fasola, czekolady, tłustych wyrobów cukierniczych z kremami i ciasta spulchnione proszkami , przypraw typu- pieprz, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, papryka ostra, wszystkich gazowanych.
W ciągu dnia w czasie rzutu zazwyczaj trzeba dostarczyć organizmowi około 100-120g białka w tym co najmniej 80g zwierzęcego. tak duży udział białka zwierzęcego jest konieczny , gdyż jest ono pełnowartosciowe. Dzienną racje pokarmowa należy rozłożyć na 5-6 posiłków o równomiernej zawartości białka., oczywiscie bez soli i w kazdym posiłku musza znaleźć się warzywa i owoce.natomiast co do mleka to chorym na zn nie uczulonym na mleko zaleca sie spożyć w ciągu dnia 3 szkl. mleka chudego, poniewaz dzienne zapotrzebowanie na wapń waha sie od 800 -1200 mg/dobę, unikac trzeba produktów wysokokalorycznych, w czasie remisji dieta powinna być zblizona do diety osób zdrowych.