Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Jaja herbaciane-doskonała przystawka (Przeczytany 5597 razy)
|
kristan
Go
|
12 dużych jaj 1/2 szkl. sosu sojowego 100 g herbaty-liści 2 łyżeczki soli gałka muszkatołowa.mielone gożdziki,cynamon--do smaku / Gotować jaja 10 min. Wymieszać z sosem sojowym herbate,sól,gałke,gożdzikii cynamon, Wyjąć jaja i lekkimi uderzeniami łyżeczki opukać skorupki na całej powierzchni do uzyskania równomiernych, siateczkowych pęknięc i z powrotem włożyc do wody. Wlać przygotowany wcześniej sos,przykryc i gotowac na wolnym ogniu 45-60 min. Odstawic do ostygnięcia,włóżyć na dwa dni do lodówki. Obrać ze skorupek,pokroić na połówki i podawać w/g własnych upodobań. Jest to super przystawka na przyjęcia okolicznościowe-zaskakuje wszystkich gości. Smacznego Jutro obiecana "dziczyzna" z karkówki
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
Kristan. Znana mi jest Twoja wersja jaj w zalewie herbacianej. Nie mniej wypróbuj podobną zalewę inaczej możesz wypróbować na mniejszej ilości jaj. Mnie osobiście nabardziej smakują w święta wielkanocne. Nie podaję celowo BTW bo to tylko jajka. ale smak jest tego wart. Należy spróbować. WIELKANOCNE JAJKA W ZALEWIE
Jajka przygotowane w specjalnej zalewie od niepamiętnych czasów są zawsze na moim wielkanocnym stole. Są wyśmienite. Potrzebne składniki i wykonanie. 20-30szt jaj 100g łuski z obranych cebul 20g Kminek / 1 paczuszka/ 80g soli / osiem łyżek stołowych 1,5litra wody Wszystkie składniki gotujemy około 20 minut i odcedzamy przez sitko. Potrzebna nam jest tylko ta brązowa woda z wygotowanych łusek cebuli. /Dobrze jest do gotowania użyć jakiś stary emaliowany garnek/. Z przygotowanej zalewy łuski z cebuli, wybieramy i wyrzucamy. Kminek zostawiamy w naszej zalewie. W oddzielnej wodzie gotujemy około 6-7 minut jajka na twardo czas jest wystarczający, by jajka nie były za twarde. Po ugotowaniu jajka studzimy i nadtłukujemy skorupkę. Wkładamy jajka do słoja i zalewamy uprzednio przygotowaną zalewą z łusek cebulowych z kminkiem. W zalewie nadtłuczone jajka w skorupkach pozostają aż do czasu konsumpcji. Jajka sporządzamy najlepiej na dwa dni przed świętami. Przez natłuczoną skorupką jajka w zalewie przenika do jajka nasza zalewa i zabarwia nasze białko w brązową niepowtarzalną jedyną na świecie mozaikę. Aromat kminkowy przenika aż do środka jajka, przez co żółtko wewnątrz czasami robi się trochę zielonkawe. Niepowtarzalny jest zapach i aromat. Kto jeszcze takich jajek w swoim życiu nie próbował, polecam je z czystym sumieniem! Jako ciekawostkę mogę podać prostota przygotowania tych jaj może nas skłonić do częstego ich przygotowania, kiedy przyjdzie na nie ochota. Niestety. Ilekroć próbowałem nie smakują, tak jak właśnie w Święta Wielkanocne.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
Dzięki Morgano - napewno wykorzystam ten sposób wykonania , najwazniejszego dla nas produktu , jakim są jajka. Szkoda ,że nie podałes tego przed świetami - wypróbowałbym ich smak i podzielił sie z innymi. No, cóż- do Wielkanocy tez niedaleko. Pozdrawiam i życzę samych sukcesów w nadchodzącym 2007 roku - Tobie jak i Wszystkim innym uczestnikom tego forum.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
Ten przepis był już przeze mnie publikowany na łamach OPTYMALNI widocznie uszedł Twojej uwadze. Ty naprowadziłeś swoją wersją do wspomnień. Spróbuj jeszcze przed świętami. Smacznego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|