MORGANO
Go
|
KARTOFELKI MEKSYKAŃSKIE
Składniki. 1000 g ziemniaki obrane 100 g smalec 30 bułka tarta panierka patrz poniżej
Sposób przygotowania. Ziemniaki opiekane na smalcu nazwałem Kartofelki Meksykańskie. Zapytacie skąd ta egzotyczna nazwa? Dlatego, że wówczas o wiele lepiej smakują! Obrane 1000g ziemniaków, mniej więcej jednakowej wielkości, przekrawamy na cztery części, podobne do ćwiartek pomarańczy. Ziemniaki te gotujemy tylko niż 8 minut! Po ugotowaniu ziemniaki odcedzamy. Na patelni roztapiamy smalec i smażymy na nim przez chwilę ziemniaki tak, aby pokryły się powłoką tłuszczową. Trwa to dosłownie około 1-2 minuty. Przygotowane w ten sposób ziemniaki możemy podzielić na porcje. W celu zatrzymania ich smaku na dłużej warto je zamrozić. Ja używam do tego plastikowych pojemników dostępnych sklepach z artykułami plastikowymi plastikami lub supermarkecie. Ich koszt jest niewielki, a są nieodzowne do przechowywania wszelkich optymalnych produktów w lodówce czy w zamrażarce. Gdy danego dnia mamy ochotę na kartofelki nie musimy ich wcześniej przygotowywać. Po prostu sięgamy po wcześniej przygotowaną porcję z lodówki, wrzucamy ją na patelnię z odrobiną smalcu i obsmażamy na rumiany kolor (dla jednej osoby 100g.). Osobiście używam wyłącznie patelni teflonowych, co znacznie ułatwia przygotowanie potrawy i zapobiega przywarciu.
Ogółem 1130g B-T-W 16,0 – 100,3 – 172,3 /1660 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 1,4 – 8,9 – 15,2 /150 kalorii / 100 gram porcja 1 osobowa B-T-W 1,4 – 8,9 – 15,2 /150 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 6,3 : 10,8 PANIERKA /BUŁKA TARTA /.
Składniki. 800 g bułka tarta 50 g papryka mielona słodka 1 łyżeczka Vegety, oregano, pieprz, 3 łyżki maki otrębowej, instant rosołek inne przyprawy ziołowe wg. Uznania.
Sposób przygotowania. Panierka, czyli dodatek potrzebny do kartofelków i nie tylko. W handlu dostępna jest panierka chrupiąca. Ja przygotowuję własną panierkę. Jest ona tańsza i może być użyta do wielu różnych potraw. Jeden słoik tartej bułki (0,8 kg weka). Do niej dodajemy dwa opakowania słodkiej mielonej papryki. Dalej według uznania: jedną łyżeczkę Vegety, łyżeczkę rosołku instant, 3 łyżeczki mąki otrębowej, oraz inne dodatkowe przyprawy, takie jak: oregano, pieprz, inne zioła i przyprawy. Wszystko intensywnie mieszamy. Gotowe. Ta właśnie panierka posłuży nam do kartofelków. Pod koniec smażenia posypujemy je niewielką jej ilością (około 10-20g) aż do zarumienienia. Teraz potrawa jest gotowa do podania na stół. Tę samą panierkę używam do panierowania kotletów, filetów, karczku, czy ryb. Zamiast przyprawy do zup w płynie (magii), chętnie używam sosu sojowego, naturalnego lub grzybowego, jest on delikatniejszy i mniej słony niż magii.
Ogółem 1000g B-T-W 87,5 – 18,1 -661,6 / 3160 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 9,2 – 1,9 – 69,6 /330 kalorii / 20 gram porcja 1 osobowa B-T-W 1,8 – 0,4 – 13,9 /70 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 0,2 : 7,6
|